Uutiset

Palliatiiviset potilaat saavat matalan kynnyksen tukea

Palliatiivisessa projektissa ovat mukana Marja-Tuulia Antila, Chang Zhang, Magdalena Nyvall-Malm ja Heidi Bengts.
Palliatiivisessa projektissa ovat mukana Marja-Tuulia Antila, Chang Zhang, Magdalena Nyvall-Malm ja Heidi Bengts.
Kuva: Kenneth Hed
  • Vaasa

Palliatiivisen hoidon potilaat ja heidän läheisensä ovat viime syksystä lähtien saaneet uudenlaista matalan kynnyksen psykososiaalista tukea Pohjanmaalla. Maakuntaan on saatu lähes 300 000 euroa rahaa hankkeeseen, jossa kehitetään palliatiivista hoitoa.

Palliatiivinen hoito on sellaisen sairauden hoitoa, jota ei voida parantaa. Hoito kestää viikoista kuukausiin, joskus pidempään. Siinä tärkeintä on varmistaa hyvä loppuelämä ja arvokas kuolema vakavan sairauden jälkeen.

– Moni ajattelee palliatiivisen hoidon alkaessa, että tämä oli nyt tässä, mitään ei ole tehtävissä. On kuitenkin paljon, mitä voimme tehdä, vaikkei sairautta pystytä parantamaan, sanoo Vaasan keskussairaalan onkologisen osaston palliatiivinen hoitaja Magdalena Nyvall-Malm tiedotteessa.

Hän toteaa, että elämästä yritetään tehdä hyvää loppuun asti.

– Kuten sanotaan: Yhtenä päivänä kuolen, kaikkina muina elän.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähetettä ei tarvita

Hankkeen projektityöntekijä, sairaanhoitaja Marja-Tuulia Antila sanoo, että Pohjanmaalla hankkeessa on kolme osaprojektia.

Ne ovat palliatiivisen keskuksen perustaminen, kotisairaalaverkoston palliatiivisten palvelujen kehittäminen ja kotihoidon sekä asumisyksiköiden henkilökunnan osaamisen kehittäminen.

Antila aloitti projektissa viime syksynä ja aloitti heti psykososiaalisen tuen tarjoamisen.

– Suurin osa työstäni on keskusteluavun tarjoamista potilaille ja heidän läheisilleen. Muutamassa kuukaudessa potilasmäärät ovat kasvaneet. Lähetettä ei tarvita ja palvelu on toistaiseksi ilmainen.

Psykososiaalista tukea on tarjolla myös syöpäpotilaille sairauden eri vaiheissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tukea myös kuoleman jälkeen

Antila työskentelee Vaasan keskussairaalan alueella, mutta keskustelu onnistuu myös puhelimitse. Potilaan kuoleman jälkeen omaisiin ollaan vielä yhteydessä.

– Kuoleman jälkeiset puhelut ovat uutta toimintaa. Kun potilas menehtyy, soitamme hänen läheiselleen 4–6 viikon kuluttua. Kysymme, kuinka he voivat ja kuinka arki sujuu. Tästä on tullut paljon hyvää palautetta.

Nyvall-Malm vastasi viime vuonna tuhanteen puheluun, mikä on osoittanut tuen tarpeen. Osa puheluista ohjautuu projektissa Antilalle ja vapauttaa Nyvall-Malmin aikaa. Psykososiaalisessa tuessa mietitään myös potilaan tukiverkostoa, perheen taloudellista tilannetta ja missä asioissa tarvitaan lisätukea.

– Matalan kynnyksen palvelussa uskalletaan ottaa keskusteluapua vastaan, toteaa onkologian osastonylilääkäri Heidi Bengts.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Siirtoja vältetään

Projektissa laajennetaan palliatiivisen hoidon osaamista asumisyksiköissä ja perusterveydenhuollossa.

– Tavoitteena on, että potilas voitaisiin hoitaa tehostetun palveluasumisen yksikössä loppuun saakka. Tarkoitus on välttää viimeisen hetken sairaalasiirtoja syystä, ettei henkilökunnalla ole riittävää osaamista, Bengts sanoo.

Myös kotisairaalaverkostoa kehitetään, jotta kotisaattohoito olisi mahdollista mahdollisimman monelle.

Projekti päättyy tämän vuoden jälkeen.

– Toivomme, että saamme hankkeelle jatkoa. Olisi hienoa saada omat tilat ja lisää henkilökuntaa, Bengts haaveilee.

Hanke kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön palliatiivisen hoidon palvelujen tuottaminen ja laadun parantaminen -ohjelmaan.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka