Uutiset

Vaasa-lehden lukijat ovat päässeet vuoden mittaan vaikuttamaan paljon lehden sisältöön – Tässä vuoden 2022 huippukohtia lehdessämme

Legendaarinen Birra sijaitsi Kauppapuistikko 16:ssa. Lukijoiden muistelot Birrasta olivat vuoden 2022 luetuin juttu Vaasa-lehden verkkosivulla. Arkistokuva.
Legendaarinen Birra sijaitsi Kauppapuistikko 16:ssa. Lukijoiden muistelot Birrasta olivat vuoden 2022 luetuin juttu Vaasa-lehden verkkosivulla. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Ritola
  • Anne Laurila

Tämän vuoden päivät käyvät vähiin, ja onkin tullut aika laittaa lehtemme vuosi 2022 pakettiin.

Vaasa on ilmestynyt tänä vuonna joka armas viikko. Paperilehden lisäksi moni lukee digilehteä tai Vaasa-lehden yksittäisiä artikkeleita verkkosivultamme.

Verkkosivulla meillä on automaattinen analytiikkajärjestelmä, joka kertoo esimerkiksi sen, kuinka monta kertaa kutakin juttua, kolumnia, mielipidekirjoitusta ja pääkirjoitusta luetaan verkkosivullamme, montako minuuttia ja sekuntia juttujamme keskimäärin luetaan ja millä laitteilla juttujamme luetaan.

Analytiikan ansiosta tiedämme, että Vaasa-lehden vuoden 2022 luetuin juttu verkkosivullamme käsittelee lukijoidemme muistoja legendaarisesta ravintola Birrasta.

Vaasassa 26.1. julkaistua juttua on luettu verkkosivullamme kaikkiaan noin 7 400 kertaa.

Sen kunniaksi julkaisemme jutun kokonaisuudessaan uudelleen ja voit lukea sen täältä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yritykset kiinnostavat lukijoita

Lukijoitamme tuntuvat kiinnostavan jutut yrityksistä ja yrittäjistä.

Birra-muisteloiden jälkeen toiseksi suosituin juttumme verkkosivun analytiikan mukaan on ollut ennakkojuttu Liisanlehdon Prismasta. Se julkaistiin muutama viikko ennen kuin hypermarket avattiin. Sitäkin juttua on luettu yli 7 000 kertaa.

Top 10 -listalle pääsevät myös yritysjutut kesän jäätelökioskeista ja koostejuttu useista uusista ruokapaikoista Vaasan keskustassa.

Sen lisäksi koostejuttu eri vappukulkueista ja muusta vapun ohjelmasta sekä henkilöhaastattelu Vaasan kaupunginteatterissa lopettaneesta näyttelijästä Jari Hietasesta ovat kymmenen luetuimman jutun joukossa.

Näyttelijä Jari Hietasen tulevaisuudensuunnitelmista kertova juttu oli Vaasa-lehden suosituin henkilöjuttu 2022. Arkistokuva.
Kuva: Laura Krohn

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös eläimet kiinnostavat

Kissatalon tarinat -sarjalla on oma, vankka lukijakuntansa. Analytiikan mukaan myös jutut koiratarha Kulkurista, koskettava kertomus dementoituneesta Mindy-koirasta, joka eksyi Köklotissa, ja jättiläiskilpikonna Luigista kertova juttu ovat olleet erittäin luettuja.

Vuoden aikana Vaasa-lehden verkkosivulla on ollut noin 220 000 vierailua eli yli 4 200 vierailua viikossa. Sivunäyttöjä on noin 360 000.

Vaasa-lehteä luetaan edelleen pääasiassa paperilehtenä. Paperilehtemme jaetaan ilmaiseksi koteihin Vaasassa, Mustasaaressa, Laihialla, Vöyrillä ja Maalahdessa sekä Isonkyrön Tervajoella.

Painosmäärä on joka viikko 58 400 kappaletta.

Vaasa on kerran viikossa ilmestyvä kaupunkilehti, jonka katse on koko ajan eteenpäin. Teemme juttuja muun muassa siitä, mitä tapahtumia kaupunkiimme ja lähiseudulle on tulossa, minne voisimme mennä vaikka koko perheen kanssa, mitä täällä tapahtuu.

Ilmoitukset ja journalistisesti toimitetut jutut muodostavat kokonaisuuden. Aina emme ehdi tehdä juttuja kaikesta, mitä seudulla tapahtuu, mutta onneksi yritykset ja yhteisöt kertovat niistä ilmoituksissaan.

Ilmoitusten ansiosta Vaasa-lehti voidaan jakaa lukijoille ilmaiseksi.

Lulu Marins ja hänen lemmikkikilpikonnansa Luigi olivat kesän tähtiä Vaasa-lehdessä.
Kuva: Samppa Toivonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lukijoiden vaikutus on suuri

Ilahduttavaa on, että Vaasa-lehden lukijat ovat päässeet aktiivisesti vaikuttamaan lehtemme sisältöön tänä ensimmäisenä kokonaisena vuotena, kun Vaasa on ilmestynyt.

Birra-muisteloiden lisäksi julkaisimme alkuvuodesta lukijoiden lähettämiä valokuvia huonosti hoidetuista lumitöistä ympäri kaupunkia, sillä viime talvi oli todella luminen. Selvitimme jutun yhteyteen kaupungin lumenluonti- ja -ajokäytäntöjä.

Keväällä elettiin jännittäviä aikoja, kun 10 vuotta lehtemme järjestämä ruokaravintolatapahtuma Ikkuna-festivaali vaihtoi nimeä. Pyysimme lukijoilta ehdotuksia tapahtuman nimeksi. Sen jälkeen lukijat saivat vielä äänestää viiden nimifinalistin joukosta suosikkiaan. Eniten ääniä saanut nimi valittiin, ja syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettiinkin ensimmäistä kertaa ravintolatapahtuma Vaasa Meet and Eat.

Juhannukseksi pyysimme lukijoilta juhannusmuistoja, ja jouluviikon lehteen pyysimme lähettämään lemmikkienne joulutunnelmaa kuvaavia valokuvia.

Elokuussa järjestimme lukijakyselyn: Mikä on Vaasan kaunein rakennus? Ylivoimaisesti eniten ääniä sai Vaasan hovioikeuden rakennus Hovioikeudenpuistikon päässä.

Edellä mainittujen tempausten lisäksi lukijat ovat aktiivisesti lähettäneet juttuvinkkejä, ja tietenkin ruusuja ja risuja lehtemme suosituimmalle palstalle.

Suuri kiitos lukijoille aktiivisuudesta kuluneen vuoden aikana!

Lisää somessa

Vaasa-lehdellä on oma Facebook-sivu: Vaasa-lehti.

Lehdellämme on myös Instagram-tili, jonka tunnus on @vaasa.

Jos some-kanavamme eivät ole vielä sinulla seurannassa, kannattaa käydä klikkaamassa ja ottaa ne seurantaan.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Noin 10 vuoden lehdet luettavissa

Vaasa-lehti on kotiin tulevan paperiversion lisäksi luettavissa myös lehden verkkosivulla ilmaiseksi mistä päin maailmaa tahansa.

On kätevää, kun esimerkiksi lomamatkalla etelän auringon alla pääsee lukemaan kotiseudun kuulumisia aivan kuin kotisohvalla.

Myös Vaasassa kasvaneet, mutta täältä pois muuttaneet ”ulkovaasalaiset” ovat kehuneet maksuttomien verkkosivujemme digilehteä.

Digilehti on verkossa näköislehti eli täsmälleen samanlainen kuin paperinen versio. Sitä pääsee lukemaan verkkosivullamme osoitteessa: vaasalehti.fi/digilehti.

Vaasa-lehden verkkosivulla pääset lukemaan myös vanhoja kaupunkilehtiä, sekä Vaasaa että sen edeltäjää Ikkunaa, tietokoneen selaimella tai kännykällä sovelluksen kautta. Kännykän selaimella et pääse sivumme arkistoon, ainoastaan lukemaan tuoreimman Vaasa-lehden.

Ikkuna muuttui Vaasaksi runsas vuosi sitten, 1.9.2021.

Arkistossamme vanhin digitoitu kaupunkilehti on 15.8.2012 ilmestynyt Ikkuna.

Vanhoja, vuosina 1903–84 julkaistuja Vaasa-lehtiä, jotka olivat päivittäin ilmestyviä maakuntalehtiä, ei ole digitoitu mediatalomme arkistoon. Niitä voi käydä lukemassa mikrofilmeiltä Vaasan pääkirjastossa.

Lisäksi Suomen kansalliskirjasto on digitoinut vanhoja sanomalehtiä verkkosivulleen osoitteessa: digi.kansalliskirjasto.fi. Siellä pääsee lukemaan Vaasa-lehtiä näköislehtinä vuosilta 1903–39.

Toimi näin

Voit lukea aiemmin julkaistuja kaupunkilehtiä mediakonsernimme arkistosta tietokoneella näin:

Mene internetiin ja kirjoita selaimeen: vaasalehti.fi/digilehti. Siirry uusimpaan digilehteen kansikuvaa klikkaamalla.

Valitse avautuvassa digilehtinäkymässä ruudun oikeasta laidasta Kalenteri-ikoni, joka on neljäs ylhäältä.

Valitse kalenterinäkymästä haluamasi päivämäärä, jolloin Vaasa tai Ikkuna on ilmestynyt. Ruutuun aukeaa sen päivän lehti, ja pääset lukemaan sitä.

Voit lukea aiemmin julkaistuja kaupunkilehtiä myös kännykällä, jos sinulla on maakuntalehti Ilkka-Pohjalaisen digilehtisovellus.

Jos laitteessasi ei vielä ole sovellusta, voit ladata sen sovelluskaupasta, Google Playsta tai App Storesta.

Valitse sovelluksen yläreunasta ”Liitteet”. Vanhat Vaasa- ja Ikkuna-kaupunkilehdet löydät rullaamalla liitearkistoa alaspäin.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka