Uutiset

Vaasalaistunut runoileva monilahjakkuus

Vaasalainen Martin Karlsson on julkaissut juuri uuden itse kirjoittamansa ja esittämänsä kappaleen Garden of Eden, johon hän on lisäksi tehnyt musiikkivideon. Kuva: Martin Karlsson
  • Vaasa

Syntyjään ruotsalainen Martin Karlsson on jo pitkään viihtynyt Vaasassa. Hän muutti opintojen perässä Pohjanmaalle vuonna 1999 ja on siitä lähtien asunut täällä lyhyttä Tanskassa oloaikaa lukuun ottamatta.

– Opiskelin elokuva- ja televisiotuotantoa ruotsinkielisessä ammattikorkeakoulussa eli nykyisessä Noviassa. Nykyään minulla on täällä hyvä verkosto, tunnen monia ihmisiä ja pidän kaupungista, sen miljööstä ja kulttuurista hyvin paljon, Karlsson sanoo.

Hän valmistui medianomiksi, ja tekee töitä erilaisten elokuva- ja videotuotantojen parissa.

– Teen muun muassa livestriimauksia ja editointeja. Ennen kaikkea koen olevani runoilija, Karlsson painottaa.

Poikkitaiteilija

Jo opintojen aikana hän oivalsi, että kaikkein kiinnostavinta olisi toimia poikkitaiteellisesti eli yhdistää eri taiteenmuotoja toisiinsa. Karlsson itse paitsi kuvaa elokuvia ja videoita myös valokuvaa, kirjoittaa, säveltää, laulaa ja soittaa kitaraa.

– Koen tekeväni runoutta kaikessa siinä, mitä teen. Teen videorunoutta, valokuvarunoutta, musiikkirunoutta.

Hän on lapsuudestaan lähtien tehnyt aina jotakin luovaa. Ensimmäiseksi hän alkoi laulaa ja soittaa, mitä seurasi kirjoittaminen. Elokuvatuotannon lisäksi hän on opiskellut luovaa kirjoittamista ja opiskelee tällä hetkellä laulua Kuula-Opistolla.

Takaisinkytkentä luontoon

Karlssonin omassa taiteessa luonto on hyvin keskeinen teema.

– Ihmisen suhde luontoon on kaikkea taidettani läpäisevä aihe. Koen luonnon osaksi ihmistä ja päinvastoin. Ja nyt tänä korona-aikana esimerkiksi kävelyt metsässä luonnon keskellä voivat auttaa meitä palauttamaan tasapainomme.

Karlssonilla on selkeä näkemys siitä, mitä hän haluaa taiteellaan sanoa.

– Toivon, että voisin antaa ihmisille mahdollisuuden kytkeä itsensä takaisin luontoon ja käyttää tuota sidettä voimavarana ja vahvuutena. Ilmastokysymys ja muut ympäristöasiat ovat minulle hyvin tärkeitä. Uskon, että onnistumme paremmin suojelemaan luontoa, jos tunnemme suurempaa yhteenkuuluvuutta sen kanssa.

Uutta musiikkia

Juuri ilmestynyt uusi kappale Garden of Eden ja siitä tehty musiikkivideo kertovat juuri noista asioista, ihmisestä ja luonnosta ja niiden välisestä suhteesta.

– Tämä on ollut ainutlaatuinen projekti. Kappale ja video tuntuvat ihan omalta lapseltani, joka olisi nyt työntynyt ulos maailmaan, taiteilija iloitsee.

Jo viisi vuotta sitten syntyneen kappaleen ympärille tehty musiikkivideo syntyi nopeammin, muutama kuukausi sitten. Karlsson on kuvannut videon suurimmaksi osaksi Vaasan seudulla.

– Video koostuu useista still-kuvista, joissa olen käyttänyt tietynlaista valotustekniikkaa, mikä kuvastaa minulle ihmisen ja luonnon välistä symbioosia.

Garden of Eden on ensijulkaisu keväällä julkaistavalta Queen of the Stars -albumilta.

– Elämme juuri nyt vaikeaa aikaa, mutta jos autamme toinen toisiamme eri tavoin, selviämme aina vähän paremmin joka tapauksessa, Karlsson muistuttaa.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka