Vaasaan tulee kaivattua toimintaa ja vertaistukea uusperheille

VAASA

Vaasan setlementti aloittaa tänä syksynä aivan uudenlaista toimintaa, joka on suunnattu uusperheille.

Uusperheessä vähintään yksi alle 18-vuotias on vain toisen puolison lapsi. Noin 10 prosenttia suomalaisista lapsiperheistä on uusperheitä.

Setlementin ryhmiin on tullut viime vuosina mukaan yhä enemmän uusperheellisiä, eikä Vaasassa ole ennestään nimenomaan uusperheille suunnattua toimintaa.

Vertaistuelle on tarvetta. Sen osoitti myös setlementtiyhdistyksen keväällä järjestämä kysely.

Bonusäidit ja -isät kaipaavat tietoa uusperheistä ja toimintaa ja tapahtumia, joissa voi tavata äitejä ja isiä, jotka käyvät läpi samoja tunteita ja tunnemyrskyjä.

– Jokainen uusperhe on omanlaisensa, mutta kaikki uusperheet käyvät läpi tietyt kehitysvaiheet. Setlementin ryhmässä on lupa pohtia esimerkiksi kysymystä, voiko toisen lasta rakastaa. Ryhmän muut jäsenet ymmärtävät kokemuksiasi puolesta sanasta, Päivi Vauto setlementin kyläkeskuksen toimipisteestä sanoo.

Vauto ja setlementtiyhdistyksen perhetyön vastaava ohjaaja, itsekin bonusäiti Noora Annola ryhtyvät yhdessä vetämään uusperheiden äideille tarkoitettua ryhmää. Vertaistukiryhmä aloittaa tapaamiset marraskuussa Palosaaren setlementtikeskuksessa.

Yllätyskasseja jaossa

Valtakunnallista uusperheiden päivää vietetään 16. syyskuuta.

Vaasan setlementti osallistuu päivään jakamalla 20 kappaletta yllätyskasseja. Kasseihin pakataan herkkuja, yhteistä puuhaa perheen lapsille ja vanhemmille sekä tietoa uusperheellisille tarkoitetusta toiminnasta.

Kassin saa omakseen ilmoittamalla Noora Annolalle Vaasan setlementtiin yhteystietonsa ja perheen lasten iät.

Vaasan oma Uusperheiden päivä

Ennen ryhmätoiminnan alkamista setlementtiyhdistys järjestää vielä lokakuussa Uusperheiden päivän setlementtikeskuksessa.

Lapsille on omaa ohjelmaa sillä aikaa, kun vanhemmat kuuntelevat asiantuntijaluentoa parisuhteen hoitamisesta uusperheessä. Päivän päätteeksi koko perhe pääsee tekemään jotakin kivaa yhdessä.

– Haluamme järjestää lapsillekin mahdollisuuden tutustua uusiin kavereihin. Hekin kaipaavat kokemusta siitä, että on muitakin lapsia, joilla on kaksi kotia, ja että se on ihan normaalia, Annola ja Vauto sanovat.

Vaasan setlementti kartoittaa syksyn aikana, olisiko kokeiluna alkava toiminta mahdollista vakinaistaa ja laajentaa kaksikieliseksi. Kokeilujakso toteutetaan setlementtiyhdistyksen rahoituksella ja Nissin säätiön tuella.