Uutiset

Tulossa todellinen tapahtumaviikonloppu: Kirjallisuuskeskusteluja ja tiedettä kansantajuisesti

Kirjailija Ville Verkkapuro vastaanottaa LittFestissä Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon.
Kirjailija Ville Verkkapuro vastaanottaa LittFestissä Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon.
Kuva: Mauri Ratilainen
  • Anna-Leena Ekroos

Vaasassa vietetään tapahtumien superviikonloppua 16.-18.marraskuuta, kun samaan aikaan juhlitaan kirjallisuutta ja tiedettä LittFestissä ja Tiedekarnevaaleilla.

Järjestäjät tekevät yhteistyötä ja osa Tiedekarvevaalien vierailijoista esiintyy myös LittFestissä.

Kaksikielisen kirjallisuusfestivaalin LittFestin teemana on tänä vuonna viesti.

Tuottaja Geir Byrkjeland Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista tähdentää teeman merkitystä ja ajankohtaisuutta.

Nyt jos koskaan on hyvä pysähtyä pohtimaan kirjojen viestien merkitystä ja sitä, miten ne vaikuttavat meihin.

LittFestissä jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kirjallisuuspalkintoja. Ilkka-Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon voittaja Ville Verkkapuro julkistettiin lokakuussa. Palkitsemisseremonia pidetään LittFestissä perjantaina 17.11. Vaasan kansalaisopisto Almassa. Verkkapuroa haastattelee avoimessa yleisötilaisuudessa Anne Flinkkilä.

Torstaina 16.11. LittFestissä jaetaan juuri perustettu Svenska Österbottens Litteraturföreningin Kärven-kirjallisuuspalkinto.

LittFest tekee myös ensi kertaa yhteistyötä Vaasan vankilan kanssa. Aleksis Salusjärvi pitää vankilassa sanataidepajan. Salusjärvi on kirjallisuuden ammattilainen, joka on viime vuosina työskennellyt syrjäpoluille ja erilaisiin hankaluuksiin joutuneiden nuorten kanssa. Hän on työstänyt nuorten kanssa tekstejä lyriikaksi ja julkaissut niitä yhdessä monien artistien kanssa. Salusjärvi on Littfestissä haastateltavana Petteri Lindbergin sohvalla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Isä nousee monessa teoksessa

Isäsuhde nousee voimakkaasti esille LittFestissä esiintyvien Joonatan Tolan, Satu Vasantolan ja Ville Verkkapuron kirjoissa.

Verkkapuron minäkertoja lähtee palkitussa Pete-romaanissa selvittämään, millainen ihminen oli hänen nuorena päihteisiin kuollut isänsä.

Satu Vasantola kuvaa tosielämästä aineksia ammentavassa romaanissaan Kun isä osti Merenkurkun elämää kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan isän kanssa.

Joonatan Tolan autofiktiivisen Punainen planeetta -esikoisromaanin isä on originelli taiteilijasielu, joka kärsi alkoholi- ja mielenterveysongelmista eikä kyennyt tavanomaiseen perhe-elämään. Perheen tarinaa Tola jatkaa Hullut, ihanat linnut -romaanissa.

LittFestin kaukaisin kirjailijavieras on saamelaiskirjailija Ella Maria Nutti. Nutti on kotoisin Ruotsin Lapista, Jällivaarasta ja hän opiskelee psykologiaa Uumajan yliopistossa. Nutin kiitetty esikoisromaani Kaffe med mjölk on ilmestyi hiljattain Jaana Nikulan suomentamana nimellä Pohjoisessa kahvi on juotu mustana.

Kjell Westö ja Lena Frölander-Ulf kertovat LittFestissä, millaista on arki ja työskentely taiteilija-avioliitossa.
Kuva: Niklas Sandström/John Grönvall. Kuvakollaasi: Jani Kaunisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eniten etukäteishuomiota on herättänyt Mika Aaltolan osallistuminen LittFestiin.

Haastattelussa keskustellaan Aaltolan tuoreimmasta teoksesta, Ha­vah­tu­mi­nen – Tur­val­li­nen Eu­roop­pa.

Tuottaja Geir Byrkjeland ja kirjaston LittFest-tiimiin kuuluva Eija Aromaa korostavat, että Aaltola on mukana kirjailijana ja ulkopolitiikan asiantuntijana, ei presidenttiehdokkaana, eikä vierailu liity mitenkään presidenttikampanjaan.

Aaltola buukattiin esiintyjäksi jo helmikuussa, jolloin hänen ehdokkuutensa ei ollut tiedossa.

LittFestin perjantaissa esiintyvät Baba Lybeck ja Lola Lorenzo. Lybeck on kirjoittanut Lorenzon elämäkerran, joka kertoo historian ensimmäisen julkisesti transnaisena esiintyneen somalialaisen hätkähdyttävän tarina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yli 150 tutkijaa kertoo tieteestä yleistajuisesti

Vaasan Tiedekarnevaali järjestetään nyt toista kertaa. Puhumaan saapuu yli 150 tutkijaa Vaasasta ja muista Suomen yliopistoista. Esitysten aiheet ulottuvat punkeista ruokahävikkiin, Pohjanmaan paikannimiin, tekoälyyn, naisyrittäjyyteen ja mielenterveyteen.

Puhujina ovat muiden muassa luovuusprofessori Alf Rehn, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö ja geriatrian erikoislääkäri Harriet Finne-Soveri.

Tiedeasioista keskustellaan tapahtumassa yleistajuisesti ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Tapahtumapaikat ovat kauppakeskus Rewell, kulttuurinäyttämö Ritz sekä ravintola Loftet. Kaikkiin tapahtuman tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Vaasan Tiedekarnevaalit järjestää Svenska litteratursällskapet i Finland yhteistyössä Vaasan korkeakoulujen, HSS Median ja Vaasan kaupungin kanssa.

Tapahtumaviikonloppu Vaasassa

  • LittFest 16.–18.11. Poimintoja ohjelmasta:

  • Haastatteluja kirjaston Draama-salissa lauantaina. Klo 14.15 Kirjailijat Kjell Westö ja Lena Frölander-Ulf kertovat, miten taiteilija-avioliitossa luodaan uutta arjen keskellä (ruotsiksi). Klo 15.15 kirjailija Joonatan Tola. Klo 17 kirjailija ja stand up -koomikko Anna Rimpelä. Klo 17.50 kirjailija, toimittaja Satu Vasantola.

  • Tiedekarnevaalit 17.–18.11. Poimintoja ohjelmasta:

  • Huijarien Suomi - vaietut väärinkäytökset. Professori Annukka Jokipii (Vaasan yliopisto), toimittaja Nadia Paavola. Ravintola Loftet pe klo 13.30

  • Kaupunki palaa! Tuhoisat kaupunkipalot 1800-luvun Suomessa. Professori Hannu Salmi (Turun yliopisto) Ritz pe klo 14.30

  • Minne menet poliisi? Professori Jukka Kekkonen analysoi poliisin roolia ja siinä tapahtuneita muutoksia oikeusvaltiossa. Kauppakeskus Rewell la klo 12.

  • Koko ohjelma on tapahtumien nettisivuilla.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka