Uutiset

Pidä koirasta huolta kylmällä

Lähes kaikki koirat nauttivat ulkoilusta myös talvella. Liike pitää eläimen lämpimänä.
  • Vaasa

Moni koira rakastaa lunta, mutta kovat pakkaset, lumi ja jää tuovat myös haasteita. Näillä vinkeillä saat pidettyä koirasi onnellisena ja terveenä kylmilläkin keleillä.

Koiran kanssa on mukava puuhastella ulkona talvellakin. Silloin on kuitenkin syytä ottaa huomioon monta asiaa. Lue tästä Agria Eläinvakuutuksen keräämät vinkit koiranomistajille.

1. Koirat sietävät kylmyyttä eri tavoin. Paksuturkkiset, arktiset rodut palelevat harvoin kovilla pakkasillakaan. Ohutturkkiset, hoikat koirat voivat tarvita lämmittävän takin jo syksystä lähtien.

2. Tarkkaile palelun merkkejä. Koira kertoo olevansa kylmissään esimerkiksi tärisemällä, nostelemalla tassuja maasta, istumalla ja köyristämällä selkää.

3. Koira voi saada raajoihin kylmäkramppeja. Silloin koiran raaja jäykistyy ja koira pitää sitä ylhäällä eikä välttämättä suostu tai pysty kävelemään tai laskemaan raajaa alas. Yleensä kylmäkramppi menee nopeasti ohi.

Voit auttaa koiraa lämmittämällä ja hieromalla raajaa. Jos kylmäkrampit toistuvat jatkuvasti, kannattaa tehdä lyhyempiä lenkkejä.

4. Koirille voi tulla kovalla pakkasella paleltumia esimerkiksi korviin, tassuihin tai häntään. Uroskoirilla myös kivekset voivat paleltua. Paleltumille herkimpiä ovat pienet, vanhat ja sairaat koirat sekä koiranpennut.

Paleltunut ruumiinosa alkaa usein punoittaa tai sinertää ja se voi turvota. Älä hiero paleltunutta ruumiinosaa, vaan lämmitä sitä hitaasti ja varoen sisälle päästyä esimerkiksi kietomalla lämmin viltti koiran ympärille.

5. Älä jätä koiraa yksin autoon pakkasella. Vaikka auto olisi lämmin, lämpötila auton sisällä laskee hyvin nopeasti. Ilma muuttuu myös kosteaksi. Koiraa ei saa jättää valvomatta autoon, kun ulkolämpötila on yli +25 ˚C tai alle -5 ˚C.

6. Talven automatkoille koiralle kannattaa ottaa autoon mukaan kuiva ja lämmin alusta. Koiralle tulee autossa entistä kylmempi, jos sen tassut ja turkki ovat kosteat. Lisäksi on hyvä olla mukana viltti, peitto tai koiran takki, jonka voi tarvittaessa laittaa koiran päälle lämmikkeeksi.

7. Koiran tassut vaativat talvikunnossapitoa. Jos asut kaupungissa, jossa kadut suolataan, tassut kannattaa pestä tai vähintään pyyhkiä huolellisesti kävelyn jälkeen. Älä anna koiran nuolla suolaisia tassujaan, sillä suola ei ole hyväksi koiran vatsalle ja nuoleminen voi kuivattaa tassuja entisestään.

Jos koiran anturat ovat kuivat, ne kannattaa voidella tassusalvalla, joka hoitaa ja suojaa anturoita. Tassusalva auttaa myös ehkäisemään lumen kerääntymistä anturoiden väliin isoiksi paakuiksi.

8. Jos kävelet koiran kanssa jäällä tai jäätyneen vesistön lähellä, varmista jään kestävyys. Jos koira joutuu jäiseen veteen, hukkumisen riski on suuri. Koira kannattaa pitää kytkettynä jäällä ja rannoilla liikkuessanne, jotta se ei pääse harhailemaan heikoille jäille.

9. Pitkäturkkiselle koiralle voi kerääntyä lumipaakkuja tassuihin, anturoiden väliin ja vatsan alle. Paakut voivat vaikeuttaa koiran liikkumista.

Lumipaakut kannattaa poistaa, jotta koiran turkki ei jää kylmäksi ja märäksi. Paakkuja voi ennaltaehkäistä trimmaamalla koiran tassukarvoja varsinkin, jos anturoiden välissä kasvavia karvatupsuja.

10. Jos koira on ulkotarhassa, sillä on hyvä olla lämmin koppi. Koppiin voi laittaa patterin ja lämpömittarin. Omistaja voi seurata kopin lämpötilaa sisätiloihin tuodulla vastaanottimella.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka