Uutiset

Teeriniemi sai 150 lapsen uuden päiväkodin – Vanha, kosteusvaurioitunut päiväkoti puretaan

Alueen kaavoituksessa kantavana ajatuksena oli, että Teeriniemen uusi päiväkoti elävöittää jo olemassa olevaa, iäkkäämpää asuntoaluetta, ja että päiväkodista tulee alueen sydän.
Alueen kaavoituksessa kantavana ajatuksena oli, että Teeriniemen uusi päiväkoti elävöittää jo olemassa olevaa, iäkkäämpää asuntoaluetta, ja että päiväkodista tulee alueen sydän.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Hanna Hattar

Uusi päiväkoti on aloittanut toimintansa Vaasan Teeriniemellä.

Kaksikerroksinen päiväkoti rakentui Teeriniemen kaupunginosaan, Teeriniemenkadun ja Joutsenenkadun risteykseen. Vaasan kaupunki aloitti talon rakennuttamisen syksyllä 2022.

Esikoululaiset Max Lifflander ja Aada Järvinen tutustuvat portaikon alle rakennettuun lukutilaan.
Kuva: Jarno Pellinen

Tontin vieressä sijaitsee kaupunginosan vanha päiväkoti, joka otettiin käyttöön 1980-luvun alussa. Rakennus on pitkään kärsinyt kosteusvaurioista. Uuden päiväkodin valmistuttua, on Teeriniemen vanhan päiväkodin purkaminen edessä.

Uusi päiväkoti on yksi Vaasan kaupungin suomenkielisistä päiväkodeista. Siellä on 150 paikkaa 0–6-vuotiaille lapsille. Päiväkodissa toimii kahdeksan lapsiryhmää, joista kaksi on esikouluikäisten lasten ryhmiä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Virpi Lähteenmäki ja Emilia Sorama kertovat päiväkodin tilojen värityksen poikkeavat suuresti vanhan päiväkodin väreistä. – Toivoimme tietoisesta pehmeitä ja vaaleita värejä näihin tiloihin, Lähteenmäki kertoo.
Kuva: Jarno Pellinen

Vanhoista tiloista ei kalusteita uuteen päiväkotiin

Vanhasta päiväkodista ei siirtynyt ainuttakaan kalustetta uuteen taloon. Siitä päiväkodinjohtaja Virpi Lähteenmäki ja Vaasan kaupungin talotoimen rakennuttajapäällikkö Emilia Sorama olivat tarkkoja.

– Vanhoissa tiloissa oli sisäilmaongelmia. Oli tärkeää, että kalusteet, jotka tulivat uusiin tiloihin, olivat puhtaita ja sen mukaisia, mitä tänne oli suunniteltu.

Henkilökunnalla riitti muutosta ahertamista, mutta ilo muutosta näkyi Lähteenmäen mukaan henkilökunnan kasvoilta.

– Väki on motivoinutta ja innostunutta, kun pääsimme uusiin tiloihin. Kyllä näissä nyt kelpaa toimia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teeriniemen päiväkodissa on tilaa 2000 neliön verran. Päiväkoti on sekä kooltaan että lapsimäärältään suuri, mutta ei kuitenkaan Vaasan suurin. Etelä-Suomessa tavataan Soraman mukaan yli 200-paikkaisiakin päiväkoteja.

Lapsia päiväkotiin tulee Teeriniemen lisäksi Huutoniemeltä, Melaniemeltä ja Purolasta.

Lapsiryhmien toiminnallisissa huoneissa on mahdollisuuksia moniin erilaisiin leikkeihin.
Kuva: Jarno Pellinen

Vaasan kaupunki rahoittaa uuden päiväkodin leasing-mallilla. Siinä rahoittajaksi on valittu Kuntarahoitus Oyj. Rakennuksen valmistuttua Vaasa maksaa yhtiölle leasingvuokraa määritellyn ajan, parikymmentä vuotta, jonka jälkeen talo siirtyy kaupungin omistukseen.

Päiväkodin oma liikuntasali sijoittuu rakennuksen etukulmaa, jossa on korkeat ikkunat kadulle. Myöhemmin keväällä ikkunat saavat valoa läpipäästävän teippauksen, joka täydentää ulkoseinän lorupuu-taideteosta.
Kuva: Jarno Pellinen

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 8,7 miljoonaa euroa. Soraman mukaan summassa pysyttiin kuta kuinkin.

Päiväkotia olivat suunnittelemassa kaikki Vaasan kaupunki, suunnittelijat, urakoitsijat ja käyttäjät. Kokouksia pääurakoitsija Lujatalon kanssa pidettiin viikoittain ja kustannuksia tarkistettiin puolin ja toisin.

– Etenkin alkuvaiheessa jännitimme kovasti kustannusten karkaamista. Maailmantilanne oli varsin karu ison projektin aloittamiselle, sanoo Soramo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taideteoksista satumainen teema päiväkodille

Teeriniemen päiväkodin ulkoseinää koristaa kookas taideteos. Se kuvastaa lorupuuta ja on kahden taiteilijan, Ilona Partasen ja Milka Tulisen, käsialaa. Taitelijat voittivat päiväkotihankkeen taidekilpailutuksen.

Teoksia on nähtävissä myös päiväkodin sisällä, jossa ruokasalin seinää koristaa lorulintu ja portaikon kattoa linnun pesä.

Päiväkodin lapset osallistuivat taideprojektiin ja innoittivat taiteilijoita ryhmien nimillä, joista esimerkkejä ovat pehmopullat, pikkusiilit ja ketunpojat.

Teeriniemen päiväkodissa on kahdeksan sisäänkäyntiä ja lisäksi yksi sisäänkäynti päiväkodin yleisiin tiloihin. Kahdeksan siipeä ovat keskenään samanlaisia. Niissä on kuraeteinen, eteinen, toimintatila, pienryhmätila, lepohuone ja oma wc-tila. Joustoa eri siipien välille on luotu väli- ja liukuovilla.

Soraman mukaan hankkeen suunnittelussa näkyi aika, jota nelisen vuotta sitten elettiin. Pahimmassa korona-ajassa sisäänkäynti haluttiin jokaiselle ryhmälle erikseen.

Päiväkodin yhteisiä tiloja ovat ruokasali, liikuntasali, moniaistillinen satu- ja rauhoittumishuone sekä taideverstas.

Tiloista salia, ruokailutiloja ja keittiötä on mahdollisuus vuokrata myös päiväkodin ulkopuolisille iltakäyttöön.  

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Päiväkodin piha on jaettu neljään osaan. Lapsiryhmille on kolme ulkoilupaikkaa ja lisäksi yksi yhteinen pallokenttä. Kullekin paikalle ulkokalusteet on valittu ryhmän ikätason mukaan.

Vielä lapset eivät pääse uusille ulkoilualueille, sillä alueiden turvallisuuden varmistaminen täytyy tehdä lumen ja jään sulettua pois. Siihen saakka lapset ulkoilevat vanhan päiväkodin piha-alueella.

Vanhan Teeriniemen päiväkodin ja koulun niin kutsuttu taikametsä on karsiutunut pieneen rakennusprojektin yhteydessä. Metsän puusto oli huonokuntoista. Pieni pala metsää pystyttiin kuitenkin säästämään.
Kuva: Jarno Pellinen

Vaasan kaupunki aloitti uuden päiväkodin rakentamisen Teeriniemelle marraskuussa 2022. Yhteinen hankesuunnittelu aloitettiin vuonna 2020.

Vuonna 2018 Vaasan kaupunki kartoitti Teeriniemen vanhan päiväkotirakennuksen kunnon. Siinä tilojen todettiin vaativan mittavan peruskorjauksen, jotta päiväkoti olisi saatu nykyvaatimuksia vastaavaan kuntoon.

Tilojen kunnostukseen ei ryhdytty ja päätös uuden päiväkodin rakentamisesta tehtiin.

Alkuperäinen Teeriniemen koulu ja päiväkoti rakennettiin 1980-luvun alkupuolella. Uuden päiväkodin myötä vanha rakennus tullaan purkaamaan.
Kuva: Jarno Pellinen
Jaa artikkeli
Lounaspaikka