Uutiset

Terveyskeskukset ovat nyt H-talossa – Tällaista taidetta on sairaalan uudisrakennuksessa Vaasassa

Kuvataiteilija Janna Syväoja on käyttänyt teoksiinsa luonnosta kerättyä materiaalia, kuten linnun sulkia, hän kertoo teoksensa äärellä.
Kuvataiteilija Janna Syväoja on käyttänyt teoksiinsa luonnosta kerättyä materiaalia, kuten linnun sulkia, hän kertoo teoksensa äärellä.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila
  • Laura Krohn

Vaasan terveysasemat ovat tällä viikolla muuttaneet Hietalahteen, Vaasan keskussairaalan yhteydessä olevaan uuteen H-taloon.

Ainoastaan Vähänkyrön terveysasema jatkaa toimintaa entisellä paikallaan.

Huomisesta torstaista eli 15.12. lähtien entisten Gerbyn, Tammikaivon, Ristinummen ja Kirkkopuistikon terveysasemien lääkärit ja hoitajat ottavat vastaan vain H-talossa.

Varaa aika käynnille

Ennen käyntiä asiakkaan tulee varata vastaanotto-aika hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta, jonka puhelinnumero on 06 218 9000.

Ajan voi myös varata verkossa. Asiakas voi varata myös puhelinajan.

Ajanvarauksen kautta voi myös varata ajan sairaanhoitajalle perusteellista terveystarkastusta varten. Palvelu on erityisesti senioreita varten.

H-talon sisäänkäynti on Sanmarkinkadulla, pesäpallokenttää vastapäätä. Pohjakerroksessa on ilmoittautumisautomaatteja, joilla asiakas voi tunnistautua ajo- tai Kela-kortilla.

Ilmoittautumisen yhteydessä asiakas saa lapun, josta käy ilmi, mihin kerrokseen ja huoneeseen hänen tulee mennä. Asiakas voi ilmoittautua myös tekstiviestillä.

Pohjakerroksessa asiakas saa tarvittaessa apua palveluneuvojilta tai sairaanhoitajilta.

H-talon perusterveydenhuollon vastaanotolla tekee töitä noin 130 hoitajaa ja lääkäriä.

Perusterveydenhuollon vastaanotot ovat ensimmäinen palvelu, joka muuttaa H-taloon. Loput palvelut muuttavat vaiheittain alkuvuoden 2023 aikana.

Jouko Keto Vaasasta on yksi 33:sta, jonka valokuva pääsi kuvasuurennokseksi sairaalan seinille. Hän kuvasi sumuista maisemaa matkalla Pietarsaaresta Vaasaan.
Kuva: Jarno Pellinen

Valokuvateoksia seinillä

H-rakennuksessa on paljon taidetta, josta pääsevät nauttimaan niin potilaat, omaiset kuin henkilökuntakin.

Sinne on tilattu yhdeksän suurta tilausteosta: esimerkiksi veistos, keramiikkaa ja seinämaalauksia.

Taiteilijoille järjestettiin valtakunnallinen avoin portfoliohaku, joka keräsi yli 200 ehdotusta. Sen perusteella toimikunta on valinnut teokset.

Teosvalinnoissa otettiin huomioon niiden ympäristö, sairaala.

– Halusimme ennemmin tasapainottavaa kuin häiritsevää taidetta, sanoo taidehankinnoista vastaavan taidetoimikunnan puheenjohtaja Monica Sirén-Aura.

Lisäksi on esillä valokuvatauluja, joita etsittiin kaikille avoimen valokuvahaun kautta. Ehdotuksia tuli valtavasti, lähes 1 000. Niiden joukosta on valittu 33 valokuvaa, jotka on toteutettu sairaalan seinille valokuvatapetteina tai suurina valokuvatauluina.

Valokuvia on vähintään yksi jokaisesta kuntayhtymän kunnasta, ja ne kuvastavat Pohjanmaan rannikkoa.

H-talon sisustuksessa on käytetty harmonisia värejä, joihin luontovalokuvat sopivat hyvin.
Kuva: Nea Rantanen

Sairaalan seinillä on myös 70 teosta vaasalaiskeräilijä Pekka Lindin kokoelmasta.

– Hän otti meihin yhteyttä, että haluaisi deponoida teoksiaan tänne. Hän halusi sillä osoittaa kiitollisuuttaan sille, että meillä on täällä hyvä sairaala, Sirén-Aura kertoo.

Taidetoimikunta kävi yhdessä Lindin kanssa teoksia läpi, mietti sopivaa värimaailmaa ja valitsi teoksia.

– Lähes kaikki taiteilijat ovat Pohjanmaalta ja ne myös kuvastavat Pohjanmaata.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valtava korento aulassa

Suurin osa tilausteosten tekijöistä on valtakunnallisia taiteilijoita.

Aulassa on vastaanottamassa taiteilijapari Teija ja Pekka Isorättyän Exuvia-teos. Se kuvaa isotytönkorennon kuoriutumista kotilovaiheesta korennoksi. He halusivat leikkiä mittakaavan muutoksella: kuvata jotain pientä, mutta muuttaa mittakaava suureksi.

– Vaikka rahaa ei ollut lopulta niin paljon käytössä, halusimme siihen kohtaan rakennusta todella näyttävän, erikoisen ja pysäyttävän teoksen, kertoo Sirén-Aura.

Aulassa olevassa Exuvia-teoksessa on käytetty montaa perinteistä tekniikkaa, kuten takorautaa, tiffanya, lasinpuhallusta ja keramiikkaa.
Kuva: Jarno Pellinen

Teoksen aiheena on okatytönkorento, jota tavataan Pohjanmaan rannikolla paljon meren ja järvien lahdissa. Idea syntyi, kun helsinkiläispariskunta oli purjehtimassa Merenkurkussa ja näki veneestä sudenkorentojen parittelutanssin.

– Korennon toukka ui pohjamudassa, ja kun aika on kypsä, se kiipeää korteen kuivattelemaan, repeää selästä ja sieltä tulee korento. Jäljelle jää läpinäkyvä kuori, toukkanahka eli exuvio. Näitä exuvioita löytyy Merenkurkun rantakaislikoista, kertoo Pekka Isorättyä.

Muodonmuutos sisältää myös symboliikkaa voimautumisesta.

Taiteilijapari ei aiemmin tuntenut Merenkurkkua ja sen erityistä luontoa.

– Tämän projektin hieno puoli on se, että olemme päässeet tutustumaan alueeseen. Merenkurkku on yllättänyt minut suomalaisena täysin, Teija Isorättyä sanoo.

Kolme pohjalaistaiteilijaa mukana

Tilausteokset hankittiin myös kolmelta pohjalaistaiteilijalta. Vaasalaiselta Paula Blåfieldilta on esillä keramiikkateos 1. kerroksen odotusaulassa. Teos on saanut innoituksensa fladojen ja kluuvien eliöstöstä. Mukana on myös aurinko, joka säteilee kultaansa veden pinnan alle.

Vaasalaisen Geir Byrkjelandin 3D-mediateos Landet andas tuo näkyväksi maan kohoamisen.

Alajärveläistaiteilija Elina Försti on kuvannut maalauksessa Vistiahon lato Kiiskiseltä latoa, jonka hän näkee usein kävely- ja pyörälenkeillään. Hän halusi tehdä sairaalaympäristöön teoksen, joka loisi iloa, elämänhalua ja harmoniaa.

– Minulle oli heti päivänselvää, että sairaalaan tarjoan teoksen ehjästä ja ryhdikkäästä ladosta.  Halusin maalauksessa kuvata alkukevään, jolloin osa pelloista on jo aurattu, mutta vielä on jäljellä myös vanhaa sänkeä, hän kertoo.

Elina Försti teki sairaalaan teoksen Vistiahon lato Kiiskiseltä. – Lato ei ole enää käytössä heinävarastona, mutta sen katosta on pidetty hyvä huoli ja lato seisoo ryhdikkäänä peltotien laidalla, taiteilija kertoo.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tätä teosta saa koskettaa

Potilashuoneiden väliovissa on Sandra Kantasen Herbarium-kokonaisuus, jossa on voi ihmetellä 13 eri kukkasen mikroskooppisen tarkkoja yksityiskohtia.

Laura Pehkosen kokonaisuus Merellä rakentuu keramiikkakappaleista, jotka ovat hakeneet innoitusta merikartastoista.

– Tutkin Vaasan seudun merikarttoja ja merimerkistöä ja löysin niistä mielenkiintoisia muotoja ja kuvioita, joita piirsin talteen muistivihkooni, taiteilija kertoo.

Keramiikkapaloissa on paljon erilaisia muotoja, pintoja, tekstuureja ja kuvioita.

– Toivon, että teos houkuttelee ohikulkijoita tutkailuun ja kosketteluun.

Laura Pehkosen keramiikkateosta saa koskettaa.
Kuva: Jarno Pellinen

Kahdessa ylimmässä kerroksessa, psykiatrian yksikössä on tilausteoksena on Terhi Ekebomin seinämaalauskokonaisuus Turkoosi virtaus.

– Alueena psykiatrian osastot ovat herkempiä kuin moni muu. Mietimme tarkasti, millainen taide sinne sopii. Väreistä ei haluttu käyttää aggressioita herättävää punaista tai oranssia, vaan rauhoittavaa, sanoo hankkeen taidekoordinaattori Heini Orell.

Tekotavaksi valikoitui seinämaalaus, sillä teos ei saanut olla irrotettava. Siihen kuuluu myös kohtia, joihin potilaat voivat jättää tsemppiviestejä toisilleen.

Samojen kerrosten ulkoilutilassa on Kim Jotunin seinäreliefi Puu.

Taidehankinnat maksoivat yhteensä 300 000 euroa, mikä on alle puoli prosenttia kokonaiskustannuksesta.

– Alussa oli keskustelua, että onko tarpeellista saada sairaalaan taidetta, mutta nyt kaikki tuntuvat olevan tämän puolesta. Taide rikastuttaa ja parantaa, sanoo Sirén-Aura.

Teosten nimikylteissä on QR-koodi, jonka kautta aukeaa taiteilijahaastatteluja sekä tarinoita teosten taustalta. Niitä voi lukea myös osoitteessa tarinapankki.fi.

H-talon taidekokonaisuus

  • Kun Vaasan keskussairaalaan uusi H-rakennus aukeaa käyttäjilleen, pääsevät sen laajaan taidekokonaisuuteen tutustumaan kaikki. H-rakennuksen taiteeseen voi tutustua nyt jo virtuaalisesti.

  • Taiteesta ja taiteilijavalinnoista on vastannut taidetoimikunta, johon kuuluvat taidetoimikunnan puheenjohtaja Monica Sirén-Aura, Pohjanmaan hyvinvointialueen tekninen johtaja Ulf Stenbacka, hallintojohtaja Juha Post (vuoden 2021 loppuun asti), suunnitteluinsinööri Sanna Ahola ja Arkkitehdit Kontukosken arkkitehti Elina Salakari.

  • Taiteen asiantuntijuutta edustavat Vaasan Taiteilijaseuran edustaja Aki Koskinen sekä hankkeen taidekoordinaattorina toimiva Heini Orell Frei Zimmer Oy:stä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka