Uutiset

Vaasan kaupunginteatteriin tulee äijänäytelmä – Siinä miehet kertovat asioista, joista ei yleensä ääneen puhuta

Korjaamon kaksi vanhan liiton miestä päättää pistää asiat kerralla kuntoon alkamalla kovan luokan tubettajiksi. Timo Luoma näyttelee Olaa ja Jari Hietanen on Jallu. Kuva: Linus Lindholm
  • Vaasa

VAASA

Selkeää ja rehellistä dialogia raavaiden miesten elämästä. Arjen sankareita moottoriöljyn katkussa.

Sellaista on luvassa Vaasan kaupunginteatterin Julia-näyttämöllä, jossa lauantaina saa ensi-iltansa Mika Myllyahon kirjoittama näytelmä Korjaamo .

Sen ohjaa TV:stäkin tuttu Ola Tuominen Tampereelta.

– Tämä on pienoisnäytelmä, jonka tekstiin on upotettu monia eri tasoja ja syviäkin teemoja, Tuominen kertoo.

Mikkelissä syntynyt näyttelijä-ohjaaja oli pitkään kiinnitettynä TTT:ssä Tampereella, mutta on nykyään freelancer. Hän on tehnyt lukuisia kuunnelmia ja TV- ja elokuvarooleja.

Tuominen vierailee Vaasan kaupunginteatterissa ensimmäistä kertaa ja huokuu tyytyväisyyttä.

– On ollut mukavaa tutustua Vaasan kaupunginteatterin ihmisiin. Tämä on ollut elämää rikastuttava kokemus.

Arvot menossa romukoppaan

Korjaamo on kahden miehen näytelmä.

Jallu on kuusikymppinen korjaamoyrittäjä, jonka työllä on maksettu taloremontit ja perheen laskut.

Hän ottaa loppuunpalaneen rehtorin Olan korjaamolleen töihin. Miehet ovat lapsuudentovereita, mutta välillä yhteys on katkennut vuosikymmeniksi.

Vanhan ajan autokorjaamo ei tahdo enää kannattaa, ja asiakkaat ovat kaikonneet. Yhteistuumin miehet alkavat pohtia ratkaisua ongelmaan ja heijastelevat samalla taustapeileistä omaa elämäänsä.

– Ne arvot ja tekniikat, joita vanha sukupolvi on käyttänyt, ovat menossa romukoppaan. Tämä aihe koskettaa itseänikin. Ehkä tässä näytelmässä tehdään vähän surutyötäkin, tuumaa Jallua näyttelevä Jari Hietanen.

Rooli epämukavuusalueella

Kun kyse on vain kahden näyttelijän tekstistä, harjoitusaika on ollut erilainen kuin vaikkapa isoa musikaalia valmistettaessa.

– Tässä on menty todella syvälle tekstiin ja pohdittu, mitä kaikkia merkityksiä sieltä löytyy. On aivan selvä, että näin pienellä työryhmällä on aikaa tutustua tekstiin ja rooleihin paremmin kuin silloin, kun on iso tuotanto ja paljon näyttelijöitä, Timo Luoma sanoo.

Luoma näyttelee opettajankoulutuksen saanutta rehtoria, Olaa, jolla palaa käämit koulussa.

– Minusta on hienoa hypätä Olan rooliin, koska itselläni ei ole korkeakoulutaustaa. Jouduin siis epämukavuusalueelle. Se on minusta aina hyvin mielenkiintoista.

Näytelmän on lavastanut ja puvustanut Maria Antman.

Työryhmä muistuttaa, että perinteinen suomalainen mies ei ole kovin suulas. Hän ei puhu tunteistaan tai vaikeuksistaan kuin aivan luottohenkilöille, jos silloinkaan.

– Tämä näytelmä näyttää, mitä ne miehet puhuisivat, jos ne puhuisivat.

Keväällä 2018 Kansallisteatterissa kantaesitettyä Korjaamoa on tähän mennessä esitetty myös Rovaniemellä ja Joensuussa. Tällä viikolla näytelmää esitetään Lontoossa, jossa se edustaa uutta suomalaista draamaa New Nordics -festivaalissa.

Videolla näyttelijä Timo Luoma kertoo lisää Korjaamo-näytelmästä.

Anne Laurila

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka