Gerbyn rantatien varrelta lähtee kävelytie, joka vie talveksi laitettua ponttoonisiltaa pitkin Ukkokarin saareen. Kesäisin 25 metrin matkan pääsee vetolautalla.
Ukkokarin yrittäjä, muusikko Lenni Paarma availee ovia ja esittelee alkutalven pimeydessä uinuvaa paikkaa.
Miten ihmeessä Elonkerjuun rumpali päätyi saaristoravintolan yrittäjäksi?
– Olen pyörinyt täällä Gerbyn saaristossa vaahtosammuttimesta asti. Saaristo on minulle kuin toinen koti, hän vastaa.
Lenni Paarma viettää läpi vuoden vähintään puolet ajasta saarimökillään, jonne pääsee vain veneellä. Tänä vuonna hän nosti veneen talviteloille marraskuun lopussa. Kun meri on jäätynyt kunnolla, mökkielämä voi jatkua moottorikelkalla kulkien.
– Yleensä jouluna sinne pääsee taas, hän sanoo.
Mökille vetää luonnonrauha.
– Kaupungissa minulla on kerrostaloasunto. Molemmissa on omat hyvät puolensa. Mökillä voi askarrella kaikenmoista, jos siltä tuntuu.
Saaressa on hyvä tehdä myös musiikkia.
– Se on inspiroiva mesta, jossa on syntynyt suurin osa kappaleista, joita olen elämäni aikana tehnyt. Nykytekniikkaa on helppo siirrellä, ja vien studiovehkeet sinne veneellä.
Mökillä on syntynyt myös Paarman uusi soololevy.
Työmatka taittuu veneellä
Yhtiökumppani Jukka Aholalla oli ollut suunnitelmissa saaristoravintola jo pitkään, ja Lenni Paarma lähti hankkeeseen mukaan. Ravintola avattiin vuonna 2018. Kun ei ole keikoilla, Paarma on töissä ravintolassaan. Kesällä sesonkiaikaan saa painaa pitkää päivää. Usein hän tulee töihin veneellä mökiltä.
Marras-joulukuussa paikka on kiinni, mutta se avaa taas talvella, kun päivä vähän pitenee ja ulkoilijoita liikkuu rannassa ja jäällä.
Yrittäjähenkeä Paarmalla riittää. Hänellä on myös äänentoistofirma, josta saa vuokrata laitteita. Hän käy myös hoitamassa tapahtumien äänentoistoa. Vuosien varrella solmituista yhteyksistä on hyötyä eri rooleissa.
– Hommat tukevat toisiaan. Soittaminen ja äänentoisto pyörivät lähellä toisiaan ja ravintolassamme on ohjelmaa, esiintyjiä Suomen huipultakin.
Korona aikana konkretisoitui myös asian kääntöpuoli.
– Nämä alat menevät todellakin käsi kädessä, ja joka laji lähti alta, Paarma huokaisee.
"Soittaminen on maailman hienoin ammatti"
Lenni Paarma eli Marko "Aatu" Latvala täytti viime viikolla 50 vuotta. Hän on tehnyt soittohommia yli 30 vuotta.
Kaikki lähti kaveripiiristä. Lenni Paarma ja lapsuudenkaveri, basisti Antero Naali perustivat ensimmäisen bändinsä Vaasassa jo vuonna 1984. Sitten sai alkunsa Kuudennusmiehet, jonka pohjalta syntyi Lauri Tähkä & Elonkerjuu, joka puolestaan jatkui Elonkerjuuna.
– Soittaminen on maailman hienoin ammatti. Suurimmaksi osaksi se on aikamoista järjestämistä ja työtä, mutta kun on lavalla, unohtuu kaikki muu.
Alkuaikoina Lauri Tähkän ollessa keulakuvana yhtye keikkaili tiuhaan ja levyjäkin tuli kuusi.
– Siinä mentiin kymmenen vuotta täysissä sumuissa. Laurin aikana oli vauhtisokeutta, kun olimme yhtäkkiä Suomen isoimpia orkestereja. Teimme kuitenkin monia hienoja juttuja ja saavutimme paljon sinä aikana, Paarma miettii nyt.
Sitten Lauri Tähkä jätti yhtyeen vuonna 2011 ja lähti soolouralle.
– Asiat menivät näin kuin ne menivät. Kaikki ovat nyt tyytyväisiä omiin tekemisiinsä ja saavat tehdä sitä, mitä haluavat. Bändihomma vaatii sitä, että puhalletaan yhteen hiileen. Se on kuin futis- tai jääkiekkojoukkue, että jos siellä aletaan sooloilla, ei sitä kauan katsella. Sen tietävät kaikki, jotka näissä hommissa ovat, Paarma sanoo.
Solistin lähtö jätti ikävät arvet. Lenni Paarmaa ja Lauri Tähkää yhdistää myös sukulaisuus, sillä he ovat serkuksia. He eivät ole enää tekemisissä keskenään, vapaa-ajallakaan.
– Kyllä se tekeminen loppui sinne. Tämä homma on niin kokonaisvaltaista ja 24/7, Paarma toteaa.
Lagströmin kanssa hyvissä jutuissa
Seuraavana vuonna yhtyeen solistina aloitti Juha Lagström.
– Kyllähän siinä muuttui kuviot, kun uusi laulaja tuli taloon. Mutta hienosti se meni. Teimme kaksi hyvää levyä, jotka molemmat nousivat julkaisuviikollaan ykköseksi, sekä pari menestyksekästä rundia.
Lagströmin lähtö yhtyeestä tapahtui hyvässä yhteisymmärryksessä.
– Päädyimme hyvissä väleissä siihen, että hän jää pois ja Elonkerjuu katselee jotain uutta. Siinä pohjalainen suoruus piti selkänsä. Juhan kanssa olen edelleen hyvissä jutuissa, melkein päivittäin tekemisissä, Paarma kertoo.
Tuohon aikaan myös viulisti Johanna Koivu oli lähtenyt yhtyeestä. Sitten jäljellejäänyt porukka, Lenni Paarma, Antero Naali ja kitaristi Simo Ralli, pitivät tuumaustauon.
– Kyllä siinä hetken aikaa olimme, että mitäs nyt… Mutta sitten minulle tuli jossain vaiheessa mieleen, että Koskenkorvalla on yksi kaveri. Otimme yhteyttä Osku Ketolaan, ja hänelläkin oli sopiva hetki, ja intoa lähteä mukaan.
Tänä syksynä Elonkerjuulla on ollut Kylille-kiertue, jossa on soitettu pienemmissä paikoissa, kuten pubeissa ja pitkälti akustisesti.
– Sinne mennään minne huolitaan, hymyilee Paarma.
Elonkerjuu on tasaväkisesti eteläpohjalais–vaasalainen yhtye. Osku Ketola asuu Ilmajoella, Simo Ralli Teuvalla, Lenni Paarma ja Antero Naali Vaasassa. Paarmankin juuret ovat tosin Etelä-Pohjanmaalla.
– Synnyin Seinäjoella ja asuin Nurmossa ensimmäiset vuoteni, ennen kuin muutimme Vaasaan, hän kertoo.
Myös treenipaikkoja on useita.
– Joskus treenaamme Teuvalla, toisinaan Vaasan treenikämpässä Ristinummella, välillä Koskenkorvallakin
Soololevy on henkilökohtainen
Synttäriviikolla Lenni Paarmalla oli luvassa odotettuja, isoja asioita. 16.12. julkaistiin miehen ensimmäinen soololevy Kuokka sjungaa ja seuraavana päivänä oli levynjulkaisu- ja syntymäpäiväkeikka Vaasan Ritzissä.
– Kun korona pysäytti hommat, tuli yhtäkkiä luppoaikaa ja oli aikaa kelailla asioita. Otin tähtäimeksi, että julkaisen soololevyn, kun täytän 50 vuotta. Muut voivat ostaa keski-iän kriisissä komean hapsutakin tai moottoriveneen, niin minä teen sitten levyn.
Levyn nimi Kuokka sjungaa viittaa muistoon Helsingistä, jossa Paarma asui 1990-luvulla muutaman vuoden. Sanat ovat hänen naapurinsa, vanhan liiton stadin kundin, suusta.
Biisejä on vuosien varrella syntynyt joitakin myös Elonkerjuulle. Englanniksi Paarma on jo tehnyt omaa musiikkia Lenny & The New Wings -kokoonpanolla, mutta nyt hän laulaa ensimmäistä kertaa omia kappaleitaan suomeksi. Se on toisella tapaa henkilökohtaista. Laulujen aiheet kumpuavat eletystä elämästä.
– Kun ikää tulee, on tullut mietittyä, että mitä vuosien varrella on tapahtunut, ja olisivatko asiat voineet mennä toisin.
Hän tunnustaa, että joissain kohdin piti ihan nieleskellä, että tohtiiko noin sanoa.
– Kun panet biiseihin omia ajatuksiasi ja menet itse niitä esittämään, tietenkin avaat ja paljastat itsestäsi jotain ihan toisella tavalla. Mutta sitten, kun sanotaan, niin sitten ei enää peruutella. Siinä se on ihmisten ilmoilla, Paarma miettii.
Hän on tehnyt levyllä kaikki kappaleet itse alusta loppuun. Parin kappaleen sanoituksessa olivat avittamassa vanhat tutut bändikaverit Simo Ralli ja Juha Lagström.
Lenni Paarman tausta on laulajana, vaikka Elonkerjuussa hänet tunnetaan rumpalina. Hän soittaa levyllä itse kaikki soittimet.
– No, kaikkia osaan tasaisen huonosti... Teknologia mahdollistaa kuitenkin paljon.
Musiikkityylissä kuuluu vaikutteita muun muassa 1980-luvun popista ja heavystakin.
Juhlakeikalla esiintyi monia kokoonpanoja Paarman uran vaiheilta ja paljon tuttuja muusikoita. Esiintymässä olivat muun muassa Elonkerjuu, Kimi Shelter & The Avoids, Vesku Jokinen & Sundin pojat, Lenny & The New Wings sekä housebändi.
Myös Paarman siskontyttö, artistinimellä Berta toimiva Petra Rothovius, esiintyi.
– Hän on nouseva artisti, joka on juuri tehnyt levytyssopimuksen. Hänestä varmasti kuullaan vielä, Paarma kehaisee.
Paarma ei ole oikein vielä päättänyt, aikooko keikkailla enemmänkin soolona.
– Jos joku soittaa keikalle, niin voin ehkä mennä, mutta en ole suunnitellut sen enempää. Pääjuttu on kuitenkin Elonkerjuu, uutta musiikkia on tuossa siltäkin.