Uutiset

Tuhansia neliöitä ja kuutioita lisää tilaa Vaasassa – Kehitystyön lopettaminen olisi menestyvälle yritykselle taantumaa suurempi uhka

Uusissa tiloissa koko Primon tuotanto on samassa kerroksessa. Remontissa kaadettiin paljon seiniä ja lisättiin satametrinen huoltosilta.
Uusissa tiloissa koko Primon tuotanto on samassa kerroksessa. Remontissa kaadettiin paljon seiniä ja lisättiin satametrinen huoltosilta.
Kuva: Janne Illman
  • Virpi Niemistö

Vaasan Runsorissa loistaa vilkkaan tien varressa nimi Primo. Muoviprofiileja valmistava yritys on vastikään muuttanut Wärtsilältä vapautuneisiin tiloihin.

– Wärtsilän teollisuushallit remontoitiin Primon käyttöön soveltuviksi viime kesän ja syksyn aikana. Saimme noin 3 000 neliötä lisää ja kuutiota sitä enemmän, Primo Finlandin toimitusjohtaja Jari Lehtimäki sanoo.

Tiloihin rakennettiin uudet vesi- ja materiaalinsiirtojärjestelmät sekä mahdollisuus seurata sähkön, veden ja paineilman käyttöä linjakohtaisesti. Uusiin tiloihin siirtymisestä vastanneet tekninen kehityspäällikkö Kimmo Rinta-Nikkola ja tuotantopäällikkö Jari Lassila kertovat, että esimerkiksi tehtaan käyttämä vesi puhdistetaan täysin ilman kemikaaleja.

Lehtimäki korostaa, että Primolla on nyt entistä paremmat edellytykset tuotannon optimoimiseen ja automatisointiin.

– Ja sitä kautta tuotannon kasvattamiseen.

Primon historia juontaa vuoteen 1954, kun silloinen Wiik & Höglund -yhtiö aloitti muoviprofiilien valmistuksen.

Tänä päivänä Primo Finland kuuluu tanskalaiseen Inter Primo A/S -konsernin yhtiöihin. Konsernilla on toimintaa muun muassa Puolassa ja Kiinassa.

– Nykyinen yhtiö on perustettu 1985, jolloin nykyinen omistaja osti 50 prosenttia yhtiöstä. Loput hän hankki vuonna 1991. Samalla ostettiin myös kilpailija Heinolasta, jolloin Suomeen syntyi yksi iso muoviprofiilitehdas, Lehtimäki selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jari Lehtimäki on Primon Suomen toimitusjohtaja. Omistaja Fleming Grunnet oli lentänyt uuden tehtaan avajaisjuhlallisuuksiin Kööpenhaminasta.
Kuva: Janne Illman

Kierrätyksessä paljon tekemistä

Primo-konsernin tanskalainen omistaja Fleming Grunnet korosti uusien tilojen avajaisjuhlallisuuksissa, kuinka konserni on investoinut tiloihin ja tuotantoonsa noin 35 miljoonaa euroa viimeisen 18 kuukauden aikana.

Muovin kierrätyksessä ja kestävässä käytössä on vielä paljon tekemistä.

– Osaamme jo elää tuulen, puun, lasin ja raudan kanssa, muttemme muovin.

Primon tavoitteena on, että 30 prosenttia sen raaka-aineista vuonna 2030 on kierrätettyjä tai uusiutuvia.

Kesällä 84 vuotta täyttävä Grunnet muistaa toisen maailmansodan päättymisen ja kuusivuotiaana näkemänsä aseista riisutut saksalaissotilaat toisella puolella katua.

– Luotamme tulevaisuuteen, mutta nyt sota on kynnyksellämme ja pelko siitä, mihin maailma menee, Grunnet sanoo.

Hän kertoo huomanneensa Puolassa, miten sotilaallinen varautuminen on lisääntynyt.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jari Lassila ja Kimmo Rinta-Nikkola vastasivat Wärtsilän tilojen remontoinnista Primon tarpeisiin. Primo sijaitsi aiemmin Kappelinmäentiellä.
Kuva: Janne Illman

Yritys pysyy Vaasassa

Osaava henkilökunta on Lehtimäen mukaan tärkein asia, miksi Primo on Suomessa ja juuri Vaasassa.

– Yritys on kouluttanut itse työntekijät ja olisi vaikea löytää heitä muualta, Lehtimäki sanoo.

Yritys aikoo pysyä ja kasvaa mahdollisuuksien mukaan Vaasassa. Tällä hetkellä Primolla on Suomessa 68 työntekijää, joista kolme Järvenpäässä.

Yrityksessä on parhaillaan käynnissä henkilöstön muutosneuvottelut, jotka päättyvät kesäkuun lopussa. Niistä yritetään päästä läpi lomautuksilla.

– Ja niitäkin vain minimimäärä. Kaikki on kiinni siitä, miten paljon tilauksia saamme.

– Juuri nyt alalla on pieni taantuma, mutta iso uhka olisi se, jos kehitystyö lopetettaisiin, eikä pysyttäisi mukana kilpailussa, Lehtimäki jatkaa.

Primon tuotteista esimerkiksi automatisoitujen kasvihuoneiden viljelykourujen kysyntä on kasvussa. Myös valaisinteollisuuden virtakiskoille löytyy markkinoita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka