Uutiset

Saksalaisten Janniksen ja Timon isoisä oli sodan aikana Suomessa – Sattumusten kautta veljekset omistavat nyt saaren Vaasan edustalla

Müncheniläiset veljekset Jannis Pohl ja Timo Pohl ovat tyytyväisiä saareensa. Ensimmäiset pari vuotta se tosin teetti paljon töitä, jotta sinne saatiin rakennettua uusiutuvan energian järjestelmät.
Müncheniläiset veljekset Jannis Pohl ja Timo Pohl ovat tyytyväisiä saareensa. Ensimmäiset pari vuotta se tosin teetti paljon töitä, jotta sinne saatiin rakennettua uusiutuvan energian järjestelmät.
Kuva: Visit Majorsgrund
  • Laura Krohn

Saksalaiset veljekset Timo Pohl, 39, ja Jannis Pohl, 36, ovat aina pitäneet matkustelusta. Nuorempina he kiersivät niin Aasiaa kuin Etelä-Amerikkaakin.

Münchenissä asuvat veljekset toimivat ravintola-alalla. Aiemmin heillä oli yritystoimintaa Oktoberfestissä, mutta kun korona kuihdutti tapahtuman, he avasivat pienen kahvilan kaupungin keskustassa.

Timo Pohl sattui näkemään televisiossa ohjelman myynnissä olevista saarista ja innostui. Aluksi hän katseli niitä Kanadasta, Kreikasta ja muualta Välimereltä, mutta ne olivat kovin kalliita.

Sitten nettisivustolla tuli vastaan Suomessa, Vaasan saaristossa myytävä saari.

Vanhemmat ovat kertoneet, että oma saari on ollut Timo Pohlin haave jo lapsesta saakka. Aluksi hän suunnitteli hankkivansa sen Välimereltä, mutta päätyi sitten Suomeen ja Maalahteen.
Kuva: Visit Majorsgrund

Suomi ei ollut täysin outo maa. Veljekset olivat olleet pari kertaa talvella Lapissa, Levillä. Suomi oli tuttu myös isoisän puheista.

– Kurt oli sijoitettuna sodan aikana, vuosina 1941–44 Suomeen autonkuljettajana. Hän muisteli monesti luontoa ja luontoelämää, kuten kalastusta, Timo Pohl kertoo.

Sodan jälkeen isoisä ei kuitenkaan enää koskaan palannut Suomeen.

Suomessa Kurt oli tutustunut saunomiseen ja rakensi myöhemmin Saksassa kaikkiin asuntoihinsa saunan.

– Hän teki niitä varmaan ainakin neljä, Timo Pohl laskeskelee.

Skoolatessaan isoisä lausui aina ”kippis”, mutta veljekset eivät pitkään aikaan ymmärtäneet, mistä sanonta on peräisin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomen luotettava maine houkutteli

Myynnissä oli Majorsgrund Maalahden edustalla. Omistaja oli myymässä saarimökkiään, sillä hän asui kaukana, eikä ehtinyt käydä siellä ja pitää huolta paikasta. Paikka näytti kuvissa mukavalta ja myös Suomen maine luotettavana maana vakuutti.

– Pidimme hyvin tärkeänä, että asiat hoituvat turvallisesti, luotettavasti ja täsmällisesti – kuten Saksassakin, Timo Pohl kertoo.

Kesällä 2018 veljekset perheineen ja vanhempineen matkustivat paikan päälle.

Saarelle on lyhyt venematka Åminnen satamasta.
Kuva: Visit Majorsgrund

Omistajan kanssa tehtiin treffit vaasalaishotelliin.

– Meillä oli valtavasti kysymyksiä. Sitten lähdimme käymään saarella. Innostuimme ex tempore jäämään sinne yöksi, jotta saisimme oikeasti kokea, millaista siellä on. Meillä oli mahtava päivä. Aurinko paistoi, uimme, saunoimme ja grillasimme, Pohl kertoo.

Päätös kypsyi yön aikana, ja kaupoista paiskattiin kättä heti seuraavana päivänä.

Alkoi kova suunnittelu, että miten Saksasta käsin hallinnoida lomasaarta.

– Meillä oli alusta asti ajatus, että haluamme lomailla siellä perheen kesken, mutta myös vuokrata paikkaa muille.

Kun omistajat ovat Saksassa, paikallinen maalahtelainen yritys pitää huolta kiinteistöstä ja hoitaa myös vuokralaisten kuljetukset, siivouksen ja ruokahuollonkin haluttaessa. Majorsgrund on lähellä manteretta, venematka Åminnen satamasta kestää vain alle 10 minuuttia.

Veljekset käyvät saarellaan nelisen kertaa vuodessa. Seuraavan kerran he ovat tulossa lokakuussa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mahdollisimman omavarainen

Majorsgrundista haluttiin kehittää mahdollisimman omavarainen ja ympäristöystävällinen.

– Uskomme vastuullisen matkailun olevan tulevaisuutta, Pohl sanoo.

Kun veljekset menivät saarelle ensimmäisiä kertoja, sinne piti viedä vettä mukana monta kanisteria.

– Jo siinä on paljon muovia. Totesimme, että vesi on niin tärkeä, että siihen pitää olla parempi ratkaisu. Niinpä meillä on nyt vedenpuhdistusjärjestelmä, jossa merivedestä saadaan juotavaa vettä.

Sähköäkään ei saaressa ollut, ja sinne asennettiin aurinkopaneelit. Ne tuottavat energiaa toukokuusta syyskuulle, ja energiaa myös varastoidaan.

2019–2021 kului remontteihin ja uusiutuvan energian järjestelmiin. Korona-aika ei helpottanut alkua, sillä omistajien oli vaikea päästä maahan

– Piti täyttää varmaan 20 eri paperia ja tehdä testejä, muistelee Timo Pohl.

Majorsgrundin vieraat kehuvat auringonlaskuja.
Kuva: Visit Majorsgrund

Vieraat huolissaan Venäjästä

Vuokraustoiminta alkoi viime vuonna. Yöpyjiä on riittänyt. Heitä on ollut Saksasta, Sveitsistä, Italiasta, Ranskasta ja Britanniasta sekä Suomestakin juhannuksena.

Tänä kesänä saaren varasivat muun muassa kolme saksalaisperhettä, jotka kiersivät Pohjoismaita. Tampereen yliopiston saksalaiset työntekijät puolestaan veivät kansainvälisiä vieraitaan saareen.

– Siellä käy myös pariskuntia, jotka nauttivat rauhasta, oman saaren vapaudesta, hiljaisuudesta ja auringonlaskuista. Monet sanovat, etteivät ole koskaan kokeneet sellaista hiljaisuutta missään. Sen tunteen muistan itsekin. Ainoa, mikä kuului, oli linnun ääni, Pohl sanoo.

Mökki on rakennettu 1990-luvun alussa, ja veljekset peruskorjasivat sen.
Kuva: Visit Majorsgrund

Hän uskoo, että keskieurooppalaiset suuntaavat jatkossa matkojaan yhä enemmän pohjoisen suuntaan.

– Etelän tukala kuumuus ei houkuta ja monia saattaa pelottaa, että toistuvatko metsäpalot. Pienten lasten kanssa on helpompi olla auringossa, kun ei tarvitse pelätä niin kovasti palamista. Myös läpi yön kestävä valoisuus houkuttelee.

Pohl on tosin huomannut, että jotkut asiakkaat ovat olleet huolissaan Ukrainan sodan alettua.

– He ovat kyselleet, onko Venäjästä ongelmia Suomessa ja onko siellä vaarallista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

FlixBus tuli sopivasti

Majorsgrundia vuokrataan keväästä syksyyn, mutta tulevaisuudessa ehkä talvellakin. Sitä ennen pitää tosin ratkaista talven energiansaanti, mahdollisesti tuulimyllyllä.

Pohl näkee Vaasan seudulla potentiaalia matkailun kehittymiseen.

– On lentokenttä ja monipuolista majoitusta. Matkailu voisi kasvaa hyvin vielä suuremmaksi, Pohl sanoo.

Kansainväliset vieraat arvostavat saaren omaa rauhaa ja hiljaisuutta.
Kuva: Visit Majorsgrund

Loppukesällä uutisoitiin, että bussiyhtiö FlixBus on avannut reitin Vaasasta Keski-Eurooppaan. Pohl kertoo, että yritys on Münchenistä ja yksi sen perustajista ja johtajista on hänen vanha tuttunsa.

Onko siis sinun ansiotasi, että reitti alkaa juuri Vaasasta?

– No ei, emme ole pitäneet viime vuosina niin paljon yhteyttä, Pohl nauraa.

– Yritys laajenee nyt vauhdilla ja sillä on toimintaa monessa maassa.

Iso tv-kanavakin kiinnostui

Timo Pohl tulee veljensä kanssa Suomeen seuraavan kerran lokakuussa. Silloin tulee mukaan myös kuvausryhmä Saksan suurimmalta kaupalliselta TV-kanavalta, RTL:ltä.

– He tekevät ohjelman saarelta ja varsinkin sen ympäristöystävällisistä ratkaisuista. Ne kiinnostavat Saksassakin tällä hetkellä todella paljon.

Entä juontaako nimi Timo jollain lailla Suomeen?

– Tätä minulta kysytään usein Suomessa, mutta ei – se tulee kreikan kielestä ja Timoteuksesta. Vanhempani ovat matkustelleet paljon Kreikassa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka