Uutiset

Tamulta ilmestyi ensimmäinen soololevy

Musiikin monitoimimies, vaasalainen Mikko Tamminen julkaisi viime perjantaina ensimmäisen soololevynsä. Hänet tunnetaan myös Vaasa-lehden kolumnistina.
Musiikin monitoimimies, vaasalainen Mikko Tamminen julkaisi viime perjantaina ensimmäisen soololevynsä. Hänet tunnetaan myös Vaasa-lehden kolumnistina.
Kuva: Saara Taussi
  • Aisha Benahmed

Tuottaja, säveltäjä, hittimaakari ja musiikin monitoimimies. Lukuisten kotimaisten hittibiisien takana on yksi nimi, joka on varsinainen musiikkimaailman jokapaikanhöylä.

Takana on kolme vuosikymmentä kattava ura ja lukuisia radiolistojen kärkibiisejä. Silti hän on jäänyt parrasvalojen ulkopuolelle.

Vaasalaisella Mikko ”Tamu” Tammisella on takanaan useita artistikokoonpanoja. Hän on ollut mukana muun muassa elektropop-yhtye Firevisionissa, räptrio Yön Poltteessa Kuningas Pähkinän ja Stigin kanssa ja julkaissut useita singlejä duona Kuningas Pähkinän kanssa.

Tamminen tunnetaan myös artistinimellä Setä Tamu, mutta soolouralle hän on lähtenyt taiteilijanimellä Tamu. Sillä nimellä julkaistiin myös perjantaina Tammisen ensimmäinen sooloalbumi, Osaksi suurempaa.

Tamminen kertoo sooloalbumin tuntuvan kuin uuden sivun kääntämiseltä, ja siltä, että näin kuuluikin tapahtua.

– Kun täytin 40, tuli sellainen fiilis, että ehkä minulla onkin jotain sanottavaa, sillä takanapäin kuitenkin on jo elettyä elämää.

Levyn tekemisen alkutaipaleella Tammista vaivasi lievä epävarmuus siitä, miten vakavien kappaleiden kirjoittaminen luonnistuu. Se jäi kuitenkin pois jo ensimmäistä tekstiä kasatessa.

Soololevyn tekeminen tuntui lopulta luontevalta myös siksi, että kyseessä ei ollut tilaustyö. Joskus niissä saattaa olla hyvinkin tarkat raamit sille, mitä kappaleessa pitää olla mukana.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ympyrä sulkeutuu

Tamminen kuvailee soololevynsä ikään kuin sulkevan ympyrän. Tavallaan hän on palannut lähtöruutuun eli itse asioiden tekemiseen. Välissä vain tehtiin musiikkia muiden asettamilla vaatimuksilla.

Soololevyllä Tammisella oli vapaus tehdä sellaista musiikkia, josta hän itse pitää. Osasta albumin biiseistä tuli niin henkilökohtaisia, ettei hän halunnut luopua niistä. Ajatus biisien tarjoamisesta muille hylättiin ilomielin.

Albumin nimikkobiisiä Tamminen kuvailee yritykseksi kannustaa muita olemaan välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat.

– Biisissä pohditaan elämän rajallisuutta ja katoavaisuutta, mutta myös elämän kiertokulun mysteerisyyttä.

Tamminen näkee itsensä äärioptimistina, joka kaivaa kaikesta jotain hyvää sellaisella vimmalla, että se vähän jopa ärsyttää. Optimismi onkin sooloalbumin läpileikkaava teema armollisuuden lisäksi, mutta albumin kappaleet käsittelevät myös surua, menetystä ja lohtua.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hittejä muille

Omien hittibiisien, kuten Tyttö sinä olet meritähti, lisäksi Mikko Tamminen on säveltänyt lukuisia hittibiisejä, kuten Antti Tuiskun Hyökyaallon, Kaija Koon Siniset tikkaat ja Robinin Parasta just nyt.

Silti hänen nimensä ei ole tavalliselle pulliaiselle kovinkaan tuttu.

Se sopii hyvin varsin vaatimattomalle miehelle, jota kiinnostaa musiikin tekeminen, ei materia tai mammona. Hän korostaakin, että jokainen hittibiisi on syntynyt yhteistyössä muiden musiikintekijöiden kanssa.

Tamminen aikoo nyt levyn julkaisun jälkeen avata biisien taustoja biisi kerrallaan.

– Tarkoituksena ei ole biisien syväluotaaminen, mutta koen lähestulkoon velvollisuudekseni kertoa, millaiset taustat eri biiseillä on. Musiikin tulkitseminen on kuitenkin aina subjektiivista, eikä siihen ole muuta mittaria kuin oma sydän. Jos siellä liikuttuu jokin, se liikuttaa myös muita, hän kertoo.

– Kaikista parhaimpia ihmisten kohtaamisia ovat ne, joissa joku kertoo jonkin biisin olevan niin tärkeä ja merkityksellinen hänelle, että se itkettää. Se antaa omalle työlle lisämerkitystä ja tarkoituksen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka