Uutiset

Siisti haaste Kuparisaaressa – Jukka Leino siirtyi SB Vaasasta Vaasan Sportin Junioreiden toiminnanjohtajaksi

Jukka Leino aloittaa Sport-junioreiden toiminnanjohtajana kuun vaihduttua.
Jukka Leino aloittaa Sport-junioreiden toiminnanjohtajana kuun vaihduttua.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Petri Heikkinen

Poikavuosinaan Jukka Leino harrasti palloilua monipuolisesti. Lajikirjoon kuuluivat muun muassa jääkiekko, jalkapallo ja vesipallo.

Tänä päivänä Leino tunnetaan salibandystä, jossa hän on vaikuttanut muun muassa kahdeksan viime vuoden aikana SB Vaasassa toiminnanjohtajana ja valmentajana.

Marraskuun alussa hän aloitti Vaasan Sportin Juniorit ry:n toiminnanjohtajana. Uutta pestiä Leino kuvaa ikään kuin ympyrän sulkeutumiseksi. Aikoinaan hän olisi voinut asettua jääkiekkomaailmaankin, mikäli olosuhteet olisivat olleet toisenlaiset.

– Olen aina ollut kova lätkäjätkä ja koko ikäni seurannut jääkiekkoa intohimoisesti. Sählyurani lähti itse asiassa liikkeelle siitä, että kun lopetin kiekon pelaamisen, olisin halunnut ruveta valmentamaan jääkiekkoa, mutta Eurassa, josta olen kotoisin, ei silloin ollut jäähallia, hän muistelee.

SB Vaasakaan ei ole aivan pieni seura, mutta Sport-junioreissa organisaatio on vahvempi.

– Aika iso juttu on myös oma jaksaminen. Sählypuolella on ollut viime vuodet aika kuormittavaa. Täällä on aika paljon isommat resurssit, eikä kaikki ole yhden ihmisen takana, Leino sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

SB Vaasan tilanne

Mutta millaisessa tilanteessa olevan SB Vaasan Leino jätti taakseen?

– Pitäisi löytyä uusia vapaaehtoisia toimimaan ja ehkä palastella pienemmiksi ne hommat, joita nyt on tehty. Pitäisi antaa yksi pieni palanen yhdelle, eikä yrittääkään löytää ihmistä, joka tekisi kaikki asiat.

Pelikentän tasolla Leino näkee vaasalaisessa salibandyssä aihetta sekä iloon että huoleen.

– Vanhemmat junnut ja edustusjoukkue näyttävät minusta tosi hyvältä. Uusia junnujakin tulee sillä tavalla kuin pitäisikin tulla, joten se puoli näyttää ihan valoisalta. Mutta 12–17-vuotiaissa on tällä hetkellä pirun vähän junioreita. Siinä välissä kaikki ikäluokat ovat aika kapeita.

Kuten monissa lajeissa, tietyssä ikävaiheessa pelaajakatoa alkaa tulla. SB Vaasa on myös tehnyt kyselyjä tutkiakseen syitä sen takana.

– Lopettaneista 75 prosenttia jatkaa jonkin toisen lajin parissa. Se on aika suuri luku ja kertoo siitä, että laji häviää isoille valtalajeille. Tavallaan 25 prosenttia on sellaisia, jotka menettäisimme joka tapauksessa, koska heille urheilu ei välttämättä ole se juttu, Leino kertoo.

Leinon mielestä tulokset kertovat myös suuremmista ongelmista.

– Olen aistinut, että tavallisten ihmisten arvostus salibandyä kohtaan ei ole samanlainen kuin vaikkapa jääkiekkoa ja jalkapalloa kohtaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusia haasteita

Marraskuun alussa jäähallille asteli motivoitunut mies.

– Nyt on tavallaan lapsenomainen innokkuus päästä haistelemaan tätä jäänhajua joka päivä, kun kävelee toimistolle.

Leino myöntää, ettei ole täysin sisällä vaasalaisessa jääkiekkoilussa, mutta jonkinlainen tuntuma kuitenkin on.

– Ei voi sanoa, että olisin seurannut juniori-Sportia kauhean tiiviisti. Liigaa yleisesti seuraan aika tiiviisti, niin siinä on tietysti tullut seurattua Sportiakin.

Leino näkee vahvuudekseen strategisen tason vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisen.

– Olen ollut 19 vuotta urheilun parissa ja päässyt tekemään töitä erinäköisten valmennusjärjestelmien kanssa. Minun lajitietoni on vanhentunutta, mutta pystyn kyllä näkemään, johtaako jokin valittu tapa tavoitteeseen. Sportilla on aika kunnianhimoinen tavoite olla top 10 -jääkiekkoseura Suomessa. Siihen saa paiskia hommia, että sinne pääsee, mutta sehän on ihan siisti haaste.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka