Ruokalistallinen bluesia – Max on the Rox on vaihtanut rumpalia ja julkaissut viidennen levynsä

VAASA

Vaasalainen bluesyhtye Max on the Rox on elokuussa julkaissut pitkäsoittolevyn nimeltä Rox Motel Bar & Grill .

Levyn sisältö on kerrottu menun muodossa. Laulut on nimetty ruoka-annoksiksi tai yhden tai kahden hengen huoneiksi, ja koko levy on nimetty motelli-baariksi.

Mistä moinen idea?

– Ensimmäinen biisi, joka levylle valmistui, on Liqueur Goodbyes (Bittersweet Dessert for Two) . Minulle tuli siitä sellainen fiilis, että tämä voisi olla jälkiruoka-annos. Se jäi minulle pyörimään mieleen. Ajattelin sitten tehdä biisejä koko menun verran, yhtyeen lauluntekijä, laulaja ja kitaristi Max Bäckman kertoo.

Hän on miettinyt tarkkaan jokaisen kappaleen maun ja mausteet.

– Esimerkiksi No Tengo Dinero (Big Portion for a Group) -biisissä lauletaan tilanteesta, jossa päähenkilö on kuppilassa. Siellä pyörii kaikenlaista siipijengiä, ja hän joutuu sitten tarjoamaan koko porukalle.

El Gringo -niminen laulu viittaa suoraan kotikaupunkiin, entiseen kapakkaan Vaasan Hartmaninkujalla.

– Laulun piti alun perin valmistua El Gringon hautajaisiin, jossa olimme soittamassa. En kuitenkaan saanut sitä silloin valmiiksi, mutta nyt se on tällä levyllä.

Hahto vaihtui Airaksiseen

Uusi levy on yhtyeen viides ja samalla rumpali Riku Airaksisen ensiesiintyminen levyllä.

Aiemmin rumpalina oli Kai Hahto, joka nykyään paukuttaa kannuja maailmankuulussa Nightwish-yhtyeessä.

– Riku sanoi mulle joskus 15 vuotta sitten, että jos tarvitsemme tuuraajaa rumpuihin, hän on kiinnostunut. Muistin tämän, ja hän tuli koesoittoon, kuten pari muutakin rumpalia. Päädyimme sitten Rikuun, Bäckman sanoo.

Bäckman on entinen Rokkikoulun rehtori, ja hän muisti Airaksisen myös niiltä ajoilta.

– Hän oli ensimmäisiä Rokkikoulun oppilaita. Vaikka eipä häntä paljon tarvinnut opettaa, hän osasi hommat silloin jo.

Tyyli tiukentui

Rumpalin vaihtuminen antoi sysäyksen myös sen miettimiseen, millaista musiikkia bluesyhtye haluaa jatkossa soittaa.

– Päätimme tiivistää tyyliä. Aiemmin soitimme laveammin erityyppisiä biisejä, jopa poppiballadeja. Nyt soitamme enemmän perinteistä, Texas-tyyppistä juurimusiikkia jalat maassa, Bäckman kuvailee.

Sysäys siihen suuntaan tuli nettiradiokanava Austin Blues Radiosta, jota Bäckman alkoi kuunnella muutama vuosi sitten. Austin on Texasin osavaltion pääkaupunki.

– Hämmästelin sitä, kuinka hyvää musiikkia sieltä tuli. Se ei ole pelkästään hidasta bluesia, vaan sieltä tulee monipuolista juurimusiikkia, paljolti juuri Austinin alueelta. Sieltä aukesi minulle ihan uudenlainen musiikkimaailma.

Levy on äänitetty Vaasassa, yhtyeen treenikämpällä.

– Levy saatiin purkkiin nopeasti, muutamassa päivässä. Jokaista pikkumokaa ei ruvettu hieromaan ja fiksaamaan, vaan levyllä kuuluu aito, rento luomufiilis, Bäckman sanoo.

Fakta: Max on the Rox

Vaasalaisyhtyeessä soittavat: Max Bäckman, kitara ja laulu, Markku Keho, basso ja laulu, Riku Airaksinen, rummut. Aiemmin rumpalina toimi Kai Hahto.

Kokoonpano syntyi vuoden 1997 Band Jam- tapahtumaan.

Uusi pitkäsoittolevy ilmestyi elokuussa 2021. Levyn kaikki 10 laulua on säveltänyt ja sanoittanut Max Bäckman, sovitukset ovat orkesterin.

Rox Motel Bar & Grill- levy on yhtyeen viides julkaisu. Levyn äänittäjänä oli Pasi Keho-Valkama ja tuottajana Peter ”Lido” Salonen, molemmat vaasalaisia.

Yhtyeen seuraava keikka on saaristoravintola Ukkokarilla 2.10.