Uutiset

Raippaluoto kutsuu kesämatkailijoita – koe ainakin nämä viisi kohdetta

Hoskosen perhe Tuusulasta oli majoittunut asuntovaunulla Klobbskatin kalasataman asuntoautopaikalle. 10-vuotias Hermanni Hoskonen ja 5-vuotias pikkuveli Helmeri Hoskonen olivat käyneet uimassa meressä ja nyt oli vuorossa mölkkyä yhdessä isä Simo Hoskosen kanssa. Matka kulki Raippaluotoon Tuurin kautta.
Hoskosen perhe Tuusulasta oli majoittunut asuntovaunulla Klobbskatin kalasataman asuntoautopaikalle. 10-vuotias Hermanni Hoskonen ja 5-vuotias pikkuveli Helmeri Hoskonen olivat käyneet uimassa meressä ja nyt oli vuorossa mölkkyä yhdessä isä Simo Hoskosen kanssa. Matka kulki Raippaluotoon Tuurin kautta.
Kuva: Laura krohn
  • Laura Krohn

Raippaluoto on mitä parhain kesälomakohde! Se on lähimatkailua parhaimmillaan: ei kulu liikaa bensaa, aikaa eikä rahaa.

Raippaluodossa sukeltaa jo muutamassa tunnissa ihan toisenlaisiin tunnelmiin ja maisemiin, mutta kohteita ja tekemistä on sen verran, että helposti saa kulumaan koko päivän tai vaikka useammankin.

Lähdimme retkelle ympäri saarta ja esittelemme tässä tärkeitä vierailukohteita ja vähän tuntemattomampiakin helmiä.

1 Maailmanperintöportti

Raippaluodon sillan kupeessa on ravintola Berny’s ja sen yhteydessä Maailmanperintöportti, jossa on tietoa alueesta. Vierailukeskus valmistui muutama vuosi sitten, ja kesällä se on auki päivittäin kello 10-18.

Maailmanperintöportti palvelee erityisesti turisteja, mutta saa sieltä paikallinenkin esimerkiksi karttoja vaellusreiteistä. Aulassa kerrotaan Merenkurkun historiasta, luonnosta ja maankohoamisesta. Taidegalleria Arte Maressa on vaihtuvia näyttelyitä. Nyt esillä oleva Ikimetsän kierteet II sopii paikkaan ja teemaan kuin nakutettu. Sirpa Seppelinin maalaukset, Mirjam Silvénin runot ja installaatiot sekä Petri Judinin äänimaisema pohjautuvat Merenkurkun Söderskatanin metsän tunnelmiin.

Maailmanperintöportin Arte Mare -galleriassa on esillä vaasalaistaiteilija Sirpa Seppelinin maalauksia, jotka pohjautuvat ikimetsän tunnelmiin.
Kuva: Laura Krohn

Harva näyttää menevän sisään maksulliseen Weichsel-näyttelyyn. Siellä voi tehdä virtuaalilaseilla kierroksen maailmanperintöalueella kotkan siivin. Näkymät ovat hienot, mutta myös huimaavat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

2 Uimarannat

Kesäretkeen kuuluu myös uimatauko – joskin vesi saaristossa on huomattavasti kylmempää kuin kaupungin rannoilla.

Raippaluodossa on Mustasaaren kunnan nettisivujen mukaan kuusi virallista uimarantaa. Södra Vallgrundissa uimarantoja on kaksikin. Sommarösundin uimaranta on tien varrella kapeassa lahdessa. Bulleråsin ranta on piilossa oleva helmi ja sinne on hieman ajamista hiekkatietä pitkin. Ei kannata luovuttaa, vaikka tie kulkee melkein pihapiirienkin läpi. Sen päästä löytyy suojaisa uimaranta ja vierasvenelaituri, jonka penkeiltä on mukava katsella merelle.

Bulleråsin rannalle on vähän vaikea löytää, mutta perillä odottaa suojaisa ja mukava uimapaikka.
Kuva: Laura Krohn

Läheisessä Norra Vallgrundin kylässä uimapaikka löytyy venesataman vierestä.

Raippaluodon satamassa kesäravintola Café Arkenin vieressä on kiva uimaranta, joka sopii lapsille. Hieman isompia lapsia kiinnostaa vieressä oleva hyppytorni, josta on hienot näkymät muun muassa Raippaluodon sillalle.

Raippaluodon venesataman tuntumassa on hyppytorni, josta näkyy myös Raippaluodon silta.
Kuva: Laura Krohn

Björköbyn uimaranta on lähellä Svedjehamnia. Jos taas on matkalla saaren ”toiseen haaraan”, Klobbskatiin ja Panikeen, uimaan mielivä voi kääntyä Vistaniin ja ajaa pari kilomeriä Vistanin uimarannalle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

3 Granösundin saaristolaismuseo

Raippaluodossa on jopa kolme saaren entisajan elämää esittelevää museota, joita pitävät ihailtavasti yllä alueen yhdistykset ja seurat.

Granösundin saaristolaismuseo löytyy Bulleråsista. Nyt on mainio hetki vierailla siellä, sillä museo täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 50 vuotta. Alueella on kymmenen siirrettyä rakennusta, kaikki Raippaluodosta ja suurin osa läheltä Vallgrundista.

Granösundin saaristolaismuseo Bulleråsissa kertoo entisajan kalastajien ja saaristolaisten elämästä. Museon työntekijä Daniel Beijar esittelee museota kesälomareissulla olevalle Elina Riosille. – Meri ja saaristo vetävät puoleensa. Tämän museon pihapiiri on viehättävä ja tuvissa ihana tunnelma, sanoo jyväskyläläinen Rios.
Kuva: Laura Krohn

Tähän museoon pitää erikseen lähteä, sillä nykynäkökulmasta museon paikan valinta oli epäonninen. Alue vanhan kalasataman tuntumassa tuntui aikanaan luontevalta paikalta, sillä vieressä oli tuolloin vilkasta toimintaa, Bulleråsin leirikeskus ja ravintola. Ne ovat kuitenkin lopettaneet toimintansa jo kauan aikaa sitten, ja nyt tämä museo on vähän sivussa muusta kylästä. Perille pitää körötellä muutama kilometri hiekkatietä.

Perillä odottaa viehättävä pihapiiri, ja kiinnostavia entisajan rakennuksia. Venevajassa on vanha harvinainen kolmilautainen kalastusvene, verkkoja ja verkonmerkkejä, jotka ovat jokaisella kalastajalla yksilölliset ja tunnistettavat.

Ulkosaaristosta paikalle on siirretty kalastajankämppä. Sellaiseen miehet ja perheen isommat lapset lähtivät loppukesästä ja syksyisin. Kotona käytiin joka toinen viikko tuomassa saaliit ja täydentämässä ruokavarastoja.

– Naiset jäivät kotiin hoitamaan tilaa ja viljelyksiä, kertoo museon työntekijä Daniel Beijar.

Lampaantaljat lämmittivät kalastajia ulkosaariston kalastuskämpissä.
Kuva: Laura Krohn

Beijar on vaasalainen, mutta hänen sukunsa on Raippaluodosta. Yhdessä valokuvassa näkyykin Beijarin isoisänisä Robert Nylund, joka toimi Norrskärissä luotsina.

1800-luvun saaristolaistorppa on sympaattinen. Sieltä voi bongata hylkeennahkaisen käsilaukun ja saapikkaat.

Muita museoita ovat Raippaluodon kylässä kotiseutumuseo, joka esittelee lampaanhoitoa sekä Björköbyssä Mårtes kotiseutumuseo, jossa on myös moottorimuseo ja sotilastupa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

4 Kirkot

Raippaluodossa on kaksi viehättävää, vanhaa punaista puukirkkoa. Raippaluodon kirkko on nelisen kilometriä sillalta. Kauempana Björköbyn kylässä on Björkön kirkko.

Niiden kauniisiin sisätiloihin ja tunnelmaan kannattaa käydä tutustumassa nyt, sillä molemmat ovat auki kesällä päivittäin kello 09-15.

Raippaluodon kirkko idyllisen tien vieressä on vuodelta 1781. Sen saarnastuoli ja alttarikaappi ovat peräisin Vanhan Vaasan palaneesta Pyhän Marian kirkosta. Ne oli siirretty Raippaluotoon ennen Vaasan paloa, joten ne säilyivät.

Raippaluodon kirkon miljöössä voi sukeltaa entisajan tunnelmaan.
Kuva: Laura Krohn

Kirkon erikoisuus on se, että se on kallellaan, minkä tuntee selvästi sisällä.

Björkön pieni kirkko on vuodelta 1859.Molemmat kirkot ovat suosittuja vihkikirkkoja, ja varsinkin Raippaluodon kirkossa pidetään myös konsertteja.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

5 Klobbskat

Saltkaretin näkötorni tiedetään, mutta harvempi on käynyt ihailemassa huikeita maisemia Klobbskatissa. Vuonna 2019 valmistunut näkötorni Café Compassin vieressä on kiva lisä kalasataman palveluihin. Ja jos ei ole aikaa tai haluja pidempään luontoretkeilyyn, tornilta lähtee 400 metrin luontopolku Kikanberget-kalliolle.

Raippaluoto on paljolti vehreää maalaismaisemaa, mutta täällä saa maistiaisen karusta, kivikkoisesta ulkosaaristosta.

Raippaluodon maisemat ovat monipuoliset. On vehreää maalaismiljöötä, mutta myös vaikuttavia, karuja saaristolaismaisemia. Klobbskatiin Café Compassin viereen rakennettiin muutama vuosi sitten näkötorni, josta on hienot näkymät kivikkoiseen saaristoon.
Kuva: Laura Krohn

Kalasatamassa on myös palveluita, kioski ja huoltorakennus.

Mutta yksi kohde on hiljainen ja pilkistää esiin surullisena ja hylättynä. Kalle’s Inniin johtava tie on suljettu portein ja ketjulukoilla. Niemenkärjessä seisovat tyhjät lasi-iglut.

Ulkomaalaisille yritysvieraille ja ryhmille suunnattu elämyskeskus meni konkurssiin pari viikkoa sitten.

Hermanni Hoskonen ja Helmeri Hoskonen Tuusulasta lomailevat Raippaluodon maisemissa. Taustalla näkyy konkurssiin mennyt Kalle´s Inn ja sen lasi-iglut.
Kuva: Laura Krohn

Käy myös täällä

  • Jutussa mainittujen paikkojen lisäksi Raippaluodossa on myös muuta kuten:

  • Pihakirpputoreja.

  • Käsitöitä ja paikallisia tuotteita on myynnissä Sommaröhallenissa Södra Vallgrundissa ja Kvarken Shopissa Björköbyssä.

  • Aava Kertun kotitilalla Södra Vallgrundissa on eläimiä, kuten lampaita, alpakoita, pupuja ja ankkoja.

  • Sommarössä on vanha linnakealue, jossa Suomen rannikkotykistö toimi vuosina 1939–1987. Puolustusvoimien jäljiltä alueella on useita purettujen rakennusten pohjia, tykkien alustoja ja bunkkereita. Alueella myös luontopolku.

  • Ravintoloita ja kahviloita: muun muassa Café & Restaurant Salteriet, Kvarken Brewery Gastropub & pizzeria, Merenkurkun majatalo, Björkö Handeln.

  • Saaristopäivä Raippaluodon-Björköbyn museoissa lauantaina 6.8., jolloin luvassa on monenlaista ohjelmaa.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka