Uutiset

Vaasalainen erityisopettaja palkittiin vuosikymmenten luki-työstä

Vaasalainen Allvar-palkittu Marja-Sisko Paloneva ehti olla eläkkeellä kaksi päivää, kun häntä jo kutsui työ erityisopettajana aikuisten maahanmuuttajien perusopetuksessa. Arkistokuva: Minna Antila
  • Vaasa

VAASA

Vaasalainen Marja-Sisko Paloneva on palkittu Erilaisten oppijoiden liiton Allvar-tunnustuspalkinnolla. Liitto on erilaisten lukiyhdistysten kansallinen kattojärjestö.

Erityisopettaja ja TVT-keskus Dateron entinen toiminnanjohtaja Paloneva palkittiin työstään Suomen Luki-päivänä eli 7. lokakuuta.

Itsenäistä oppimista

Palkinto myönnettiin Palonevan lähes neljä vuosikymmentä jatkuneesta työstä lukivaikeuden eli dysleksian lieventämiseksi teknisillä apuvälineillä.

Oppimisvaikeuksista hän kiinnostui 1970-luvulla erityisopettajaksi opiskellessaan.

– Käänteentekevä oppi oli, että esimerkiksi dysleksian taustalla on pieni, mutta huomattavasti elämässä haittaa aiheuttava neurologinen vaikeus, joka ei johtunutkaan huonosta kasvatuksesta tai puutteellisesta opetuksesta. Jo tuolloin jäi ilmaan ajatus, voisiko dysleksiasta parantua.

1980-luvulla Paloneva päätyi erityisopettajaksi Tampereelle liikuntavammaisten ja dysfaattisten lasten erityiskouluun. Opetuskäyttöön tulivat ensimmäiset tietokoneet, joiden avulla oppilaat pystyivät lukemaan ja tuottamaan tekstiä itsenäisesti.

– Tietotekniikka oli alkeellista, mutta huomasimme, että sillä voi lieventää lukivaikeuksia. Oppilaat eivät enää olleet yleisönä omassa oppimisessaan, Paloneva sanoo.

Tasa-arvoa kohti

Vuonna 1999 toimintansa aloitti Datero, erityisryhmien tieto- ja viestintäteknologiakeskus, joka tarjoaa matalalla kynnyksellä digitaalisia lukiapuvälineitä lapsille, nuorille ja aikuisille.

– Saimme tehdä rohkeasti uutta. Työtä oli paljon, mutta se oli innostavaa. Voimia riitti, kun näin, miten hyödyllistä se oli.

Lukivaikeuden lieventämisessä on Palonevan mukaan kysymys ennen kaikkea tasa-arvosta.

– Lukutaidolla on vain välinearvo. Teksteihin perustuvassa yhteiskunnassa dysleksia on tiedon saamisen este. On hyvin tärkeätä, että äänikirjat ja digitaalisen tekstin kuunteleminen ymmärretään samanarvoisena oppimisen keinona kuin perinteisen tekstin lukeminen. Tärkeä ei ole menetelmä, vaan päämäärä.

Merkittävä tunnustus

Nimi Allvar tulee lukivaikeuksisen arkkitehdin Alvar Aallon nimestä ja ruotsin sanasta allvar.

Vuodesta 1998 jaetun palkinnon ensimmäinen saaja oli professori Vappu Taipale, hänkin vaasalainen.

– Arvostan tunnustusta kun tiedän, missä seurassa olen, Paloneva sanoo.

Hän kiittää Vaasaa siitä, että hänen työnsä on ollut mahdollista.

– Palkinto kertoo, että Datero on näkyvä toimija Suomessa ja sen työ Pohjanmaalla on arvostettua.

Satu Grönroos

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka