Uutiset

Tarjolla erilaisia ohjelmanumeroita satapäin – Katso Taiteiden yön monipuoliset tärpit

Sudenmorsianten ja Weljien esitys käsittelee tänä vuonna maata. Työryhmässä ovat mukana takarivissä Sari Pukkila, Kirsti Rautamo, Mari Silvennoinen ja Isabell Rautamo. Eturivissä Laura Elo, Mirjam Silvén ja Anna Lemmetti-Vieri.
Sudenmorsianten ja Weljien esitys käsittelee tänä vuonna maata. Työryhmässä ovat mukana takarivissä Sari Pukkila, Kirsti Rautamo, Mari Silvennoinen ja Isabell Rautamo. Eturivissä Laura Elo, Mirjam Silvén ja Anna Lemmetti-Vieri.
Kuva: Pekka Raiski
  • Laura Krohn

Vaasa täyttyy tapahtumista Taiteiden yönä. Nyt koko kaupunki odottaa, että poikkeusolojen jälkeen päästään katsomaan kaupungin kuhinaa, kokemaan uusia elämyksiä ja tapaamaan tuttuja.

Viime vuonna Taiteiden yö jouduttiin perumaan heikentyneen koronatilanteen vuoksi vain kahden päivän varoitusajalla. Vuonna 2020 tapahtuma pidettiin, mutta pienimuotoisempana kuin yleensä.

Tänä vuonna esiintyjät ja yhdistykset ovat lähteneet joukolla mukaan. Taiteiden yön virallisessa ohjelmassa on mukana 107 toimijaa ja 236 ohjelmanumeroa.

Ohjelma löytyy tapahtuman nettisivulta sekä tämän lehden liitteenä. Sen kautta pääsee myös karttasovellukseen, josta näkee tapahtumat pitkin kaupunkia.

– Kaikille löytyy varmasti jotain kiinnostavaa, lupaa vs. kulttuurisuunnittelija Pia Kokko.

Taiteiden yön teema on karnevaali. Tapahtuman henki onkin ”kaupunki kaupunkilaisille”.

– Tässä herätetään keskustelua, että kenelle kaupunki oikein kuuluu – meille kaikille tietysti. Taiteiden yönä se vallataan ystävällismielisesti takaisin ihmisille, kuvailevat Kokko ja vs. kulttuuripäällikkö Leena Nyqvist.

Taiteiden yönä ryhmät ja yhdistykset saavat esitellä toimintaansa ja kaikkea, mitä ovat tehneet vuoden aikana. Ohjelmaa ovat tekemässä ja mahdollistamassa tuhannet ihmiset.

– Vaasa on sen illan kuin pieni kylä, jossa kaikki kerääntyvät paikalle viettämään aikaan, tapaamaan ystäviä ja tuttavia, sanoo Nyqvist.

Tapahtumia on torilla, kaupungintalon ja kirkon puistossa, kävelykadulla, kasarmialueella, kirjastossa, museoissa ja ympäri kaupunkia eri toimijoiden tiloissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pia Kokko odottaa Taiteiden yössä erityisesti karnevaalikulkuetta.
Kuva: Laura Krohn

Kirjastossa tapahtuu monenmoista

Taiteiden yö on aina ollut tärkeä foorumi paikallisille yhtyeille. Bändit soittavat neljällä lavalla: torilla, kirjaston Draama-salissa, Fanny-talossa, Rewellissä. Torilavalla esiintyvät muun muassa Sam’s Garage ja Gubbrockarna.

Torilla on myös telttoja, joissa on työpajoja ja tietoa. Tänä vuonna naapurikunnista esittäytyy Laihia. Tarjolla on muun muassa tietoa kunnan retkikohteista, musiikkia ja herkkuja.

Tanssiesityksiä on monessa pisteessä, esimerkiksi intialaista tanssia, flamencoa ja kilpatanssia. Rewellissä Mira ry järjestää äskettäin Ukrainasta tulleiden esityksiä, kuten tanssia ja lauluja.

Kirjastossa on muun muassa joogaa, lasten disco sekä monenlaisia musiikki- ja tanssiesityksiä.

– Kirjastossa on jopa aiempia vuosia enemmän ohjelmaa, sekä sisällä että ulkona, Kokko kertoo.

Kirkon puistossa Vaasan miekkailijat näyttävät historiallista miekkailua 1400-luvulta. Sisällä kirkossa on musiikkia, ja esiintyjänä muun muassa Susanna Erkinheimo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tapahtumia myös ohjelman ulkopuolella

Lapsille on paljon ohjelmaa erityisesti TaiKonilla ja muuallakin kasarmialueella. Nukketeatteria on Taiteiden yönä kahdessakin paikassa: Pikku Aasi kasarmialueella ja Soiva Sammakko Tikanojan taidekodin puutarhassa.

Kulttuuri- ja kirjastopalveluiden ohjelmassa on vain osa ohjelmasta. Esimerkiksi kaikkea liikkeiden tai ravintoloiden järjestämää omaa ohjelmaa ei siinä välttämättä ole. Viralliseen ohjelmaan piti ilmoittautua jo ennen juhannusta.

– Viime hetkellä ilmoittautuminen ei valitettavasti onnistu, sillä meillä pitää olla ajoissa kaikki tiedot lupien ja muun kannalta. Mutta toki Taiteiden yöhön saa tulla vieläkin mukaan, mikäli järjestää tapahtuman omassa tilassa eikä tarvitse apua meiltä. Ja jos käyttää sometunnistetta #taiteidenyövaasa, voimme nostaa esiin tarinoita ja antaa niille näkyvyyttä, Kokko sanoo.

– Taiteiden yönä ihmiset vaeltavat paikasta toiseen, joten porukkaa riittää varmasti, vaikkei tapahtumaa olisi ilmoitettu ohjelmaan, Nyqvist lisää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sambaajat johtavat kulkuetta, jossa on mukana 13 eri ryhmää. Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen

30 000 kävijää

Uutta tänä vuonna on karnevaalikulkue, johon on haettu idea perinteisestä keskieurooppalaisesta karnevaalijuhlinnasta. Kulkueessa on mukana 13 ryhmää, muun muassa sambaajia, nassikkafutaajia ja yrittäjänaiset.

Kulkue lähtee kaupungintalolta kello 19 ja kulkee kävelykatua ja Hartmaninkujaa pitkin kirjastolle pysähtyen välillä esiintymään yleisölle.

Kulkueessa on mukana myös koristeltu Lilliputti-juna kyydissään piirustuskilpailun voittaneita lapsia.

Taiteiden yö on yleensä kerännyt 30 000–40 000 kävijää.

– Eihän sitä tarkkaan pysty laskemaan, mutta se on poliisin kanssa tehty arvio, Nyqvist sanoo.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Taiteiden yön tärpit:

Moni suuntaa kaupungin hälinän jälkeen Gustavsborgin rannalle rauhoittumaan Sudenmorsianten ja Weljien esitykseen.
Kuva: MIKAEL MATIKAINEN/VAASAN KAUPUNKI

Vahva elämys pimeällä rannalla – viimeistä kertaa

MIKÄ: Sudenmorsiamet ja Weljet esittää Elementit IV Maa Gustavsborgin rannalla kello 23.30.

KUKA JÄRJESTÄÄ: Taiteellinen johtaja, runot ja esityksen Äiti Maa Mirjam Silvén. Esityksen dramatisointi Silvén, Laura Elo, Anna Lemmetti-Vieri, Riikka Paakkunainen ja Kirsti Rautamo. Työryhmässä noin 25 jäsentä: muusikoita, tanssijoita, lausujia, laulajia ja tulitanssijoita.

MIKSI MENNÄ: Sudenmorsianten ja Weljien poikkitaiteellinen esitys on jo vuodesta 1993 alkaen ollut yksi Taiteiden yön elämyksellisimmistä hetkistä. Monelle se on myös päätös ja hiljentyminen kulttuurin täyttämän päivän ohjelmalle.

Hiekalla meren äärellä on taianomainen tunnelma. Nuotiot ja tulet loimuavat, musiikki, runot, tanssi ja tulitanssi vuorottelevat.

Esitys kestää noin tunnin. Kyseessä on Elementit-sarjan viimeinen osa ja ryhmä on ilmoittanut, että se jää heidän viimeisekseen.

Pärnulaisen valokuvaaja Andres Adamsonin kuvia on esillä Tikanojan taidekodin puutarhassa.
Kuva: ANDRES ADAMSON

Valokuvia Pärnusta

Mikä: Kävelyllä Pärnussa -valokuvanäyttely on avataan Tikanojan taidekodin pihalla Taiteiden yönä kello 17.30.

Kuka järjestää: Näyttely toteutetaan yhteistyössä Vaasan kaupungin, Pärnun kaupungin, Vaasa-Pärnu Seuran ja sisaryhdistys Pärnu Vaasa Seltsin kanssa

Miksi mennä Pärnulainen valokuvaaja Andres Adamson osallistuu itse avajaisiin ja kertoo ottamistaan valokuvista.

Näyttely on esillä Tikanojan taidekodin pihalla vähintään kuukauden ajan eli ainakin 11.9. saakka. Näyttely on jatkoa viime joulukuussa Pärnussa avattuun ulkoilmavalokuvanäyttelyyn Kävelyllä Vaasassa, joka oli nähtävänä Pärnun Vaasa-puistossa.

Tikanojan puutarhassa myös muun muassa nukketeatteria, flamencoa sekä perinteistä vohvelin paistoa.

Faktioon kuuluu neljä vaasalaista räppäriä ja yksi dj.
Kuva: Faktio

Levy ulkona, nyt ekan keikan vuoro

Mikä: Faktio esiintyy Kulttuuritalo Fannyssa kello 21.45–22.15

Kuka järjestää: Fanny-talo on yksi Taiteiden yön neljästä bändilavasta, ja Vaasan kulttuuri- ja kirjastopalvelut on koonnut sinne ohjelman. Faktio-yhtyeessä soittavat: Stuba (Samu Luoma), Kribe (Matias Masanen), Vilgor (Vilhelmi Masanen), EME (Eemeli Masanen) ja Uncle J (Jonathan Helander),

MIKSI MENNÄ: Faktio esittää energistä rap/punkmusiikkia. Yhtyeen jäsenistä neljä on räppäriä ja yksi dj (Uncle J). Kaikki ovat vaasalaisia pari-kolmekymppisiä miehiä, jotka alkoivat tehdä musiikkia yhdessä pari vuotta sitten. Ensimmäinen levy ilmestyi kesän alussa. Se löytyy Spotifysta ja musiikkivideot myös Youtubesta. Taiteiden yössä on Faktion ensimmäinen julkinen esiintyminen.

Telinetaiturit esittäytyvät kirjaston puistoalueella ja opettavat halukkaita muun muassa haarapunnerrukseen. Kuvassa voimistelija on haarakulmapidossa, joka on haarapunnerruksen lähtöasento. Liikettä voidaan treenailla jokaisen omaan tasoon.
Kuva: Vaasan telinetaiturit

Telinevoimistelijoiden temppuja

MIKÄ: Vaasan kirjaston puistoalueella kello 16-19i ilmainen temppurata lapsille, kilpavoimistelijoiden näytöksiä tasatunnein, käsilläseisonta- ja haarapunnerruskoulu sekä infopiste.

KUKA JÄRJESTÄÄ: Vaasan telinetaiturit.

MIKSI MENNÄ: Lapset pääsevät kokeilemaan voimistelu-temppurataa. Telinetaiturit opettavat yleisöä käsilläseisontaan ja haarapurrennukseen. Ne ovat haastavia liikkeitä, mutta niihin on paljon harjoitteita, joita voi tehdä ikään katsomatta.

Näytöksissä kilpajumpparit esittelevät haastavampia liikkeitä. Jopa uusi harrastus voi löytyä: seuralla on toimintaa monentasoisille ja -ikäisille harrastajille alkaen vanhempi-lapsiryhmistä aikuisten alkeisryhmään.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka