Tähtien arvoisia: Sinkkuja ja äitejä

Arvostelussa tanskalainen draamakomediasarja Kolmekymppiset ja Celeste Ngin Tulenarkoja asioita -romaaniin perustuva sarja Little Fires Everywhere.

Kolmekymppiset

Yle Areena on jälleen tuonut loistavan tanskalaisen sarjan sarjojen ystävien iloksi. Julie Rudbaekin ja Jesper Zuschlagin tuottama ja käsikirjoittama draamakomedia Kolmekymppiset on pyörinyt Tanskassa jo vuodesta 2017, ja on nyt nähtävillä kokonaisuudessaan Areenalla.

Rudbaek ja Zuschlag nähdään myös sarjan pääosissa Juliena ja Jesperinä, parhaina ystävinä, jotka eivät seurustele. Pariskunta on myös tosielämässä vain ystäviä, vaikka heillä onkin yhteinen lapsi.

Sarja seuraa ystävysten arkielämää kolmenkympin kriisien ympärillä. Muut ystävät lisääntyvät, avioituvat, eroavat, löytävät uusia, kun taas Julien ja Jesperin elämä tuntuu pyörivän paikallaan.

Sarja etenee yksi vuosi ja tuotantokausi kerrallaan. Sarjan pääjuoni on tavanomainen, mutta kerronnan tyyli on virkistävä, arkinen, realistinen. Se valottaa huumorin keinoin milleniaalien arkisia ongelmia.

Sarja muistuttaa hiukan 90-luvun suosittua Seinfeld-sarjaa, jossa myös seurattiin ystävysten Jerryn ja Elainen sinkkuelämän mutkia.

Jaksot ovat lyhyitä, ja niissä käsitellään yleensä yksi asia, jota ystävät pohtivat keskenään. Joka kaudella mennään elämässä eteenpäin, ja katsoja ihastuu sympaattisiin hahmoihin.

Tämä on juuri niitä sarjoja, kun illan pimeinä tunteina on pakko todeta: yksi vielä.

Neljä tähteä ****

Little Fires Everywhere

Prime Videolla on saanut ensi-iltansa kesäkuussa Reese Witherspoonin ja Kerry Washingtonin tähdittämä Little Fires Everywhere. Sarja perustuu Celeste Ngin romaaniin Tulenarkoja asioita, jossa seurataan idyllisen pikkukaupungin Shaker Heightsin elämää.

Elena Richardssonin (Witherspoon) elämäntehtävänä on huolehtia perheensä hyvinvoinnista ja ulkopuolisille täydellisestä perhekuvasta. Kun kaupunkiin saapuu boheemi taiteilija Mia Warren (Washington) tyttärensä Pearlin kanssa, Elena vuokraa heille vanhan talonpuolikkaansa. Elenan perheen lapset tuntevat heti vetoa säännöistä piittaamatonta kaksikkoa kohtaan, ja perheen täydellinen kuva on vaarassa särkyä.

Sarja on onnistunut erityisesti sen päänäyttelijöiden vuoksi. Sarja seuraa vahvasti myös perheiden teinien ongelmia, ja nuoret näyttelijät ovat virkistävän tuoreita kasvoja.

Parasta sarjassa on pohdinta äitiydestä, joka on sarjan kantava voima. Se valottaa vanhemmuutta monesta eri kulmasta, ja katsojana tuntee sympatiaa kaikkia kohtaan.

Tarina olisi toiminut hyvin myös elokuvana, mutta sarjassa päästään syvemmällä henkilöiden sielunmaailmaan. Suosittelen vahvasti draaman ystäville.

Neljä tähteä ****

Mirella Kivelä