Uutiset

Vaasa-keikka venyi yli kymmenvuotiseksi – Mies Jamaikalta pelasi itsensä VPS-legendaksi

Jamaikalaisesta Steven Morrisseystä, 35, on tullut VPS-legenda ja vaasalaisen jalkapalloyleisön suosikki. Morrissey tuli VPS:aan elokuussa 2011 lainasopimuksella. Hänen nykyinen VPS-sopimuksensa on voimassa kauden 2022 loppuun
Jamaikalaisesta Steven Morrisseystä, 35, on tullut VPS-legenda ja vaasalaisen jalkapalloyleisön suosikki. Morrissey tuli VPS:aan elokuussa 2011 lainasopimuksella. Hänen nykyinen VPS-sopimuksensa on voimassa kauden 2022 loppuun
Kuva: Jarno Pellinen
  • Minna Kallasvuo

Jamaikalainen jalkapalloilija Steven Morrissey liittyi Vaasan Palloseuran liigajoukkueeseen 1. elokuuta vuonna 2011. Nyt hänellä on rakkaassa raitapaitaseurassaan pelattuna maagiset yli 300 ottelua ja hänet lasketaan Vaasassa VPS-legendoihin.

Yli vuosikymmen samassa suomalaisseurassa on ulkomaalaispelaajalle äärimmäisen harvinaista.

Kärkipelaaja Morrisseyn, 35, kokonaismaalimäärä Vepsussa nousi yli 75:n reilu kuukausi sitten. Se tarkoittaa, että hän nousi VPS:n kaikkien aikojen maalintekijätilaston Top 3:een.

Edellä ovat enää vuosikausien takaiset tähdet Nuutti Lintamo (115 maalia) ja Erkki Tamminen (94).

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rakkauskirje faneilta

Vuonna 2013 Morrissey lähti VPS:stä Tanskan pääsarjaan Silkeborgiin.

Visiitti kesti vain puoli vuotta. Mestaruussarjasta pudonnut Silkeborg vapautti Morrisseyn sopimuksesta, ja jamaikalaista ryhtyi kosiskelemaan HJK.

Silloin VPS-kannattajien ydinryhmä lähetti Morrisseylle rakkauskirjeen, jossa runollisin kääntein toivoi tämän paluuta raitapaitaan.

VPS:n silloinen toimitusjohtaja Eero Karhumäki keräsi budjetin ulkopuolelta useiden yritysten ja yksityishenkilöiden avulla rahat Morrisseyn jatkosopimukseen. HJK:n sopimustarjoukseen VPS ei vieläkään yltänyt, mutta Morrissey palasi Vepsuun.

Joukkuetoverit kuvailevat Morrisseytä vaatimattomaksi ja mukavaksi, hiljaisen huumorin henkilöksi, vaikka hän ”saattaakin joskus kiukutella, kun pitää mennä vaihtoon”. Nohevia jäyniä ja villejä bilejuttuja hänestä ei kuule.

Kun kerron Morrisseylle, että hänestä on tekeillä juttu, jossa VPS-läheiset kertovat hänestä, reaktio on hänelle ominainen.

– Oikeasti, minustako? Vau, Morrissey naurahtaa, mutta myöntää tiedostavansa pitkän pestinsä harvinaisuuden.

Ei hän olisi itsekään uskonut, että Vaasan-keikka venyy yli vuosikymmeneen. Morriseyn nykyinen sopimus on voimassa kuluvan kauden loppuun saakka.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Morriseysta sanottua:

Valmennusjohto ei heti innostunut

"Stevenin kanssa samassa rysäyksessä kesän 2011 siirtoikkunassa VPS:aan tuli kolme muutakin pelaajaa.

Uudet pelaajat olivat toista päivää joukkueessa. Sellaisessa tilanteessa sitä on aina vähän utelias, joten ajoin keskellä päivää ruokatunnilla katsomaan harjoituksia.

Valmennus oli kaikkea muuta kuin vakuuttunut Stevenistä. Oli selvä, että Steven ei ollut huippukunnossa, mutta moitteita tuli myös hänen potkustaan.

Steven tuli lainasopimuksella Portmore Unitedista. Kun hänet ja muut tulokkaat esiteltiin medialle, toimittajat kysyivät, mikä on Stevenin tavoite lainan aikana.

Steven on aika pidättyväinen, mutta silloin hän vastasi painokkaasti: Kahdeksan maalia, teen täällä kahdeksan maalia.

Se teki vaikutuksen, koska kautta oli jäljellä 11 ottelun verran, eikä hän tullessaan ollut avauksen pelaaja. Hän teki neljä maalia. Se oli alkusoittoa."

Stefan Nåhls, VPS:n hallituksen pitkäaikainen jäsen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiroilee hyvin vähän

"Ulkomaalaispelaajien asiat pitävät usein joukkueenjohtajan kiireisenä ainakin alkuvaiheessa. Stevenin kanssa asiat ovat aina sujuneet vaivattomasti. Hän on mukava ja huomaavainen, hänen kanssaan on helppo tulla toimeen.

Stevenistä on vuosien saatossa tullut kannattajien suosikki. Siihen asemaan ei kevyesti päästä, eivät varsinkaan ulkomaalaispelaajat.

Olen joskus ihmetellyt, ettei hän ole opetellut puhumaan suomea. En ole kuitenkaan koskaan tullut kysyneeksi, miksi. Olen ajatellut, että kun pelaaja tekee lyhyitä sopimuksia maahan, jossa kaikki puhuvat englantia, ei ehkä tunne tarvetta opetella kieltä.

Steven osaa kyllä kirota suomeksi, tosin hän kiroilee ylipäätään hyvin vähän."

Jouko Jokinen, VPS:n pitkäaikainen joukkueenjohtaja, nykyinen kunniajoukkueenjohtaja

Steven Morrissey on pelannut VPS:n riveissä kymmenen vuoden ajan. Syksyllä 2011 hän pelasi ensimmäistä kertaa VPS:n avauskokoonpanossa IFK Mariehamnia vastaan ja palkitsi luottamuksen tekemällä maalin 1-1 tasapeliin päättyneessä ottelussa. Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Luottamusta ja rakkautta

"Tulin Vepsuun kaudelle 2012, Steven oli tullut kesken edellisen kauden. Hän on ihan varmasti yksi parhaista pelaajista, jonka kanssa olen koskaan saanut pelata.

Jotkut Stevenin ominaisuudet, kuten pallon suojaaminen ja pelinlukutaito, ovat kansainvälistä luokkaa.

Steven on henkilö, jolle luottamus ja rakkaus ovat tärkeitä asioita. Ne ovat käsittääkseni olleet asioita, jotka ovat hänet Vaasassa ja Vepsussa pitäneet. Hän on VPS-kannattajien suosikki ja on saanut positiivisia tunteita siitäkin suunnasta. Häntä on rakastettu täällä.

Kun valmentaja osoittaa Stevenille luottamusta, hän voi olla varma, että se maksaa itsensä reilusti takaisin."

Sebastian Strandvall, joukkuetoveri ja VPS-kapteeni

Oveluutta ja räjähtävyyttä

"Steven Morrissey on löytänyt Vaasasta sielullisen paikan jalkapallouransa eteenpäin viemiseen.

Hän on tehnyt asioita oikein ja seura on tehnyt asioita oikein, kun tällainen pitkä ja kestävä keskinäinen luottamus on löytynyt. Se on harvinaista nykymaailmassa. Samalla kulttuurinen sopeutuminen on osoitus jalkapallon kansainvälisyydestä.

Stevenin pelissä on edelleen runsaasti oveluutta ja räjähtävyyttä."

Janne Lindberg, VPS:n urheilujohtaja, valmentaja

Jaa artikkeli
Lounaspaikka