Uutiset

”Punnitus on ensimmäinen voitto” – Erika Ketola on voittanut MM-, EM- ja SM-kultaa kädenväännössä

Erika Ketola käy Sepänkylässä treeneissä, mutta tarvittaessa omasta taljalaitteestakin saa viritettyä vastuksen.
Erika Ketola käy Sepänkylässä treeneissä, mutta tarvittaessa omasta taljalaitteestakin saa viritettyä vastuksen.
Kuva: Riikka Ilmonen
  • Riikka Ilmonen

Viime vuonna EM-kultamitalin voittanut kädenvääntäjä Erika Ketola on jälleen saavuttanut yhden tavoitteensa. Viikonloppuna Kurikassa väännettiin SM-kisoissa, joissa Ketola voitti mommilla käsillä kirkkaimmat mitalit.

Vaasan kaupunki palkitsi vastikään Ketolan viime vuoden arvokisamenestyksen johdosta.

Vaasassa asuvan Ketolan laji vaatii tarkkaa valmistautumista. Harjoittelu on hyvä aloittaa vuotta ennen, mutta valmistautumiseen olennaisena osana kuuluu myös ruokavalio, sillä kyseessä on painosarjalaji.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Painonpudotus valmistaa henkisesti

Painon tarkkailu kuuluu kädenvääntöön, vaikkei se toki helppoa ole. Rutiineja rakastavana ihmisenä Ketola kuitenkin pitää siitä, että tietää tarkasti, mitä tehdä.

– Jos painosarjani on sellainen, että punnitukseen voi suoraan vain kävellä, en ole valmistautunut henkisestikään samalla tavalla, kuin jos painoa on täytynyt pudottaa. Punnitus on minulle ensimmäinen voitto, ja loput otetaan pöydässä.

Painonpudotuksen jälkeen moni voisi himoita kaikkein epäterveellisimpiä herkkuja, mutta Ketolan mukaan hän kaipaa arkista, hiilihydraattipitoista ruokaa: puuroa ja leipää.

Ketolan normaalit ateriatottumukset noudattelevat tiettyä kaavaa arkisin. Aamulla puuroa, marjoja ja raejuustoa, lounaalla ja illallisella salaatti, keitto tai esimerkiksi kanawokki-ateria, välipalana rahkaa ja pähkinöitä ja illalla rahkaa tai raejuustoa. Ravintolassa Ketola tilaa listalta, mitä huvittaa, vaikkapa juustolautasen ja viinilasin, ja saattaa herkutella viikonloppuisin.

Hänellä ei ole ravintovalmentajaa, vaan hän on löytänyt keinonsa itse yrityksen ja erehdyksen kautta. Hän painottaa, että tavalliselle painonpudottajalle hänen konstinsa eivät toimi, sillä kilpailijan painonpudotus on hyvin hetkellinen, eikä jatkuva jojoilu ole terveellistä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viimeinen viikko rutistetaan

Suomen kädevääntökisoissa naisten pienin painosarja on 63 kiloa, jossa Ketola kisaa.

Kansainvälisissä kisoissa hän kisaa 57 kilon sarjassa, joka vaatii tarkkaa ruokavaliota normaalisti 64–65 kiloa painavalta urheilijalta.

– Minun olisi helpompi pudottaa painoa, jos lähtöpainoa olisi vähemmän. Mutta treenaamisen kannalta on parempi, että painoa on enemmän. Haluan myös vapauden syödä ja herkutella kisakauden ulkopuolella.

Painonpudotus alkaa herkkujen karsimisella ja kävelylenkkien lisäämisellä. Loppuvaiheessa vauhti kiristyy hurjasti. Viimeisellä viikolla vähennetään treenaamista, mutta noudatetaan kurialaista ruokavaliota.

– Kolme kiloa saa viikossa pois. Noin viisi prosenttia omasta painosta on sellainen määrä, jonka pystyy hyvin viikossa pudottamaan. Toki se on yksilöllistä. Enemmänkin voisi pudottaa, mutta se ei olisi enää hauskaa, vaikka ei se muutenkaan hauskaa ole.

Viimeisellä viikolla karsitaan hiilihydraatit ja syödään helposti sulavaa proteiinia. Neljä päivää ennen punnitusta suola jätetään kokonaan pois ja vettä juodaan reilusti.

– Tykkään hyvästä ruosta, mutta viimeisellä viikolla se on unohdettava.

Ketola kertoo, että sauna, suihku tai kylpy ovat viimeisiä keinoja ennen H-hetkeä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kultaa hakemaan

Jurvan Urheilijoita edustava Ketola käy Mustasaaressa kädenvääntötreeneissä, joita hän kutsuu ”lähialueiden vääntäjien olohuoneeksi”.

Kotona hänellä on treenihuone, jossa on kädenvääntöpöytä, taljalaite ja muita varusteita. Ketola vääntää usein miesten kanssa, sillä aina naisvastustajaa ei ole tarjolla.

– Kun sitten kisassa saa naisen kädestä kiinni, se tuntuukin aika pieneltä, Ketola nauraa.

Toukokuussa mitellään kädenväännön EM-kisoissa, joissa Ketolan tavoite on puolustaa mestaruuttaan.

– Vasen käsi on ollut nyt ensimmäistä kertaa huonompi, kun 15 vuotta se on ollut parempi. Se ylirasittui viime EM-kisojen ja treenien takia, eikä se lähtenyt kunnolla palautumaan. Oikea on taas parempi kuin ikinä, ja sillä luulen taistelevani ainakin kullasta.

Laukaalla järjestettävissä EM-kisoissa Ketola ei ole ainoastaan kilpailijan roolissa, sillä hän on Suomen kädenvääntöliiton puheenjohtaja, ja siten myös järjestäjänä.

Syyskuun lopussa Kuala Lumpurissa väännetään maailman parhaiden kesken MM-kisoissa. Ketolalla on MM-kulta vuodelta 2019.

– MM-kisat on toinen iso tavoite tälle vuodelle. Niihin pitää saada pidettyä kädet kunnossa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka