Vaasassa riittää tekemistä ensi viikon syyslomalla

VAASA

Koululaisilla koittaa ensi viikolla tervetullut tauko uurastamiseen, kun Vaasan seudulla vietetään syyslomaa.

Osa kouluista on syyslomalla vain muutamia päiviä loppuviikosta, osa kouluista lomailee koko viikon.

Kun koronarajoituksista on jo monin paikoin luovuttu, syyslomaa voidaan viettää lähes entiseen malliin.

Tropiikin lämpö houkuttaa

Kylpylä Tropiclandia kokee tavallisesti selvän kävijäpiikin koululaisten syyslomaviikon aikaan.

Tropiclandian puistojohtaja Tuomas Luukkonen odottaakin lämpöisissä vesissä telmivien määrän kasvavan ensi viikolla.

– Normaalisti syyslomalla meillä on 500–1 000 kävijää päivässä. Toisaalta ensi viikon kävijämääriä on vaikea ennakoida, koska osa kouluista on vain loppuviikon lomalla. Joka tapauksessa meillä on tilaa runsaasti. Ei tarvitse pelätä, että täällä oltaisiin kuin sillit suolassa.

Tropiclandiaan voidaan ottaa kerrallaan enintään 600 uimaria. Normaalina arkipäivänä trooppisen lämpimästä vedestä ja tunnelmasta nauttii noin 200 henkeä.

– Viikonloppuisin on 300–600 kävijää päivässä, Luukkonen ynnää.

Kylpylässä ei ole syyslomaviikolla järjestetty mitään erityistä ohjelmaa lapsille tai nuorille.

– Luotamme ihan omaan perustoimintaamme. Kun ilmat viilenevät, tropiikin lämpö alkaa houkuttaa.

Vaikka koronarajoitukset ovat poistuneet, Luukkonen muistuttaa, että uimaan ei saa tulla sairaana. Myös henkilökohtaisesta hygieniasta on huolehdittava hyvin.

Uusi laiva kiinnostaa

Vaasan seudulla toinen suosittu syyslomakohde on risteily Merenkurkun yli Uumajaan.

Tänä vuonna se on erityisen houkutteleva, koska elokuun lopulla saatiin liikenteeseen upouusi Aurora Botnia -alus.

Wasaline-varustamon markkinointijohtaja Catarina Fant iloitsee siitä, että uudella laivalla matka Vaasasta Uumajaan taittuu aiempaa nopeammin. Tämä on mahdollistanut sen, että aikatauluja on pystytty muuttamaan. Nyt lähtöjä on moneen makuun.

– Esimerkiksi jos haluaa vain edestakaisille risteilylle, että pääsee yöksi kotiin Vaasaan, niin se onnistuu nyt useana päivänä.

Perjantaisin ja lauantaisin järjestetyt iltaristeilyt ovat osoittautuneet suosituiksi. Laiva lähtee illansuussa Uumajaan ja palaa puoliltaöin takaisin Vaasaan.

– Myös torstai on mukava risteilypäivä, kun heti aamulla lähtee laiva Uumajaan, jossa voi viettää päivän vaikka ostoksilla. Sitten pääsee vielä iltalaivalla takaisin kotiin, Fant antaa esimerkin.

Hänen mukaansa syksyn matkoja on myyty hyvin. Uusi laiva kiinnostaa.

– Nyt on ollut kovasti kokousmatkustajia, koska laivalla on hyvät konferenssitilat. Syyslomalla meillä tapaa olla paljon väkeä, mutta vielä tällä hetkellä löytyy tilaa. Seuraava sesonki on sitten pikkujouluristeilyt.

Kaksi kovaa matsia

Syyslomalla lapsilla ja nuorilla on aikaa harrastaa liikuntaa päivänvalon aikaan ja tankata energiaa loppusyksyn pitkiä koulupäiviä varten.

Vaasan kaupunki järjestää syyslomalla muun muassa liikuntaleirit Isolahden ja Huutoniemen kouluilla ensi viikon keskiviikosta perjantaihin. Jokaiselle päivälle on ilmoittauduttava erikseen. Lisätietoja löytyy kaupungin verkkosivuilta.

Vaasalaisittain syyslomaviikko huipentuu kahteen kiinnostavaan matsiin.

Lauantaina 23. lokakuuta pelataan Elisa Stadionilla jalkapallon ylemmän loppusarjan ottelu VPS–FF Jaro. Pari tuntia myöhemmin alkaa jäähallissa Vaasan Sportin kotiottelu Porin Ässiä vastaan.