Ompelijaksi vaasalaisten tuella

Soroptimistit Vaasan klubi tukee nuoren beniniläisen ammatillista koulutusta ompelijaksi yli puolen miljoonan asukkaan Cotonoussa, Guineanlahden rannalla.

– Haluan, että ihmiset ovat tyytyväisiä ja iloisia pitäessään päällään ompelemiani vaatteita, sanoo 19-vuotias Viviane Dimigou, joka haaveilee työstä ompelimossa.

Orpokodista ompelijaksi

Ammattiopinnot suoritetaan Beninissä usein työpaikoilla, mutta opiskelija ei saa työstään suomalaisen oppisopimuskoulutuksen tapaan palkkaa.

Hänen on sen sijaan maksettava työnantajalle korvaus opetuksesta ja oppimateriaaleista.

Dimigoun opiskelupaikka on Pascal Tossavin ompelimossa, joka sijaitsee Grand Popon kalastajakylässä noin 80 kilometriä Cotonousta länteen. Tossavin opissa on tällä hetkellä 23 tyttöä ja poikaa.

Harjoitustöinä ja asiakkaille tilaustöinä tehdyt vaatteet myydään. Asiakkaan maksama korvaus menee aina opettajalle.

Tossavi veloittaa opetuksestaan noin 70 euroa vuodessa. Lisäksi kuluja tulee ompelutarvikkeista, ja oppilaan on katettava elinkustannuksensakin.

Ilman Soroptimistit Vaasan klubin tukea Dimigoun ammattihaave voisi jäädä pelkäksi haaveeksi.

Hänen isänsä on kuollut, ja äidinkin menehdyttyä vuonna 2019 Dimigou joutui orpokotiin, joka toimii yksityisten lahjoitusten varassa. Perustarpeisiin, kuten ruokaan, ei orpokodilla aina ole varoja, saati sitten koulumaksuihin.

Vaasan klubi päätyi tukemaan Dimigoun opintoja orpokodin johtajan ehdotuksesta. Jutun kirjoittaja on klubin jäsen ja tuntee sekä johtajan että orpokodin toimintaa jo pitkältä ajalta.

Tarja Hautamäki