Uutiset

Pienpaahtimo tekee kahvia intohimolla

Yrittäjä Janne Mäki on entinen postin työntekijä ja kilpapyöräilijä. Lähialueille kahvit kulkevatkin kätevästi vanhalla postipyörällä. Kuva: Emilia Lehtonen
  • Vaasa

Ovella leijailee vastaan miellyttävä kahvin aromi. Tuoksu on peräisin kahvipaahtimesta, jolla Janne Mäki on juuri paahtanut testierän afrikkalaisia kahvipapuja. Olemme uuden vaasalaisen pienpaahtimo Tinto Roasteryn tiloissa.

Janne Mäki on kahvialalla uusi nimi, mutta viinipiireissä hänet on tunnettu jo pitkään. Mäki on järjestänyt erilaisia viinitapahtumia ja maistelutilaisuuksia jo 12 vuotta. Hyppäys kahvien maailmaan oli juomaekspertille luonteva.

– Maistamista, maistamista ja maistamista. Se on olennainen osa sekä viini- että kahvimaailmaa. Työt tukevat hyvin toisiaan, Mäki toteaa.

Viinin ja kahvin liitto näkyy myös paahtimon nimessä. Tinto tarkoittaa Mäen vaimon kotimaassa Kolumbiassa kahvia, ja vino tinto punaviiniä.

Kahvia kokeilunhaluisille

Paahtimoyrittäjän elämää on takana nyt reilu kuukausi. Alku on ollut melko positiivinen.

– Suomi on siinä mielessä otollinen maa kahviyrittäjälle, että täällä juodaan hirveän paljon kahvia. Toisaalta tavat ovat aika pinttyneitä, eivätkä kaikki välttämättä uskalla kokeilla erilaisia kahvilaatuja. Pysytään siinä perinteisessä mokassa, Mäki pohtii.

Hän kuitenkin uskoo, että asenteet kahvia kohtaan ovat muuttumassa. Nuorempi sukupolvi on juomakentällä kokeilunhaluisempaa.

– Olutvalikoimissa on esimerkiksi selkeästi nähtävillä se, että ihmiset haluavat testailla ja löytää uusia makuja. Myös paikallisuus, eettisyys ja ekologisuus korostuvat. Kahvin tulevaisuus huolettaa.

Monipuolinen makumaailma

Suuri juuttikankainen säkki on täynnä pieniä vihreitä papuja. Tuoksu on olematon eikä makukaan kuulemma sen ihmeellisempi. Ihmeitä alkaa kuitenkin tapahtua, kun pavut lastataan suuren paahtimen kitaan.

– Paahtoaikaa ja -lämpötilaa säätelemällä voidaan luoda erilaisia makuprofiileja. Paahtoasteen lisäksi kahvin aromiin vaikuttaa olennaisesti se, millaisessa maaperässä ja ilmastossa raaka-aine on kasvanut ja miten sitä on käsitelty. Tästä kuubalaisesta pavusta voi esimerkiksi erottaa sikarin aromia, Mäki kertoo.

Pavut jauhetaan myllyllä, jolla kahvin karkeutta voi säädellä. Asiakkailla on mahdollisuus ostaa myös jauhamattomia papuja.

– Monilla on nykyään kahvimyllyjä kotonaan. Mylly on pieni investointi, mutta siinä saa aivan erilaisen nautinnon. Vastajauhettua kahvia ei voita mikään.

Aromikasta kahvia

Paahtimoyrittäjän mielipide on, että jauhettu kahvi säilyy aromikkaana kuukauden verran, mutta sen jälkeen maku alkaa helposti väljähtymään. Siitä syystä Tinto Roasteryn paahtomäärät ovat pieniä.

– Enempään ei vielä riittäisi kädet eikä aikakaan. Toiminnan ideahan on tuottaa kahvia nimenomaan lähialueille. Silloin pystyn takaamaan, että kahvi on asiakkaalle päätyessä oikeasti tuoretta, Mäki painottaa.

Tinton valikoimissa on tällä hetkellä viittä erilaista kahvilaatua. Vaasasta niitä on mahdollista ostaa muun muassa Prismasta, Minimanista sekä käsityötalo Loftetista.

Emilia Lehtonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka