Uutiset

Tältä näyttää tuhon jälkeen – Seidi Saikkonen kirjoitti Vaasaan sijoittuvan hurjan dystopian

-Suomessa on kirjoitettu useita Helsinkiin sijoittuvia dystopioita. Aloin miettiä, miksi edes kirjoittaisin Helsingistä, sillä tunnen Vaasan maantieteen paremmin, Seidi Saikkonen kertoo.
-Suomessa on kirjoitettu useita Helsinkiin sijoittuvia dystopioita. Aloin miettiä, miksi edes kirjoittaisin Helsingistä, sillä tunnen Vaasan maantieteen paremmin, Seidi Saikkonen kertoo.
Kuva: Meri Bjorn
  • Anne Puumala

Vaasalaislähtöinen Seidi Saikkonen halusi kuvitella, millaista on elää ihmiskunnan tuhon jälkeisessä Suomessa. Hänen tänä talvena ilmestyneessä kirjassaan Jälkeen auringonvalo on muuttunut tappavaksi ja ihmiskunta on tuhoutunut. Jäljellä on enää joitain hajanaisia yksilöitä, jotka ovat onnistuneet selviytymään katastrofissa hengissä välttelemällä auringonvaloa.

Nämä harvat eloonjääneet liikkuvat pimeän aikaan etsien ruokaa ja selviytymisen kannalta välttämättömiä tarvikkeita. Valtiot ja yhteiskunnat ovat romahtaneet. Vallitsee vahvimpien kamppailu.

Miljööseen tarvittiin marketteja

Saikkonen on monelle vielä tuntematon nimi. Hänen esikoisromaaninsa Yvonnen talo ilmestyi 2019. Kyseessä oli Sveitsiin sijoittuva psykologinen trilleri.

Jälkeen-romaanin lähtökohta on vaasalaisittain mieltä kutkuttava: Saikkonen sijoittaa hurjan tuhon maisemansa itselleen tuttuakin tutumpaan miljööseen, Vaasaan.

Seidi Saikkosen romaanissa aurinko on muuttunut ihmiselle tappavaksi. Romaanin päähenkilöt Siru ja Leo kulkevat öisin pimeässä Vaasassa ja yrittävät selviytyä.
Kuva: Kosmos

Romaanin tarina kertoo kolmekymppisistä Leosta ja Sirusta, jotka onnistuvat jäämään henkiin tuhossa. He päätyvät Vaasaan ja murtautuvat Kivihaassa sijaitsevaan omakotitaloon, jonka asukkaat ovat kuolleet. Leo ja Siru alkavat haravoida lähes autiota aluetta katu kadulta ja marketti marketilta etsien selviytymiselle tärkeitä tarvikkeita. He oppivat tuntemaan muutaman seutua asuttavan eloonjääneen.

– Ajattelin ensin sijoittaa tarinan Vanhaan Vaasaan ja sen raunioille, mutta tarinan kannalta ratkaisu ei toiminut, sillä alueella ei ole isoja marketteja ja muita isoja kauppoja, Saikkonen sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä jos hanasta ei tule vettä?

Saikkonen sanoo, että vaikeinta oli kuvitella, miten ihmiset toimivat ympäristössä, jossa normaalia arkea kannattelevat rakenteet ovat romahtaneet.

– Sellaisessa ympäristössähän ei esimerkiksi voi ottaa riskejä, sillä pienet arkiset asiat ovat muuttuneet vaarallisiksi. Entä jos kaadut jäisellä tiellä ja katkaiset jalkasi? Mitä ihmiset konkreettisesti tekevät, kun sähköä ei ole, eikä hanasta ei tule vettä?

Tähän ajatukseen – tutun ympäristön muuttumisesta vieraaksi ja pelottavaksi – kätkeytyy myös tarinan alkusysäys.

– Olemme tottuneet melko hyvään ja helppoon elämään. Aloin miettiä skenaariota, jossa Suomi olisi täysin tuhoutunut. Mitä ihmiset tekisivät, jos turvallista Suomea ei enää olisi?

Kirjoittaminen alkoi Shanghaissa

Saikkonen kirjoitti romaaninsa ensimmäiset sivut vuonna 2017. Kirja syntyi poikkeusoloissa ja poikkeuksellisessa ympäristössä.

Saikkonen asui Shanghaissa alettuaan työstää kirjaansa. Hänen opetusalalla toimiva miehensä oli siellä töissä, ja Saikkonen oli mukana puolisoviisumilla. Pariskunta ehti muuttaa Suomeen vain joitain hetkiä ennen koronapandemian puhkeamista. Kaksi seuraavaa kirjoitusvuotta vierähtivät pandemia-ajan Helsingissä.

– Oli pitkiä aikoja, etten päässyt käymään Vaasassa. Kirjoitin kaupunkia ulkomuistista ja yritin hahmottaa tapahtumapaikkoja Google Mapsin avulla. Viime syksynä kävin kävelemässä kirjan tapahtumapaikat läpi, että ne sopivat kirjan kuvauksiin

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yrittäjäperheestä

Saikkonen on kasvanut Vanhassa Vaasassa ja kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 2008 Vasa Övnigsskolanin IB-lukiosta. Hän on yrittäjäperheestä: Isä Eero Saikkonen on ilmanvaihtotuotteita ja kattotarvikkeita valmistavan Vilpe Oy:n perustaja. Toimitusjohtajana toimii Heidi Saikkosen veli Tuomas Saikkonen.

Ura perheyrityksessä ei ole kiinnostanut Heidiä.

– En ole teknillisesti suuntautunut, joten en osaa kuvitella itseäni sille alalle. Olen kirjoittanut lapsesta lähtien.

Lukion jälkeen Saikkonen suuntasi Englantiin opiskelemaan. Lontoossa vierähti neljä vuotta. Saikkonen valmistui elokuvataiteen kandidaatiksi. Lontoon ja Shanghain lisäksi Saikkonen on asunut puolisonsa kanssa Myanmarissa. Dubaissa he asuivat kaksi vuotta.

– Myanmarissa työskentelin englanninopettajana ja Dubaissa lentoemäntänä.

Parhaillaan Saikkonen asuu Helsingissä ja toimii vapaana kirjoittajana. Seuraava romaani sijoittuu Dubaihin. Hän paljastaa, että siitä tulee hyvin erilainen romaani kuin edeltäjästä, siinä maisemaa hallitsee kirkas auringonvalo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka