Uutiset

Uusia päiväkoteja eri puolille Vaasaa, ja kasarmialueesta tulee oikea päiväkotikeskus – Vaasan varhaiskasvatuksessa tapahtuu lähivuosina paljon

Arkkitehtitoimiston alustavassa havainnekuvassa kasarmialueen uuden päiväkodin sisätilat ovat näin harmoniset.
Arkkitehtitoimiston alustavassa havainnekuvassa kasarmialueen uuden päiväkodin sisätilat ovat näin harmoniset.
Kuva: Arkkitehtitoimisto NOAN Oy
  • Anne Laurila

Vaasan varhaiskasvatus ja sen toimitilat eli päiväkodit eri puolilla kaupunkia ovat myllerryksessä.

Tänä keväänä valmistuneessa palveluverkkoselvityksessä arvioidaan, että varhaiskasvatuksen lapsimäärä nousee väestöennusteiden mukaan hienoisesti tulevien vuosien aikana.

Jos suuret investointihankkeet akkuteollisuusalueella lähtevät toteutumaan, palvelutarve voi kasvaa merkittävästi.

Myllerryksiin ovat syynä väestöennusteen lisäksi nykyinen paikkapula tietyillä asuinalueilla, päiväkotirakennusten remonttitarve ja uusi linjaus, jonka mukaan Vaasan varhaiskasvatuksessa pyritään luopumaan pienistä, 1–2 ryhmän yksiköistä.

Monta ryhmää yhdessä päiväkodissa

Monet vanhemmat kavahtavat ajatusta, että lapset hoidetaan isoissa päiväkodeissa.

Vaasan kaupungin uusi varhaiskasvatusjohtaja Hanna-Leena Holmström sanoo tiedotteessa, että pienimpien yksiköiden toiminta on haavoittuvaista, kun sijaisten, ruokapalveluiden ja siivouksen järjestäminen on hankalaa.

– Ennakkoluulo usein on, että isommat päiväkodit olisivat laitoksia, mutta tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Uusien päiväkotien suunnittelussa ja toiminnassa painotetaan vahvasti omia tiloja ja omaa rauhaa. Kaikissa isoissa päiväkodeissa toimitaan pienryhmissä ja porrastaen, joten koko päiväkodin kaikki lapset eivät juuri koskaan ole samaan aikaan samassa tilassa.

Vaasassa uudet ja remontoivat päiväkodit rakennetaankin nyt mahdollisuuksien mukaan 6–10-ryhmäisiksi.

Hanna-Leena Holmström aloitti Vaasan varhaiskasvatusjohtajana helmikuussa.
Kuva: Vaasan kaupunki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ristinummelle lisätilaa ja uutta suunnitteilla

Yksi asuinalue, jossa on tarvetta muutoksiin, on Ristinummi.

Ristinummen ja Vanhan Vaasan alueella varhaiskasvatuksen tilatarve on kasvanut, ja varsinkin ruotsinkielisiä paikkoja tarvitaan lisää.

Alkuvuodesta Esikon päiväkotia on laajennettu tilaelementeillä. Niissä on neljä identtistä tilaa. Joka ryhmällä on oma sisäänkäynti, eteinen, wc-tilat sekä kaksi huonetta.

Uusissa tiloissa toimivat nyt Esikon päiväkodin Kottarna-ryhmä sekä kolme ryhmää Kappelinmäen päiväkodista.

Kappelinmäen päiväkodissa on meneillään remontti, ja sinne palataan elokuussa.

Syksyllä tilaelementiin perustetaan uusi ruotsinkielinen ryhmä. Sinne siirtyy myös kaksi ryhmää Haga daghemistä, sillä Haga skolan tiloissa alkaa remontti.

Koska osa Ristinummen ja Vanhan Vaasan alueen päiväkodeista vaatisi lähivuosina suuria peruskorjauksia, on suunniteltu yhden uuden päiväkodin rakentamista. Tontti on jo katsottuna valmiiksi Kappelinmäentien varrella, päiväkoti Esikon vieressä.

Teeriniemelle helpotusta ensi vuonna

Teeriniemelle valmistuu vuonna 2024 suomenkielinen päiväkoti 150 lapselle. Sinne tulee 8 ryhmää 0–6-vuotiaille. Rakennustyöt ovat vauhdissa, ja päiväkoti otetaan käyttöön maaliskuussa 2024.

Päiväkoti tehdään nykyisen päiväkodin viereiselle tontille, Teeriniemenkadun ja Joutsenenkadun risteykseen. Uudisrakennuksen valmistuttua vanha, 1980-luvulla rakennettu päiväkoti puretaan, koska se vaatisi mittavan peruskorjauksen.

Teeriniemen päiväkodin eskarilaiset ovat tänä keväänä osallistuneet lorutyöpajaan, jossa he suunnittelivat taiteilijoiden kanssa sisältöä päiväkodin julkisivuun asennettavaan Lorupuu-teokseen.

Päiväkodin henkilökunta on puolestaan osallistunut käyttäjätyöpajoihin.

– Päiväkodissa on olennaista, minne ripustetaan haalarit ja missä pestään kädet. Henkilökunnan palautteen perusteella kehitimme kulkuja päiväkotiin ja tilanjakoa kahdessa kerroksessa, sanoo Vaasan kaupungin rakennuttajapäällikkö Emilia Sorama tiedotteessa.

Päiväkodin muunneltavat tilat ovat iltaisin vanhempainyhdistyksen ja muiden tapahtumien käytettävissä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Isolahteen gerbyläisten päiväkotipaikkoja

Gerbyn alueella on pulaa suomenkielisistä varhaiskasvatuspaikoista.

Gerbyn terveysaseman tilojen käyttöä varhaiskasvatuksen tarpeisiin on selvitetty, mutta tila ei siihen sovellu. Uutta päiväkotia suunnitellaankin nyt Isolahteen.

– Isolahden koulun vieressä on tontti, joka soveltuisi uuden päiväkodin rakentamiseen. Tässä sijainnissa hienoa olisi myös vahva yhteistyö koulun kanssa, kertoo Holmström.

Suunnitelmien mukaan päiväkodin valmistuminen voisi ajoittua vuoteen 2025, mutta paikkamäärä ja aikataulu varmistuvat myöhemmin.

Päätöstä uusista Isolahden ja Ristinummen päiväkodeista odotellaan tämän tai ensi vuoden aikana.

Vuonna 2025 valmistunee myös Palosaaren entiseen koulurakennukseen remontoitava Palosaaren uusi päiväkoti, jonne sijoittuvat kaikki alueen yksiköt: Palosaaren päiväkoti, kahden ryhmän Kaptensgatan daghem sekä yhden ryhmän Vikinga förskolan.

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys hyväksyttiin kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 3.5.

Merikaartoon uusi päiväkoti

Vähänkyrön Merikaartoon saadaan uusi päiväkoti vuonna 2025 koulun viereen. Rakentaminen alkaa ensi vuonna. Sinne tulee tilat neljälle ryhmälle eli yhteensä 75 lapselle.

Tiloihin sijoitetaan ruokala ja keittiö, jotka ovat yhteiskäytössä koulun kanssa. Päiväkoti voi käyttää koulun liikuntatiloja. Lämmitysjärjestelmäksi tulee maalämpö.

Varhaiskasvatus on Merikaarrossa keskittynyt tällä hetkellä päiväkoti Pikku Onniin sekä ryhmäpäiväkoti Veitikkaan. Lisäksi alueella on yksi perhepäivähoitaja.

– Nykyiset tilat eivät vastaa tarpeeseen. Varhaiskasvatuksen rakennukset eivät myöskään vastaa nykyisiä vaatimuksia, eivätkä tilat ja pihat ole sopivia päiväkodin toimintaan, kertoo Vaasan varhaiskasvatusjohtaja Hanna-Leena Holmström tiedotteessa.

Merikaarron kirjasto on aiemmin toiminut samassa rakennuksessa päiväkoti Pikkuonnin kanssa. Se on kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa suljettuna, koska tilat tarvittiin varhaiskasvatuksen käyttöön. Uudet tilat kirjastolle etsitään koululta.

Kuva: Vaasan kaupunki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kasarmialueelle keskittymä

Vuonna 2025 valmistuu myös Vaasan kasarmialueen miehistökasarmien 13 ja 14 muutostyöt. Sinne siirtyvät Gustavsborg daghem sekä Raastuvankadun päiväkoti. Remontti alkaa ensi vuonna.

Toiminta Raastuvankatu 33:ssa loppuu, kun keskustan yhtenäiskoulua aletaan rakentaa. Kaupunki myy aikanaan Gustavsborg daghemin rakennukset.

Ennestään kasarmialueella toimii jo Pikku Kasarmin päiväkoti kasarmi 12:ssa ja soittokunnan talossa.

Vaasan kaupunginvaltuusto päättää sekä Merikaarron että kasarmialueen päiväkotien hankesuunnitelmasta kokouksessaan 12.6.

Fakta: Vaasan päiväkotien muutoksia

  • Tällä hetkellä Vaasassa on 37 kunnallista ja 13 yksityistä päiväkotia sekä 1 ryhmäperhepäiväkoti. Lisäksi on 36 perhepäivähoitajaa.

  • 2023: Esikon päiväkotiin Ristinummelle uusia tilaelementtejä 3 vuodeksi: 33 hoitopaikkaa, 4 ryhmää. Kappelimäen päiväkodin remontti valmistuu.

  • 2024: Teeriniemelle valmistuu uusi päiväkoti, 150 paikkaa,

    8 ryhmää. Kustannukset noin 9,5 miljoonaa euroa.

  • 2025: Palosaaren päiväkoti valmistuu entiseen Palosaaren koulun kiinteistöön: 140 paikkaa, 7 ryhmää.

    Merikaarron päivänkoti: 75 paikkaa, 4 ryhmää. Kustannukset noin 4,5 miljoonaa euroa.

    Kasarmi 13 ja 14 päiväkodeiksi: noin 170 paikkaa, 8 ryhmää. Remontin kustannukset noin 8 miljoonaa euroa.

    Isolahteen uusi päiväkoti (aikataulu ja paikkamäärä epävarma).

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka