Uutiset

Uusi koiraurheiluhalli taipuu moneen – Koiramaisessa puuhapäivässä pääsee tutustumaan halliin ja harrastuksiin

Vaasan uudessa koiraurheiluhallissa järjestetään lajiesittelyitä ja muuta ohjelmaa Koiramaisessa puuhapäivässä.
Vaasan uudessa koiraurheiluhallissa järjestetään lajiesittelyitä ja muuta ohjelmaa Koiramaisessa puuhapäivässä.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Hanna Hattar
  • Riikka Ilmonen

Vaasan uuteen koiraurheiluhalliin Haapaniemellä ja eri koiraharrastuksiin pääsee tutustumaan sunnuntaina Koiramainen puuhapäivä -tapahtumassa.

Luvassa on muun muassa koiraurheilun lajiesittelyjä, lelukoiranäyttely, keppihevosrata ja lapsille agilitypuuharata. Paikalla on myös Kenneliiton kaverikoiria.

Värityspisteellä voi värittää kortin jollekin tutulle, joten osoite kannattaa selvittää etukäteen. Vaasan kaupunki postittaa kortin perille.

Vaasan agilityseuran koko perheen tapahtumaan osallistuvia neuvotaan ottamaan sisäkengät mukaan. Hallista saa myös kenkäsuojia.

Vauhdikkaassa agilityssa alustan pito on tärkeää. Hallin lattiaa peittää kauttaaltaan lajiin soveltuva keinonurmi. Kuvassa seitsemänvuotias Peppi-villakoira.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kasvihuoneesta halliin

Aikaisemmin seura harjoitti treenitoimintaansa Mustasaaren Sulvalla vanhoista kasvihuoneista muodostetussa hallissa.

Lämmittämätön halli oli vuokrattu, ja sen kunto oli paikka paikoin erittäin huono.

Seuran puheenjohtajan Tiina Jokisen mukaan harjoittelua hallissa jouduttiin talviaikaan rajoittamaan vaarallisten olosuhteiden vuoksi.

– Kyllä uusi halli oli enemmän kuin tarpeen. Nyt halli on lämmitetty, mikä nostaa sekä valmentajien että koiraurheilijoiden motivaatiota. Olosuhteet ovat kaikella tavalla hyvät, sanoo Jokinen.

Liian lämmin ei uudessa hallissa silti saa olla. Sisälämpötila on +15 astetta, mikä on Jokisen mukaan ihanteellinen lämpötila koiraurheilulle.

– Koirat lämmittelevät ja jäähdyttelevät ulkoilmassa ennen ja jälkeen varsinaista harjoitteluaan ja kisasuoritustaan. Vaihtelu sisä- ja ulkolämpötilan kanssa ei saisi olla liian suuri.

Hallia lämmittävät seiniin kiinnitetyt ilmalämpöpumput. Niillä halli myös viilennetään kesän kuumina päivinä.

Timo Teileri uskoo lämmityskustannusten pysyvän pieninä ilmalämpöpumppujen avulla. Myöskään led-lamput eivät kuluta sähköä suurissa määrin.

– Harjoitusten aikana valaistusta pystytään vähentämään 30–50 prosenttia. Täyttä valaistusta tarvitaan vain kisoissa. Tulevaisuudessa halli voi olla jopa omavarainen, sillä katolle on mahdollista sijoittaa aurinkopaneeleja. Huomioimme tämän jo hallin suuntauksessa tontille.

Koiraurheiluhalli sijaitsee Vaasan Haapaniemellä.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pohjanmaan suurin

Vaasan agilityseuran koiraurheiluhalli avattiin maaliskuun alussa, ja takana on vuoden kestänyt projekti.

Yli 1 800 neliön koiraurheiluhalli on Pohjanmaan suurin. Vastaavia halleja on Suomessa parikymmentä.

Ensisijaisesti hallia käytetään seuran agilityharjoitteluun ja virallisiin kisoihin, mutta vapaata kenttäaikaa jää myös muille koiraseuroille sekä esimerkiksi junioriurheilijoille, joille seura on suunnittelut vuokraavansa hallia.

Koiraurheiluväen halli nousi Haapaniemelle viime syksyn aikana. Alue on kaavoitettu Haapaniemen urheilualueeksi. Kaupungin on tarkoitus kehittää siitä monipuolinen urheilu- ja virkistysalue.

Vaasan agilityseuran halli on ensimmäinen alueelle noussut rakennus. Kaavoituksen valmistuttua seura ryhtyi viemään hanakasti eteenpäin projektiaan, vaikka kaupunki ei ole vielä rakentanut alueelle perusrakenteita.

Saatuaan kaivuuluvan seura rakensi tontille omakustanteisesti väliaikaisen tieliittymän.

– Uutta hallia oli suunniteltu jo kymmenisen vuotta, ja käynnisteltykin kolme neljää kertaa. Nyt asia päätettiin viedä loppuun asti, kertoo Timo Teileri.

Teileri on seuran omistaman halliosakeyhtiö Vassila Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Halli on seuran ja halliosakeyhtiön rakennuttama ja kustantama.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Timo Teileri ja Tiina Jokinen kertovat, että hallin sijainti on ihanteellinen, mutta rakennuspaikkana se oli haastava.
Kuva: Jarno Pellinen

Erinomainen sijainti

Edulliseksi ei koiraurheiluseuran hallihanke kuitenkaan tullut. Suurin syy siihen oli tontti, jonka pohjan rakentaminen pitäväksi osoittautui odotettua työläämmäksi.

– Hallin sijainti on aivan erinomainen, mutta paikkana tämä on varmasti Vaasan kamalin rakentaa, Teileri myöntää.

Hallin kokonaiskustannus jäi alle miljoonan, mutta nousi suuremmaksi kuin esimerkiksi vastaavan hallin kustannukset Rovaniemellä.

– Siellä jäätiin alle puolen miljoonan, kun maanrakennuskustannuksia ei tullut.

Haapaniemen urheilupuiston alueella agilityhalli tarvitsi jokaisen metallipylväänsä alle betonipilarin ja sen alle kolme paalua. Teilerin mukaan paalutus toi kustannuksiin 100 000 euroa ylimääräistä. Lisäksi kustannuksia nosti vaatimus kalliomurskeen käytöstä tontin pohjassa, sillä tontti sijaitsee pohjavesialueella.

– Kaikesta huolimatta tämä on paras paikka, mitä kaupunkialueelta voimme saada. Suurin osa jäsenistämme pääsee tänne kymmenessä minuutissa, Jokinen iloitsee.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Koiramainen puuhapäivä

Su 28.4. kello 15–17 Haapaniemen koiraurheiluhallissa.

Vapaa pääsy.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka