Uutiset

Pride järjestetään toistamiseen Vaasassa

Vaasan SETA ry:n puheenjohtaja Saana Lind on ollut järjestämässä ihmisoikeustapahtumana tunnettua pride-viikkoa Vaasassa. Hänen mukaansa viikon tärkein sanoma on hyväksyä jokainen omana itsenään. Kuva: Emilia Kovanen
  • Vaasa

– Tapahtuma on tärkeä, sillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat edelleen ongelmia yhteiskunnassa, Vaasan SETA ry:n puheenjohtaja Saana Lind kertoo.

Viikon aikana Vaasan SETA ry järjestää kaikille avoimia työpajoja, luentoja, näyttelyn sekä sateenkaarimessun. Viikko huipentuu pride -kulkueeseen, joka kulkee torilta Hietasaareen. Vaasan kaupunki on myös ilmoittanut liputtavansa torilla pride-lipulla.

– Ihmiset, jotka kuuluvat seksuaali- ja sukupuolienemmistöihin voivat luulla, että tasa-arvo toteutuu kyllä, mutta jos kuulut vähemmistöihin niin tiedät, että näin ei ole. Siksi on tärkeää haastaa sukupuolinormien mukainen maailma, laajentaa ihmisten käsityksiä ja näyttää, että meitä vähemmistön edustajia on myös täällä Vaasassa, Lind kommentoi.

Paljon tekemistä

Vaasan Pride järjestetään tänä vuonna toisen kerran ja tapahtumaan odotetaan noin 1 000 henkeä. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2003, joka oli ensimmäinen kerta koko Pohjanmaalla.

– Olin viime kerralla mukana Kokkolan Pride -tapahtumassa. Siellä oli älyttömän hyvä meininki ja tuli olo, että tapahtuma pitää saada Vaasaan taas pitkän tauon jälkeen, Lind sanoo.

Pride viikko avataan vaasalaisen taiteilijan näyttelyllä kaupungin kirjastossa. Näyttelyyn liittyen pidetään myös työpaja lapsille. Työpajassa luodaan omat mielikuvitusolennot.

Tiistaina on luento pääkirjaston draamasalissa, jonka aiheena on sukupuolen ja seksuaalisuuden teemat Tove Janssonin elämässä ja taiteessa.

– Keskiviikkona ja torstaina järjestetään ainakin normikriittinen sarjakuvapaja sekä sateenkaariteemainen lounas, ja perjantaina valmistellaan bannerityöpajassa kylttejä lauantain kulkuetta varten. Muuten päivät ovat vielä auki, Lind kertoo.

Lauantaina kulkue matkaa Hietasaareen, jossa järjestetään päiväjuhla. Ohjelmistossa on musiikkia ja tanssia koko perheelle, ja illalla järjestetään iltajuhla kulttuuritalo Fannyssä.

– Sunnuntaina on vielä sateenkaaribrunssi sekä sateenkaarimessu suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan kanssa, Lind kertoo.

Päämääriä

Lind toivoo, että tapahtuman avulla pystyttäisiin jakamaan paremmin tietoisuutta seksuaalivähemmistöistä, ja että tapahtumassa näkyisi esimerkiksi translaki 2019 -kampanja.

– Nykyisessä laissa sanotaan, että on sterilisaatiopakko, jos haluat juridisesti korjata sukupuolesi. Tähän tarvitaan lisäksi lääkärin lupa, ja prosessi voi viedä helposti vuosia. Sukupuolen juridinen korjaaminen täytyisi pystyä tekemään omalla ilmoituksella, koska itse tiedät oman sukupuoli-identiteettisi parhaiten, Lind sanoo.

Pride-viikolla otetaan kantaa esimerkiksi kuntien tavallisiin palveluihin ja sukupuolitettuihin vessoihin.

– Neuvoloissa pitäisi huomioida paremmin se, että on olemassa monimuotoisia perheitä. Perheessä ei ole aina äiti ja isä, vaan lapsella voi olla esimerkiksi kaksi isää ja se on ok. Jos edustat kolmatta sukupuolta, kumman vessan valitset? Pitäisi olla unisex-vessoja, jotka sopivat kaikille. Jo pelkästään näissä asioissa on niin paljon asioita huomioitavaksi ja normeja rikottavaksi.

Tietoa ihmisille

Lind nostaa esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät termit ja heidän kokemansa ennakko-oletukset, joita pride -viikolla halutaan avata ja selkeyttää.

– Seksuaalisuus on moninainen ja monipuolinen asia. Haluamme oikaista oletuksia, lisätä ihmisten tietoisuutta ja tasa-arvoa, ja hyväksyä kaikki omana itsenään, Lind selventää.

Hänen mukaansa tietoa lisäämällä ja sanastoa laajentamalla jokainen saa omalle kokemukselleen sanan tai selityksen. Tällä helpotetaan myös vertaistuen löytämistä.

– Ei todellakaan haittaa, jos ei heti ymmärrä toisen seksuaalisuutta, termejä tai sanoja. Tärkeintä on kohdata ihminen ihmisenä ja kunnioittaa jokaista sellaisena kun hän on, Lind sanoo.

Lisätietoa pride -viikosta löytyy Vaasan SETA ry:n nettisivuilta.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka