Uutiset

Pingviinien sauna sulkeutuu sunnuntaina

Pingviinien sauna sijaitsee Hietasaaressa. Avantouintiseuralla on reilut 1 200 jäsentä. Uusien sauna- ja pukuhuonetilojen pitäisi valmistua loppuvuodesta 2024.
Pingviinien sauna sijaitsee Hietasaaressa. Avantouintiseuralla on reilut 1 200 jäsentä. Uusien sauna- ja pukuhuonetilojen pitäisi valmistua loppuvuodesta 2024.
Kuva: Hanna Hattar
  • Hanna Hattar

Vaasassa toimivan avantouintiseuran Vaasan Pingviinien pitkään suunnitteilla ollut uuden saunan rakentaminen on alkamassa.

Seura on ilmoittanut jäsenistölleen sulkevansa nykyisen saunansa 14.4. alkaen.

Vanha sauna puretaan, eikä seuralla ole tarjota jäsenilleen korvaavaa saunaa ja uintipaikkaa kevään, kesän ja syksyn ajaksi.

Vaasan Pingviinien puheenjohtaja Heikki Rantala kertoo aktiivijäsenten odottaneen uuden saunan rakentamista jo pitkään.

– Ainakin kahdeksan vuotta projektia on suunniteltu. Nykyinen saunarakennus on 25 vuotta vanha ja monin paikoin huonokuntoinen. Se valmistui vuonna 1999, Rantala kertoo.

Työt alkavat huhtikuussa vanhan rakennuksen purkamisella. Rakennus on pitänyt sisällään sauna- ja pukuhuonetilat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suihkut ovat herättäneet keskustelua

Suihkuja ei Pingviinien saunalla ole ollut. Osa jäsenistöstä on niitä suuresti toivonut, kun taas osalle suihkuttomuus on osa avantouinnin elämystä.

– Suihkuista käytiin paljon keskustelua. Lopulta päädyttiin ratkaisuun, jossa suihkut toteutetaan uusiin tiloihin, mutta niistä tulee maksullisia. Näin varsinainen jäsenmaksu ei suihkujen myötä nouse, vaan suihkujen käytön voi ostaa lisäpalveluna, Rantala selventää.

Uudet tilat koostuvat kahdesta erillisestä rakennuksesta. Nykyisen rakennuksen tilalle tulevat uudet pukuhuonetilat, maksullinen suihku ja tekniset tilat. Uusi sauna rakennetaan lähemmäs rantaviivaa.

Rakennuksia yhdistää laituri, josta nykyinen laituri muodostaa yhden osan.

Uuden saunan asemapiirroksessa on mahdollisuus myös kolmannen rakennuksen rakentamiselle. Rantalan mukaan se on optio toiselle saunalle, jos kävijämäärä kasvaa ja uudetkin tilat alkavat jäädä pieniksi.

Vaasan Pingviinien uusi sauna maksaa miljoona euroa. Rahoituksen järjestäminen kesti aikansa.

Rantala kertoo seuran jäsenmäärän vähentyneen koronapandemian vuosina.

– Jäsenmäärä palautui ennalleen ja nousi viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen. Vuosien aikana keräsimme rahaa. Jo ennen koronaa seuran hallitus oli budjetoinut varoja saunaprojektiin.

Pingviinit kustantavat saunastaan puoli miljoonaa euroa omin varoin. Toiseen puoleen miljoonaa seura on ottanut pankista lainaa.

Vaasan kaupunkia seura kiittää maltillisesta vuokrasta, jota se maksaa saunatontistaan Hietasaaressa. Omia varojaan Vaasan Pingviinit sai kartutettua Lähi-Tapiola Pohjanmaan 70 000 euron lahjoituksella.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka