Uutiset

Uusi asuinalue Vaasaan – luvassa luonnonkaunista aluetta

Vaasan keskustan ulkopuolelle suunnitellaan uusia asuinalueita.
Vaasan keskustan ulkopuolelle suunnitellaan uusia asuinalueita.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Emmi-Lotta Liuski

Vaasan kaupungin kaavoituskatsaus esittelee kuluvan vuoden maankäytön suunnittelukohteet. Yksi niistä on uusi asuinalue, joka tarjoaisi kodin noin kahdellesadalle asukkaalle.

Kaavahankkeen virallinen nimi on Pappilanmäen laajennus. Asuinaluetta kaavoitetaan Huutoniementien ja Pappilanmäen väliselle metsäalueelle. Uuden alueen nimeksi tulee Koivuniemi.

Kaavoitusarkkitehti Juha-Matti Linna kertoo Koivuniemen olevan luonnonkaunista aluetta, minkä takia metsää säästetään mahdollisimman paljon.
Kuva: Grafiikka: Jani Kaunisto

Alueelle suunnitellaan uudentyyppisiä kaupunkipientaloja. Talot rakennetaan tiiviisti vierekkäin, jolloin tunnelma harvaan asutun alueen sijaan on kaupunkimainen. Samankaltaisia taloja suunnitellaan rakennettavaksi myös Teeriniemelle ja Ravilaaksoon.

– Kaupunkipientalossa on oma sisäänkäynti ja pieni takapiha. Koivuniemeä suunnitellaan niin, että omalta takapihalta avautuu vapaa luonto, kaavoitusarkkitehti Juha-Matti Linna mainitsee.

Lopullinen luonnos ei vielä valmis

Linna arvioi kaavaehdotuksen olevan valmis viimeistään kesän jälkeen. Jos kaava hyväksytään, se on lainvoimainen ensi vuoden alkupuolella. Sen jälkeen asuinalueen rakennus riippuu siitä, milloin kaupunki kykenee investoimaan katuihin ja viemäreihin. Linnan mukaan prosessi voi kestää vuosia.

Asemakaavaluonnoksesta esitetään kahta eri vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto rakennuttaisi seitsemän kaupunkipientalokorttelia. Toisessa vaihtoehdossa olisi yksi kaupunkipientalokortteli ja 33 pientalotonttia. Linna uskoo lopullisen version olevan sellainen, jossa sekoitetaan kaupunkipientaloja ja pientalotontteja.

– Ensimmäiseen vaihtoehtoon kuuluisi myös autotie, jolloin alueen läpi pääsee ajamaan Huutoniementielle ja takaisin. Toinen vaihtoehto on pieni pyörätie, jos sekään on tarpeellinen, Linna kertoo.

Vaihtoehdosta riippuen alue tarjoaa kodin 170-210 asukkaalle. Asuinalueelle toivotaan muuttavan kaikenikäisiä asukkaita. Kaava-alue on suunniteltu niin, että joukkoliikenneyhteydet ja pyörätiet ovat lähellä.

– Kun näytimme kaupunkipientalotyyppejä kerrostalossa asuville eläkeläisille, he innostuivat ideasta. Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ole tahoa, joka rakentaisi tällaisia taloja, Linna kertoo.

– Jos ensimmäiset talot rakennettaisiin lähelle palveluja tai luontoa ja kokemukset olisivat hyviä, kysyntä kasvaisi. Uudet asiat tietysti hieman pelottavat, minkä takia ne tapahtuvat hitaasti, hän lisää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edullisempaa asumista luonnon lähellä

Linna sanoo, että kaavoituksen tavoitteena on luoda Koivuniemestä alue, jossa tiivis kaupunkimiljöö ja luonnon läheisyys sopeutuvat yhteen.

– Alueella on suuri määrä kaupungin viemäreitä, joiden päälle emme voi rakentaa. Pyrimme kaatamaan mahdollisimman vähän puita ja säästämään luontokävelyreitit. Myös kanaalin läheisyys jätetään metsäksi.

Linna näkee kaupunkipientalojen olevan edullisempi vaihtoehto omakotitalolle. Uudentyyppiset asunnot houkuttelevat myös kerrostalon asukkaita, jotka haluavat oman puutarhan.

– Tiiviillä alueilla lähellä keskustaa ei voi luvata isoa piha-aluetta, mutta tarjolla on oltava edullisia ja mieluisia vaihtoehtoja. Kaupunkipientaloille löytyy selkeästi oma markkinarako, Linna toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka