Uutiset

Raippaluodossa portti Suomen ainoalle luonnonperintöalueelle

Näyttelyyn on kerätty kuvia koko maailmanperintöalueelta. Seppo Lammi on tunnettu luontokuvaaja, ja muun muassa hänen valokuviaan on esillä näyttelyssä. Kuva: Kenth Nedergård
  • Vaasa

Merenkurkun saaristo on yksi Suomen seitsemästä UNESCO:n maailmanperintökohteesta, ja Suomen ainoa luonnonperintökohde. Alue on yhteinen maailmanperintökohde Ruotsin Korkean Rannikon kanssa.

– Maailmanperintöportilla on mahdollisuus tutustua yhdessä paikassa siihen, kuinka jääkausi, aallokko ja maankohoaminen ovat vaikuttaneet ihmisten elämään vuosituhansien ajan erityisesti Merenkurkussa, Merenkurkun maailmanperintöyhdistyksen toiminnanjohtaja Kenth Nedergård sanoo.

Maailmanperintöportilta löytyvät perusmatkailuinfo Littorina, taidegalleria ja uusi Weichsel -maailmanperintönäyttely. Nedergård kuvailee porttia paikaksi, josta löytää vihdoin kaikki Merenkurkun saariston erikoisuudet yhdestä paikasta.

– Upeaa, että olemme vihdoin saaneet oman tukikohdan tänne Raippaluotoon. Nyt toimintaa voi kehittää jatkuvasti lisää. Tämä on tärkeä hetki ja tärkeä tietopankki meidän maailmanperintökohteelle, Nedergård sanoo.

Jatkuvasti muuttuva maisema

UNESCO:n maailmanperintökomitea päätti heinäkuussa 2006 lisätä Merenkurkun saariston maailmanperintöluetteloon kahden valtion perintökohteena Ruotsin Korkean Rannikon kanssa, joka liitettiin maailmanperintöluetteloon jo vuonna 2000.

Jatkuvan maankohoamisen vuoksi Merenkurkun moreenisaaristo ja Ruotsin jyrkät kalliorannat luovat yhdessä kattavan sekä ainutlaatuisen kuvan maankohoamisilmiöstä, sen vaikutuksista luontoon ja kulttuuriin yli 10 000 vuotta sitten päättyneen jääkauden takia.

Ajanlaskun alussa suurin osa nykyisestä Merenkurkun saaristosta oli vedenvarassa, joten maankohoamisen takia saaristo on nuori. Nuoren iän vuoksi saaristosta on löydetty paljon historiallisia jäännöksiä esimerkiksi hylkeenpyynnistä ja sodasta.

– Vastapainoksi historialle näyttelystä löytyy myös ripaus vanhan kansan saaristolaiskertomuksia ja -uskomuksia. Lisäksi näyttelyssä on käytetty hyviä teknisiä ratkaisuja, kuten luotu virtuaalinen matka Merenkurkusta Korkealle Rannikolle, Nedergård lisää.

Rauhaa ja yhteistyötä

Merenkurkun maailmanperintö on 194 000 hehtaaria suuri. Siitä 29 000 hehtaaria on maata Vöyrin, Mustasaaren, Maalahden ja Korsnäsin kuntien sekä Vaasan kaupungin saaristoissa.

– Merenkurkku ja Korkea Rannikko tukevat yhdessä erinomaisesti Unescon pyrkimystä edistää rauhaa ja kansojen välistä yhteistyötä. Meillä päivittäinen yhteistyö monen eri tahon kanssa ylittää kunta-, kieli-, hallinto- ja jopa valtiorajat, Nedergård kertoo.

Maailmanperintöportista löytyy tietoa tietysti myös muista maailmanperintökohteista.

– Lisäksi meillä on meneillään toinen hanke, jossa kehitetään esimerkiksi turisti- tai koululaisryhmille uusia aktiviteetteja, luentoja tullaan pitämään ja niin edelleen. Tarkoitus on, että täällä olisi silloin tällöin toimintaa ja tietysti toivomme, että tämä innostaisi ihmisiä katsomaan ja havainnoimaan konkreettisesti Merenkurkun saaristoa.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka