Uutiset

Vapaaehtoinen antaa ja saa ystävyyttä

Sanna Aspholm, Irene Bäckman ja Heli Näreaho etsivät jatkuvasti uusia vapaaehtoisia kavereiksi eri kohderyhmille. Kaveritoimintaan lähteviltä vaaditaan vain avointa mieltä, luotettavuutta ja herkkyyttä olla ihmisten kanssa. Kuva: Katja Lahti
  • Vaasa

Monen lapsen elämässä on tyhjä paikka isän tai isovanhemman kohdalla. Vaasan ensi- ja turvakoti ry pyrkii paikkamaan näitä koloja muun muassa mieskaveri- ja varamummo -toiminnoilla.

– Mieskaveritoiminta on vapaaehtoistyötä, jossa aikuiset miehet ovat kavereina yksin lastaan kasvattavien äitien lapsille. Näillä lapsilla ei ole yhteyttä omaan isäänsä. Tavoitteena on antaa lapselle mahdollisuus tutustua aikuisen miehen arkeen ja elämään, kertoo avopalveluohjaaja Heli Näreaho.

Omanlaisiaan kaverisuhteita

Vapaaehtoistyö on Näreahon mukaan muutakin kuin ajan antamista. Parhaimmillaan se on ystävyyttä. Hän kertoo monen miehen todenneen iloisena, että pienen kaverin kanssa voi tehdä paljon kaikenlaista, mitä ei yksin tulisi tehtyä.

– Kaveruudelle ei ole sääntöjä. Jokaisesta kaverisuhteesta muodostuu omanlaisensa. Jotkut miehet miettivät pitkään mukaan lähtemistä. He pelkäävät esimerkiksi tuottavansa pettymyksen lapselle, jos kaverisuhde loppuu.

Näreahon mukaan on hyvä miettiä asiaa monelta kantilta, mutta kannustaa jokaista kiinnostunutta ottamaan rohkeasti askeleen eteenpäin.

– Kaikkien suhteiden ei ole tarkoituskaan kestää koko loppuelämää. Lyhytkin yhteinen matka voi olla arvokas ja jättää pysyvän jäljen lapsen elämään.

Ensi- ja turvakoti etsii toisilleen sopivat kaveriparit. Luonne ja yhteiset intressit helpottavat kaveruuden alkua.

– Yhdistävä tekijä voi olla esimerkiksi kiinnostus luontoon tai liikuntaan. Lapselle voi olla todella tärkeää saada mieskaveri kentän laidalle katsomaan hänen peliään. Yhteiset kalastusreissut, pyöränkorjaamiset tai leppoisat jutteluhetket ovat arvokkaita.

Vapaaehtoisista huolehditaan

Kylmiltään kenenkään ei tarvitse lasten kaveriksi hypätä, vaan ensi- ja turvakoti järjestää koulutuksen, jossa opastetaan toimintaan. Näreaho korostaa, että ketään ei jätetä yksin koulutuksen jälkeenkään.

– Meidän puoleemme voi aina kääntyä. Järjestämme mieskavereille yhteisiä iltoja ja erilaista toimintaa. Pidämme huolta vapaaehtoisistamme.

Vaasassa on tällä hetkellä yhdeksän mieskaveria, ja lisää tarvitaan koko ajan. Ensi- ja turvakoti on aloittamassa nyt myös varamummotoimintaa. Se on suunnattu eronneiden vanhempien lasten tueksi. Eron jälkeen vanhempi ja lapset saattavat jäädä aika yksin, jos oma suku ja lasten isovanhemmat asuvat eri paikkakunnalla

– Tarve on tullut asiakkailtamme. Varamummo on henkilö, jolla on aikaa pysähtyä lapsen äärelle, kuunnella huolia, viedä hetkeksi ulos tai tehdä yhdessä jotain, kuvailee projektisuunnittelija Sanna Aspholm.

Varamummo voi saada toiminnastaan itselleen pienen ystävän, jolle hän voi olla vaikka neuvonantaja, opas arjessa tai ystävä.

– Emme määritä, mitä yhdessä tehdään, mutta olemme aina tarvittaessa tukena. Ensimmäinen varamummokurssi järjestetään kevään aikana. Meihin voi olla yhteydessä vaikka heti, Aspholm kannustaa.

Mieskavereista pulaa

Ensi- ja turvakoti järjestää yhdessä SAMS – samarbetsförbundet kring funktionshinder r.f. kanssa ystäväinpäivätapahtuman Folkhälsanin talossa 14.2. Tempauksella he pyrkivät herättämään kiinnostusta vapaaehtoistyöhön.

SAMS on suomenruotsalainen kiinnostusjärjestö, joka toimii vammaisasioiden parissa. He etsivät muun muassa vapaaehtoisia kavereiksi henkilöille, joilla on fyysinen tai psyykkinen vamma. Heidän toimintansa kulkee nimellä Neljä merkityksellistä tuntia.

– Sen enempää aikaa ei tähän yleensä mene. Kaverina olo on kanssaihmisenä kulkemista, kuvailee vapaaehtoistyön koordinaattori Irene Bäckman SAMSilta.

Kaveripareja yhdistäessään hän kertoo katsovansa erityisesti ihmisten ikää, kiinnostuksen kohteita sekä asuinpaikkaa.

– Pyrimme löytämään kaverit läheltä. Mieskavereista on tällä hetkellä pulaa, vain noin yksi neljästä mukaan lähteneistä on miehiä. Erityisesti maaseudulle on vaikea löytää kavereita.

Yhdistys järjestää hänen mukaansa vapaaehtoisille koulutusta ja virkistystoimintaa. Vapaaehtoistyöhön sopii Bäckmanin mukaan ihminen, joka on luotettava ja jolla on herkkyyttä sekä avoin mieli. Pohjanmaalla vapaaehtoisia on hänen mukaansa noin 40.

– Vaikeutena on löytää sopiva kaveri. Siinä ollaan ilmeisesti onnistuttu, koska palautteen mukaan kavereilla on yleensä hauskaa keskenään, Bäckman hymyilee.

Ystävänpäivänä 14.2. klo 17.30-19.30 järjestettävässä drop-in -tapahtumassa pääsee tutustumaan mieskaveri- ja varamummotoimintaan sekä SAMSin Fyra betydelsefulla timmar -toimintaan. Paikalla on myös Vaasan VPK:n vapaaehtoisia kertomassa toiminnastaan.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka