Uutiset

Stuntit apuna pahimmissa paikoissa – Jorma Tommila treenasi lihaksiaan Sisu-leffaa varten

Vaasan kaupunginteatterin näyttelijä Jorma Tommila tähdittää Lapissa kuvattua Sisu-elokuvaa.
Vaasan kaupunginteatterin näyttelijä Jorma Tommila tähdittää Lapissa kuvattua Sisu-elokuvaa.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Puumala

Huh, mikä rooli.

Suunnilleen tähän tapaan kulki Jorma Tommilan ajatus, kun Jalmari Helander syksyllä 2020 soitti hänelle ja pyysi mukaan suunnitteilla olevaan elokuvaansa.

Tommila on aikaisemmin näytellyt Helanderin elokuvissa Rare Exports (2010) ja Big Game (2014). Nyt ohjaajan päässä muhi kostonhimoisesta sankarista kertova, väkivaltainen toimintaelokuva, joka esittelee kansainväliselle yleisölle suomalaisen sisun in action.

– Rooli on todella toiminnallinen, ja sanoja on vähän. Mietin, tulevatko omat rajani vastaan ja miten tarina pystytään kertomaan lähes ilman repliikkejä. Samalla työ tuntui mielenkiintoiselta, Tommila kertoo.

Seuraavana päivänä soitosta Tommila lähti kuntosalille suoriutuakseen roolin fyysisistä haasteista. Sodan käynyt, 1940-luvun kullankaivaja kun näyttää toiselta kuin 2020-luvun sisätyöläinen.

– Lähdin hakemaan sitkeyttä ja treenaamaan etenkin käsiä. Tuon ajan ihmiset tekivät asioita paljon käsillään. Sen pitää näkyä roolissa.

Sisussa yksi sitkeä mies, vaasalaisen Jorma Tommilan näyttelemä Aatami Korpi, taistelee armotonta erämaata ja ylivoimaista vihollista vastaan.
Kuva: Antti Rastivo/ Freezing Point Oy

Miestyypin voi tunnistaa

Sisu-elokuva sai viime perjantaina Suomen-ensi-iltansa ja oli viikonlopun katsotuin elokuva Suomessa.

Tommilan rooli Aatami Korpena on ehtinyt vakuuttaa jo ulkomailla. Hänet palkittiin parhaan näyttelijän palkinnolla Sitgesin elokuvajuhlilla Espanjassa.

Hän sanoo, että jokainen suomalainen tunnistaa Aatami Korven, vanhan kansan miestyypin, joka mieluummin toimii kuin puhuu.

– Muistan lapsuudestani tuollaiset sotaveteraanit ja maatyöläiset ja millaisia hahmoja he olivat. Sisäänpäin kääntyneitä, äkäisiä, ja moni joi paljon alkoholia. Osalla oli sirpaleita kehossaan. Vasta aikuisiällä ymmärsin, että monella oli sotatraumoja.

Tällaista kehollista olemista Tommila kertoo hakeneensa myös Sisu-elokuvan päähenkilöön.

– Rooli sopii minulle sikäli hyvin, sillä olen saanut koulutuksen tuon tyyppiseen näyttelemiseen.

Vähäsanaisen roolihahmon luontia helpotti se, että elokuvan tarina kuvattiin kronologisesti.

– Hänelle pystyi luomaan kehityskaaren.

Vaarallisimmissa kohtauksissa käytettiin stuntteja.
Kuva: Antti Rastivo/ Freezing Point Oy

Kuvaukset Lapissa

Näyttelijänä jännittävimmät paikat kuvauksissa olivat elokuvan ratsastuskohtaukset.

– Olen ollut hevosten kanssa tekemisissä pienestä pitäen ja ratsastanutkin, mutta siitä on aikaa. Hevonen saattaa olla arvaamaton. Oli haaste hallita eläintä tilanteissa, joissa kuorma-autoja vyöryy kohti, ja kaiken muun lisäksi dronea ja muuta kameratavaraa pyörii ympärillä.

Vaarallisimmissa paikoissa käytettiin stuntteja eli sijaisnäyttelijöitä. Sellainen on muun muassa kohtaus, jossa Aatami Korven vaatteet syttyvät tuleen.

Omat haasteensa toivat kuvausolosuhteet. Sisua kuvattiin lokakuisessa Lapissa lähellä Jäämerta kuuden viikon ajan.

– Olosuhteet muuttuivat koko ajan, lämpötila saattoi vaihtua nopeasti lämpimästä kylmäksi ja tuuliseksi. Piti varoa, ettei ilmaisu mene kylmässä pieneksi.

Vaatimattoman oloinen Tommila näyttää vaivaantuneelta, kun häneltä kysyy Sisun kansainvälisestä huomiosta ja menestyksestä. Hän myöntää, ettei nauti huomion keskipisteenä paistattelusta. Samasta syystä elokuvatyöskentely on hänelle mieluista: kameran edessä näyttelijä on ilman yleisöä.

– Teatterissa jokainen esitys on livetilanne, ja ne ovat minulle vaikeita. Minulla on kova ramppikuume. Olen joutunut tekemään paljon töitä sen voittamiseksi.

Jorma Tommila treenasi rooliaan varten sitkeyttä ja kestävyyttä.
Kuva: Antti Rastivo/ Freezing Point Oy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka