Uutiset

Pilvilammen tihutyöt jäävät jatkossa nauhalle – Laavuille saatiin hartaasti toivottu kameravalvonta

Närvänmutkan laavulla on jo aikaisemmin ollut kameravalvonta, mutta nyt muutkin laavut saivat valvontakamerat.
Närvänmutkan laavulla on jo aikaisemmin ollut kameravalvonta, mutta nyt muutkin laavut saivat valvontakamerat.
Kuva: Riikka Ilmonen
  • Riikka Ilmonen

Kirpeänä pakkasaamuna jo ennen auringon nousua Pilvilammen laavuilla käy aherrus. Kuutamolaavu, Eetun Piilo, Aurinkolaavu, Höstveden ja Kivijärven laavu saivat kauan odotetun ja tarpeellisen kameravalvonnan.

Vaasan Latu on saanut lahjoitusvaroin hankittua kameravalvontajärjestelmän, ja Vaasan kaupungilta on myös tullut iso panostus.

– Kaupungin puolesta olemme hommanneet kaluston, kuorma-auton ja kaivinkoneen paikalle ja kaupungin työnä teemme tämän, kaupungin kuntatekniikan palveluvastaava Jarmo Latvala kertoo.

Vaasan Ladun puheenjohtaja Pekka Uusi-Hakala seuraa tyytyväisenä, kun kaivikone pystyttää kädenkäänteessä suuren paalun tukevasti maahan. Siihen tulee aurinkopaneeli ja kamerat kahteen suuntaan.

– Meillä menisi viikko yhden tolpan kanssa omalla porukalla.

Tapani Kniivilä, Pekka Uusi-Hakala, Jari Perkiö ja Jarmo Latvala ovat hyvillään, kun Pilvilammen laavuille saadaan viimein kameravalvonta. Kuvat: Riikka Ilmonen
Kuva: Riikka Ilmonen

Paikalla on toistakymmentä Vaasan Ladun talkoolaista. Sama porukka, joka on rakentanut laavut Pilvilammelle ja huolehtii ylläpidosta.

– Nämähän ovat kaupungin omistamia maita ja metsiä, mutta Vaasan Latu pitää reitistöä yllä. Jos heitä ei olisi, se olisi kaupungin tehtävä. Heistä on valtava hyöty vaasalaisille, Latvala toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kameroista on hyötyä ilkivallan torjumisessa

Uusi-Hakala kertoo, että on yrittänyt puhua säännöllisestä määrärahasta alueelle. Vaikka jäseniä Vaasan Ladussa on 800, on kökkäporukka pieni ja sen keski-ikä huitelee 74 vuodessa.

– Eihän me näin pitkälle pötkitä. Tai ainakin pitää parantaa teitä, että päästää rollaattoreilla perille, Uusi-Hakala nauraa.

Pilvilammen laavuista Närvänmutkassa on jo kameravalvonta, ja siitä onkin ollut hyötyä ilkivaltatapauksissa.

Ilkivalta on ollut iso riesa monilla laavuilla: sotkemista, puiden varastamista ja paikkojen tuhoamista.

Aurinkolaavun paaluun laitetaan valvontakamerat kahteen suuntaan ja aurinkopaneeli. Taustalle rakennetaan puuvaja.
Kuva: Riikka Ilmonen

Yksi kameravalvontajärjestelmään lahjoittaneista tahoista on Lions Club Vaasa Meri. Klubin presidentti Jari Perkiö kertoo lukeneensa murheellisena ilkivaltatapauksista, ja se oli yksi syy lahjoituksen tekemiselle.

– Laavut vaativat valtavan työmäärän, ja Vaasan Latu tekee kaiken talkootyönä. Väitän, ettei joka kaupungissa ole tällaista yhteistyötä yhdistysten ja kaupungin välillä.

Lions Vaasa lahjoitti myös yläkoululaisille 30 Sofia Lempiäisen kirjaa Sydän vähän kallellaan. Se kertoo Lempiäisen huumeisiin kuolleen poijan tarinan. Kirjailija toivoi, että kirjaa jaettaisiin kouluille.

–Siltä istumalta, kun luin hakemuksen, otin kirjan käsiini ja luin sen kahdessa päivässä. Se oli hyvin koskettava.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uutta tulossa

Laavujen viimeisimpiä tuhoja on saatu jo korjattua. Närvänmatkan laavun kulma korjattiin välittömästi kesällä, samoin kuin Höstveden laavun turmellukset.

Kesällä täysin palanut Kuutamolaavu saa myös pian jatkajan. Kun jää on tarpeeksi kantavaa, laavu viedään osissa paikalle, ja keväällä se kasataan. Jäiden kantaessa sinne asennetaan myös valvontakamerat.

Aurinkolaavulle rakennetaan parhaillaan myös puuvajaa, jota myös valvotaan kameroilla. Vaasan Ladun talkooporukka tekee itse polttopuut laavuille, mutta klapit näyttävät kelpaavat myös rosvoille.

Valvontajärjestelmän toivotaan ehkäisevän ilkivaltaa ja tarvittaessa sen avulla saadaan myös tekijöitä vastuuseen.

– Kamerat itsessään eivät pelasta tilannetta, sillä niitä pitää ylläpitää, hankkia kortit ja muuta, Uusi-Hakala toteaa.

–Mutta askel kerrallaan. Kameroille oli kova tarve, ja siihen vastattiin, hän jatkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka