Uutiset

"Pieni vaiva ja hyvä tapa auttaa" – näin vaasalaiset auttavat ukrainalaisia ihmisiä ja eläimiä

Eläinlääkäri Ivan Curic tutkii Rocky-koiraa. Sen omistajat Jelena Kim ja Anastasia Dekusar ovat sen turvana.
Eläinlääkäri Ivan Curic tutkii Rocky-koiraa. Sen omistajat Jelena Kim ja Anastasia Dekusar ovat sen turvana.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Terhi Ekola
  • Anne Laurila

Puolitoistavuotias kiovalainen Rocky-koira odottaa kiltisti vuoroaan lääkärin tutkimuksiin Länsirannikon eläinklinikalla Vaasassa. Sillä on takanaan pitkä matka Ukrainasta Vaasaan. Siihen on sisältynyt matkustamista monella eri liikennevälineellä.

– Matkustimme Kiovasta Puolan rajalle linja-autolla, Puolasta lensimme Helsinkiin ja sieltä tulimme Vaasaan junalla, kertoo Rockyn emäntä Jelena Kim. Hän on tuonut Rockyn tyttärensä kanssa eläinlääkäriin.

Siellä koiran paperit tarkistetaan ja tiedot lähetetään Ruokavirastolle. Lisäksi koiralle annetaan matolääkitys, siitä otetaan verikoe ja se rokotetaan tarvittaessa rabieksen eli vesikauhun varalta.

Lukulaitteella tunnistetaan eläimeen asennettu siru.
Kuva: Jarno Pellinen

Eläinlääkäri Ivan Curic tutkii pientä koiraa ja toteaa, että Rockyn sydän lyö hieman nopeasti, mutta arvelee sen johtuvan stressistä. Muuten se vaikuttaa hyväkuntoiselta.

Rockyn paperit ovat kunnossa ja se on saanut rabies-rokotuksen Puolan rajalla.

– Kaikilla EU:n alueelle tulevilla lemmikeillä pitää olla rabiesrokotus. Muuten ei saa tulla, Curic sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matka on kissoille suuri rasitus

Curic on hoitanut Ukrainan sodan aikana pariakymmentä ukrainalaista lemmikkiä. Niistä puolet on ollut koiria ja puolet kissoja. Curicin tuntuma on, että kissat ovat pitkästä matkasta stressaantuneempia ja huonommassa kunnossa kuin koirat.

– Se on niille iso tapahtuma ja rasitus, sillä ne joutuvat matkustamaan yleensä kantolaatikossa. Ne eivät ehkä ole yhtä tottuneita ulkomaailmaan kuin koirat, jotka pääsevät matkankin aikana liikkumaan ja ulkoilemaan. Eläimet myös aistivat ihmisen stressin.

Hän ei ole kysellyt asiakkailta, kuinka pitkä matka on sujunut kissojen kanssa.

– Ihmiset vaikuttavat niin surullisilta, etten halua vaivata heitä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vesikauhua vastaan on rokotettava

Länsirannikon Eläinklinikka tarjoaa ukrainalaisten lemmikkien terveystarkastuksen, rokotuksen, madotuksen ja alkuhoidon ilmaiseksi. Se on klinikan omistajan, eläinlääkäri Kirsi Heinon mielestä pieni vaiva ja hyvä tapa auttaa ukrainalaisia.

Hän toteaa, että Ukrainasta tulevat lemmikit on tärkeä viedä Suomessa eläinlääkärille. Rekisteröimisen lisäksi niiden rokottaminen rabiesta eli vesikauhua vastaan on erittäin tärkeää. Näin siksi, että Suomessa ei vesikauhua ole, mutta Euroopassa on.

– En halua, että meille tulee rabiesta. Se on vaarallinen tauti sekä ihmisille että eläimille, ja se tarttuu eläimen puremasta.

Ukrainalaisten lemmikkien tiedot lähetetään Suomessa Ruokavirastolle.
Kuva: Jarno Pellinen
Anastasia Dekusar ja Jelena Kim toivat Rocky-koiran eläinlääkärin tarkastukseen Vaasassa.
Kuva: Jarno Pellinen

Rokottamattomalla vesikauhun oireet alkavat vasta kuukausien päästä, ja siinä vaiheessa tilanne on huono.

Heinon mukaan toinen tärkeä asia on heisimatolääkityksen antaminen koirille.

– Silloin puhutaan ketunkääpiöheisimadosta, joka tarttuu myös ihmisiin. Kissoissa ei tällaista vaaraa ole.

Ukrainalaiset lemmikit myös sirutetaan, jos niillä ei sirua vielä ole. Koirien siruttaminen on pakollista. Heinon mukaan on mahdollista, että sodan aikana Suomeen tulee sellaisiakin eläimiä, joista ei tiedetä mitään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Polkupyöriä tarvitaan

Sotaa paenneilla ukrainalaisilla on Vaasassa suuri tarve polkupyörille.

Kolme ukrainalaista pakolaisnaista, Irina Zubko, Viktoria Nesvitaylo ja Nadezda Chigrina, ovat perustaneet vapaaehtoisen auttajaryhmän ja saaneet avukseen Kristina Lillkvistin Punaisen Ristin Sulvan ruotsinkielisestä osastosta.

Ryhmä ottaa vastaan vaasalaisten lahjoittamia polkupyöriä. Ukrainalaisilla ei ole autoja, ja polkupyörä on kätevä kulkuneuvo Vaasassa, jossa on lyhyet etäisyydet.

– Tarvitsemme kaikenlaisia polkupyöriä, mutta pääasiassa naisten, lasten ja nuorten pyöriä. Vapaaehtoiset tarkistavat pyörät ja tekevät niihin pieniä korjauksia, jos se on tarpeen, kertoo Lillkvist.

Hän toivoo, että polkupyöriä lahjoittavat henkilöt ottavat yhteyttä häneen Messenger-sovelluksen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen: kristina.lillkvist@gmail.com.

– Voimme sopia pyörän noutamisesta lahjoittajan luota, tai hän voi itse tuoda polkupyörän esimerkiksi varastoomme Ristinummelle.

Ryhmän kautta voi pakolaisille lahjoittaa myös esimerkiksi muita käyttötavaroita tai vaikkapa huonekaluja.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Liikuntakeskus liikuttaa ukrainalaisten hyväksi

Liikuntakeskus Lykke Vaasassa järjestää tulevana lauantaina 14.5. kello 10 alkaen liikuntapäivän, jonka tuotto menee lyhentämättömänä ukrainalaisten pakolaisten hyväksi SPR:n kautta.

Lykkelauantai-tapahtumassa on kahdeksan puolen tunnin ryhmäliikuntatuntia, kuntotestejä, kyykkyklinikkaa, ynnä muuta. Asiakas voi valita, kuinka moneen osioon haluaa osallistua kertamaksulla. Myös henkilökunta työskentelee tapahtuman ajan vapaaehtoisvoimin, ilman palkkaa.

Lykke lahjoittaa myös 70 ukrainalaispakolaiselle kuuden kuukauden maksuttoman treeniajan liikuntakeskuksessa. Yrittäjä Anna Näreaho laskee, että se vastaa noin 17 000 euron lahjoitusta.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka