Uutiset

Hans Frantz toivoo ehdokkaiden olevan kärryillä sote-asioista – Tärkeät aluevaalit pidetään tammikuussa

Hans Frantz (r.) toivoo, että upouuteen päätöselimeen, Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon, pohjalaiset äänestäisivät ehdokkaita, jotka jo tietävät jotain sosiaali- ja terveysalasta. Aluevaltuustolla on paljon valtaa siihen, miten meitä kaikkia jatkossa hoidetaan. Kuva: Anne Laurila
  • Vaasa

Tuskin on toivuttu kesän kuntavaaleista, kun jo puuhataan seuraavia vaaleja.

Kyse on upouusista, ensimmäistä kertaa järjestettävistä aluevaaleista. Ne pidetään ensi tammikuussa. Ehdokkaiden kampanja-aika alkoi viime perjantaina.

Vaalit ovat merkittävät, koska niissä valitaan luottamushenkilöt päättämään koko maakunnan, eli meillä Pohjanmaan, sosiaali-, kehitysvamma- ja perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja vuoden 2023 alusta myös pelastustoimen palveluista.

Päättäjät valitaan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän (hyky) aluevaltuustoon, johon tulee 59 jäsentä ja jonka kausi alkaa 1.3.2022.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä alkaa puolestaan toimia 1.1.2022.

Suurin puolue saa eniten

Hyky alkaa siis toimia vuoden alusta, mutta se saa päättäjät vasta maaliskuun alussa. Siihen asti asioista päättää Vaasan sairaanhoitopiirin valtuusto.

Pohjanmaan kunnat ovat tähän asti saaneet väestömääränsä mukaan paikkoja sairaanhoitopiirin valtuustosta. Elokuussa kokoontuvat uudet kunnanvaltuustot valitsevat viimeistä kertaa kunnan edustajat sairaanhoitopiirin valtuustoon.

Jatkossa maakunnan asukkaat valitsevat siis aluevaltuuston jäsenet aluevaaleissa, joissa äänestysalueena on koko hyvinvointialue. Silloin esimerkiksi mustasaarelaiset voivat äänestää vaasalaista ehdokasta.

Valtuustopaikat jaetaan niin kuin kuntavaaleissa. Eniten ääniä saanut puolue saa eniten paikkoja.

Saattaa siis käydä niin, että Pohjanmaan aluevaltuustoon ei tule lainkaan jäseniä joistakin kunnista.

– Arvelen, että joka kunnassa kyllä äänestetään omia ehdokkaita. Mutta maakunnan keskuskaupunki hyötyy eniten kaikissa maakunnissa, koska keskuskaupungissa on eniten väkeä ja äänestäjiä, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja ja Vaasan kaupunginvaltuutettu Hans Frantz (r.), joka on ollut mukana valmistelemassa myös hykyn toimintaa.

Paljon opittavaa

Aluevaaleissa ehdokkaaksi voi asettua kuka tahansa kelpoisuusehdot täyttävä, mutta Frantzilla on toive.

– Sosiaali- ja terveyspuolen asioita ei ole helppo ymmärtää. Tämä on niin iso ja vaikea ala, että ihan uudella ihmisellä kestää varmasti aikansa, ennen kuin ymmärtää, miten kaikki toimii. Olisi hyvä, että ehdokkaat olisivat asiasta kiinnostuneita ja tietäisivät jo alasta jotain.

Jatkossa on mahdollista, että yksi ja sama luottamushenkilö istuu sekä kaupunginvaltuustossa, aluevaltuustossa että eduskunnassa.

Fakta: Pohjanmaan hyvinvointialue

• Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä alkaa toimia 1.1.2022.

• Hyvinvointialueen muodostavat Pohjanmaan maakunnan 14 kuntaa: Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Korsnäs, Maalahti, Laihia, Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Pedersöre, Kruunupyy ja Luoto.

• Kuntayhtymä järjestää vuoden 2022 alusta lähtien sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon palvelut alueellaan. Lisäksi se järjestää kehitysvammahuollon palvelut, jotka nyt hoidetaan Eskoon ja Kårkullan kuntayhtymissä. Vuoden 2023 alusta myös pelastustoimen palvelut kuuluvat hyvinvointialueen hoidettavaksi.

• Korsnäs on mukana hyvinvointialueen kuntayhtymässä muilta osin, mutta kunta aikoo järjestää sosiaalihuollon palvelut jatkossakin itse, ellei uusi, elokuussa aloittava kunnanvaltuusto päätä toisin.

• Hyvinvointialueen kuntayhtymään tulee noin 7 000 työntekijää, jotka siirtyvät sinne vanhoina työntekijöinä.

• Kuntayhtymän budjetti on 600–700 miljoonaa euroa vuodessa.

Fakta: Aluevaalien aikataulu

• Aluevaalien kampanja-aika alkoi 23.7.

• Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 14.12.

• Aluevaaleissa vaalipiirinä on maakuntajakoon perustuva hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko alueelle, ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti.

• Ennakkoäänestys Suomessa on 12.–18.1.2022.

• Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

• Ennakkoäänten ja vaalipäivän äänten laskenta suoritetaan kuntien keskusvaalilautakunnissa. Uusi elin, aluevaalilautakunta, yhdistää kuntien tulokset koko hyvinvointialueen tulokseksi ja julistaa tuloksen.

• Aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

• Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon tulee 59 jäsentä.

Anne Laurila

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka