Uutiset

Tutustu Vaasan hallintotaloon – Avoimien ovien päivä on lauantaina

Vaasan hallintotalo on valmistunut vuonna 1862, jolloin se oli paljon pienempi kuin nykyisin. Taloa kutsutaan Lindebäckin taloksi, koska siinä sijaitsi apteekkari Herman Johan Lindebäckin koti ja Vaasan ainoa apteekki. Kaupunki osti talon vuonna 1911 ja laajensi sitä vuonna 1930. Kuvat: Anne Laurila
  • Vaasa

VAASA

Vaasan hallintotaloa kohennettiin vastikään perusteellisessa peruskorjauksessa noin 10 miljoonalla eurolla.

Tulevana lauantaina kaikilla vaasalaisilla on mahdollisuus käydä katsomassa, kuinka hyvin verorahojamme käytettiin, sillä hallintotalolla on avoimien ovien päivä 13.11. kello 10–14.

Sisäänkäynti avoimien ovien päivänä on rakennuksen pääovesta Vaasanpuistikolla.

– Toivomme, että vierailijat käyttävät kasvomaskia. Niitä saa ilmaiseksi myös meiltä hallintotalolta. Jos talossa on kerrallaan suuri määrä vierailijoita, joudumme mahdollisesti rajoittamaan hetkellisesti sisään otettavien henkilöiden määrää niin, että talossa on taas väljempää, sanoo Vaasan kaupungin hallintopäällikkö Marjo Mäki-Krekola.

Hän sanoo, että pari vuotta kestäneen remontin jälkeen moni on halunnut katsomaan hallintotaloa.

– Talon peruskorjaus on kiinnostanut asukkaita, ja vierailukyselyitä taloon on tullut paljon. Katsoimme, että avointen ovien tapahtumalle on selvä tilaus ja tarve.

Omaan tahtiin kiertämään taloa

Avoimien ovien päivänä taloa voi kiertää omaan tahtiin, opastettuja kierroksia ei järjestetä.

– Paikalla on talon henkilökuntaa opastamassa kävijöitä, lupaa Mäki-Krekola.

Lapsille jaetaan ilmapalloja, ja onnellisuusnurkkauksessa on tarjolla vinkkejä onnellisuuden lisäämiseen. Vaasahan tähtää maailman onnellisimmaksi kaupungiksi.

Hallintotalolla on muun muassa kaupunginhallituksen kokoushuone, jossa entiset kaupunginjohtajat seuraavat muotokuvamaalauksista kokousten kulkua.

Myös kaupunginvaltuusto kokoontuu hallintotalolla, ja valtuustosaliinkin pääsee kurkkaamaan.

Kuka tunnistaa koulukaverinsa?

Kaupungin hallinnon lisäksi talossa sijaitsee keskusarkisto, jossa säilytetään monia Vaasan historiaan liittyviä asiakirjoja.

Mäki-Krekola kehottaa tutustumaan myös siihen avoimien ovien päivänä.

– Samana päivänä 13.11. vietetään valtakunnallista arkistojen päivää, jonka tarkoituksena on tehdä arkistoja ja niiden toimintaa kaikille tutuiksi.

Tämän vuoden arkistojen päivänä teema on Lapset arkistossa.

– Sen juhlistamiseksi hallintotalon kellarikerroksen keskusarkistossa on esillä esimerkiksi lasten päivähoitoon ja koulunkäyntiin liittyviä asiakirjoja, kuten vaasalaisten koulukuvia. Toivomme, että avoimien ovien päivänä vierailevien joukosta löytyy niitä, jotka tunnistavat kuvissa esiintyviä oppilaita, opettajia ja koulurakennuksia.

Fakta: Vaasan hallintotalo

* Vuonna 1858 apteekkari Herman Johan Lindebäck osti Vaasanpuistikko 10:n tontin.

* C. A. Setterberg suunnitteli Lindebäckin talon, joka valmistui 1862.

* Talo suunniteltiin niin, että 1. kerroksessa toimi kaupungin ainoa apteekki. 2. kerros oli asuinkerros, jossa asui apteekkarin ja hänen läheistensä lisäksi myös palvelijoita ja apteekin henkilökuntaa.

* Toisen kerroksen suuressa salissa järjestettiin myös yleisötilaisuuksia, kuten kirjallisuusiltoja, ja myöhemmin se toimi Pohjanmaan museon näyttelysalina. Ensimmäiset 10 vuotta toisessa kerroksessa oli myös koulutoimintaa.

* Kun Lindebäck kuoli 1902, apteekki ja kiinteistö siirtyivät hänen sukulaiselleen Helge Sigurd Branderille. Brander muutti apteekin Wolffintaloon ylätorille ja myi Vaasanpuistikko 10:n Vaasan kaupungille vuonna 1911.

* Vuonna 1930 taloa laajennettiin torille päin. Muun muassa kaupunginvaltuuston sali sijaitsee uudessa osassa.

* Hallintotalo on vastikään peruskorjattu noin 10 miljoonalla eurolla. Helmikuussa 2021 työntekijät muuttivat väistötiloista takaisin hallintotaloon, jossa työskentelee nyt sata työntekijää.

* Kaupungin keskushallinnon ja konsernihallinnon lisäksi hallintotalossa on esimerkiksi kirjaamo ja keskusarkisto.

Anne Laurila

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka