Uutiset

Näköalatorni täydentää Klobbskatin tarjontaa

Näköalatornin huipulle pääsee kapuamalla 47 askelmaa. Kuvat: Miika Huhta
  • Vaasa

Mustasaaren Klobbskatiin on noussut uusi näköalatorni. Kivikkoinen seutu on ainutlaatuisen maankohoamisensa vuoksi ansainnut paikkansa luonnonperintökohteena Unescon maailmanperintöluettelossa ja torni sijaitsee aivan luonnonperintökohdealueen rajan välittömässä läheisyydessä.

Tornin näköalatasanne on noin 25 metriä merenpinnan yläpuolella ja sieltä voi parhaimmillaan nähdä Ruotsiin asti. Tornista voi ihailla myös kolmea lähivesien merellistä turvaajaa: Norrskärin, Utgrynnanin ja Valassaarten majakoita.

Osittain Lappia muistuttavasta luonnosta on bongattavissa iso joukko merilintuja ja isompiakin siivekkäitä, sillä monet mannertenväliset lentoreitit kulkevat korkealla tornin yllä. Pelkkään katseluun ei tarvitse tyytyä, vaan tornin vierestä lähtee Kikanbergetin luontopolku. Se vie paikalle, missä 1900-luvun alussa sijaitsi venäläisten rajavartijoiden valvontatorni.

Uusi vierailukohde

Näkötornin rakentaminen on osa Masto 3 – Merenkurkun luontoreitit kuntoon -hanketta, jota Metsähallitus ja Mustasaaren kunta toteuttavat yhdessä. Torni vihittiin käyttöön 7. kesäkuuta.

– Torni on kohteena uusi, mutta tunnettuus kasvaa ajan myötä. Materiaaleihin, kuten esitteisiin, tulee siitä maininnat ja toki kerromme siitä kaikille alueesta kiinnostuneille, markkinointikoordinaattori Kurt Back VisitVaasasta kertoo.

Helsinkiläinen Tuula Salonen kesämatkailee Vaasan seudulla ja pääpaino on luontokohteissa.

– Ystäväni suosittelivat seutua, eikä todellakaan ole tarvinnut pettyä. Olen kiertänyt muun muassa näitä saariston kohteita ja ne ovat viehättäneet kovasti, Salonen ynnää matkansa saldoa.

– Luonnonperintökohteen status veti suositusten ohella puoleensa ja halusin ehdottomasti nähdä tämän uuden torninkin. Björkön Saltkaretin tornista avautuvia näkymiä ehdin ihailla jo aikaisemmin ja näkymät ovat täällä Klobbskatissakin huimat, Salonen jatkaa.

Välitön vaikutus

Tornin vieressä sijaitsevassa kahvilaravintolassa on huomattu kävijämäärän kasvu näköalatornin avauduttua yleiseen käyttöön.

– Etenkin kahvilatuotteita on mennyt enenevissä määrin ja torni on eittämättä tuonut lisävipinää, Cafe & Restaurant Compassin ravintoloitsija Ari Heinonen tuumailee.

– Klobbskatia on viime aikoina kehitetty useiden toimijoiden voimin ja kokonaistarjonta on laajentunut, hän jatkaa.

Klobbskat on muutakin kuin huikeiden näkymien uunituore näköalatorni. Luonnon karuus aavan meren reunalla vetoaa ja palveluita on moneen lähtöön.

Varsin pieneltä alueelta löytyy eri toimijoiden pyörittäminä muun muassa tunnettuja lasi-igluja, kahvilaravintola, elintarvikekioski ja pienpanimo. Matkaajien tarpeita on huomioitu parantamalla vierasvenesataman palvelutasoa ja lisäämällä sähkötolppia maanteitä pitkin liikkuville. Klobbskat on oiva kohde Vaasan seudulla matkaaville niin päiväseltään kuin yön ylikin.

Miika Huhta

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka