Uutiset

Rokotuksella hevosinfluenssaa vastaan

Hevoset rokotetaan vuosittain hevosinfluenssaa vastaan. Jos hevonen kilpailee ulkomailla, se tulee rokottaa 6 kuukauden välein. Kova infektiopaine saattaa myös lyhentää rokotusvälin puoleen vuoteen.

Kaikki tallin hevoset tulee rokottaa, sillä laumaimmuniteetti saavutetaan vasta, kun hevosista vähintään 75 prosenttia on rokotettu. Rokotukset ovat meille hevosenomistajille itsestään selvä osa hevosen terveydenhoitoa, eikä tulisi mieleenkään jättää niitä väliin.

Vuodenvaihde on aika, jolloin moni rokotuttaa hevosensa. Koska hevonen tarvitsee rokotuksen jälkeen muutaman päivän lepoa, on vuodenvaihteen loma-aika siihen sopiva. Silloin voi nauttia vaikka rentouttavasta maastokävelystä ja rauhallisesta lomasta.

Milla ja Nasu eivät muistele hyvällä aikaa, jolloin ravihevosilla ei vielä ollut rokotepakkoa. – En ymmärrä, miksi kukaan haluaisi altistaa rakkaan ystävänsä turhalle kärsimykselle, joka rokotteella voidaan välttää, Milla Routamaa sanoo
Kuva: Ulla Luoto

Olen ollut töissä ravitallilla aikana, jolloin ravihevosilla ei vielä ollut rokotepakkoa. Talliin iski hevosinfluenssa, ja se sairastutti kulovalkean tavoin kaikki tallin rokottamattomat hevoset.

Kyseessä ei todellakaan ollut pieni nuha tai yskä, vaan hevoset olivat kovassa kuumeessa ja uskomattoman kipeitä. Oli todella sääli katsella kovassa kuumehorkassa kärsiviä, nuoria suomenhevosia. Ne nimittäin sairastuivat kaikkein rajuimmin oirein.

Hevosinfluenssa paranee yleensä levolla, mutta voi aiheuttaa jälkitautina keuhkokuumetta tai jopa sydänlihastulehduksen.

Myös rokotettu hevonen saattaa sairastua, mutta sen oireet ovat lievemmät, yleensä selvitään vain muutaman päivän nuutuneella ololla.

Tetanusrokote on elintärkeä, sillä hevonen on kaikista kotieläimistä herkin sairastumaan jäykkäkouristukseen. Bakteeri saattaa iskeä hevoseen esimerkiksi kavionpohjaan tulleesta haavasta. Rokotus tulee antaa vähintään kahden vuoden välein.

Herpesvirus aiheuttaa paljon hengitystietulehduksia ja virusaborttia, ja sitä vastaan kannattaa myös ottaa rokote. Ypäjän Hevosopistolta minulle kerrottiin, että nyt kun hevosia on alettu enemmän rokottaa myös herpestä vastaan, syksyllä oli huomattavasti vähemmän hengitystietulehduksia hevosilla. Rokotteen teho on 80 prosenttia.

Tässäkin toki paras suoja saadaan vasta, kun tallin kaikki hevoset on rokotettu.

Hevosen hengitystie-elimistö on herkkä. Jälkitaudit ovat joskus jopa kohtalokkaita. Siksi en ymmärrä, miksi kukaan haluaisi altistaa rakkaan ystävänsä turhalle kärsimykselle, joka rokotteella voidaan välttää.

Rokotteen jälkeen hevoselle saattaa nousta muutamaksi päiväksi lämpöä, mutta se on todella pieni hinta siitä, että on turvassa vakavammalta tautimuodolta.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille, ja muistakaa tarkistaa eläinystävänne rokotesuoja!

Milla Routamaa

Jaa artikkeli
Lounaspaikka