Uutiset

Tähtien arvoisia tarinoita lapsista ja aikuisista

Elias Salonen ja Anna Airola näyttelevät parhaita ystäviä huippuhauskassa sarjassa Aikuiset. Sarjan kolmas kausi on katsottavissa Yle Areenalla.
Elias Salonen ja Anna Airola näyttelevät parhaita ystäviä huippuhauskassa sarjassa Aikuiset. Sarjan kolmas kausi on katsottavissa Yle Areenalla.
  • Mirella Kivelä

Tämän hetken parhaiten käsikirjoitetun sarjan titteli kuuluu mahdollisesti Aikuiset-sarjalle.

Huippusuositun sarjan kolmas kausi pyörähti odotetusti Ylellä käyntiin syksyllä, ja melkein voisi sanoa kolmannen kauden olevan sarjan paras kausi.

Käsikirjoittaja Anna Brotkin kertoi käsikirjoitusprosessin olleen haastava, mutta pienet haasteet ovat selvästi muovanneet kolmannesta kaudesta nautittavaa katseltavaa.

Aikuiset keskittyy kaksikymppisten kaverusten Oonan (Anna Airola) ja Artun (Elias Salonen) elämään Helsingin Kalliossa. Se kuvaa aikuisuutta ja milleniaalien elämää rehellisellä ja arkisella tavalla. Päämäärättömyys, valintojen vaikeus, asioiden diagnosointi ovat läsnä kaverusten arjessa, mutta se ei menoa paljon haittaa.

Vaikka sarja on suunnattu nuorille aikuisille, antaa se paljon vanhemmille katsojille.

Brotkinin upea käsikirjoitus ja nerokas dialogi kuvaavat nuorten aikuisten maailmankuvaa erinomaisesti, ja se auttaa boomereitakin tajuamaan asioita paremmin.

Draamakomediaksi itseään nimittävä sarja nojaa parodian ja komedian keinoihin. Jokaiselle ahdistukselle on diagnoosi, selitys tai vähintäänkin ratkaisu, miten ahdistuksesta pääsee eroon.

Ilmastonmuutos, eläinten oikeudet ja kapitalisimi ovat keskustelun kohteina, vaikka todellisuudessa jokainen vain yrittää pärjätä elämässä jotenkin eteenpäin. Aatteet ovat vaatteet, ja usein vain sitä. Ja sekin on ihan ok.

★ ★ ★ ★ ★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paradoksisia tunteita vanhemmuudesta

Jos nuoruusvuodet ovat jo ohitse ja huoneet täyttävät lapsien nauru, itku ja huuto, kannattaa katseet kääntää eri suoratoistopalveluissa pyörivään Breeders -sarjaan. Sarjassa seurataan erään lontoolaisen perheen arkea ja elämää.

Lapset kasvavat sarjan tuotantokausien välillä, joka mahdollistaa aina uusien haasteiden käsittelyn. Sarjan on luonut mm. Hobbit -elokuvasta tuttu Martin Freeman, joka on kertonut, että sarja pohjautuu osittain omiin kokemuksiin vanhemmuudesta.

Sarja alkaa räväkästi, jolloin perheen lapset ovat vielä pieniä. Ally (Daisy Haggard) ja Paul (Freeman) luulivat jo yöttömien öiden olevan takana päin, mutta lapset piinaavat vanhempia hermoraunion partaalle. Mustalla huumorilla höystettyyn sarjaan voi samaistua helposti, ainakin, jos kotoa löytyy samanikäisiä lapsia.

Sarjassa pyritään osoittamaan, että on aivan tavallista rakastaa lastaan valtavasti ja vihata tätä samaa aikaan yhtä paljon. Sarja naurattaa, koska tragedian ja komedian raja on hiuksenhieno, kun on kyse vanhemmuudesta.

Oman mausteensa sarjaan tuovat isovanhemmat, joiden omat kasvatukselliset valinnat tuodaan vahvasti perheen arkeen.

Sarja on katsottavissa mm. HBO Maxilla ja Elisa Viihde Viaplaylla.

Sarjan kolmas kausi pyörähti käyntiin aiemmin keväällä. Neljännen kauden on määrä tulla ensi-iltaan ensi vuoden kesäkuussa.

★ ★ ★ ★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka