Uutiset

Vaasa poikkeaa muista edukseen – Jenkkifutis on täällä myös naisten ja nuorten laji

Vaasassa myös naiset voivat pelata jenkkifutista. Lajissa oppii kurinalaisuutta ja toisen haastamista.
Vaasassa myös naiset voivat pelata jenkkifutista. Lajissa oppii kurinalaisuutta ja toisen haastamista.
Kuva: Juha Lahti

Amerikkalainen jalkapallo mielletään usein raavaiden miesten lajiksi, jossa otetaan välillä kovaakin fyysistä kontaktia. Vaasassa lajia harrastavat myös naiset ja nuoret.

Wasa Royals perustettiin vuonna 1994, ja vajaat pari vuotta sitten seuraan perustettiin naisten joukkue.

Päävalmentaja Pasi Roimela kertoo, että pelaajia on Wasa Roaylsin naisjoukkueessa tällä hetkellä riittävästi.

Joukkueella on kaksi kertaa viikossa lajiharjoitukset ja kahdesti ohjatut kuntosaliharjoitukset. Lisäksi on ollut kerran viikossa taktiikkaa käsitteleviä videotapaamisia.

– Pelaajistamme vain seitsemän oli pelannut lajia aikaisemmin. Loput viime kauden 30 pelaajasta aloitti lajin nollasta. Erityisesti isoja ja vahvoja pelaajia on harvassa, sanoo Roimela.

Kentällä 11 kerrallaan

Amerikkalaisessa jalkapallossa on kentällä 11 pelaajaa kerrallaan kummassakin joukkueessa. Wasa Royalsin kotikenttänä toimii Kaarlen kenttä.

Naisten joukkueen pelaajilla on taustalla kokemusta erilaisista lajeista. Pelaajavärväyksiä tehdään erityisesti sosiaalisen median avulla.

– Yleisin polku on liittyminen seuraan kaveriporukan mukana. Tärkeintä on, että uskaltaa tulla mukaan. Lajia kuvitellaan usein täysin erilaiseksi kuin se on, Roimela kannustaa.

Viime kaudella Wasa Royalsin naisten joukkue oli I-divisioonan pohjoislohkon kolmas, ja joukkue jäi niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Tänä vuonna on tavoite saada pudotuspeleissä kotietu, jolloin sarjassa sijoittumisen pitäisi olla vähintään toinen.

Amerikkalaisessa jalkapallossa eli footballissa otetaan kontaktia vastustajaan, mutta suojat ovat hyvät.
Kuva: Juha Lahti

Fyysistä ja strategista

Amerikkalaisessa jalkapallossa pakollisia varusteita ovat kypärä, hammassuojat ja hartiasuojat. Pelihousujen alle puetaan ohuet lonkka-, häntäluu-, reisi- ja polvisuojat.

Muut suojat ovat vapaaehtoisia, kunhan ne eivät ole peliasun päällä. Lisäksi varusteisiin kuuluvat nappulakengät.

Laji on varsin fyysinen ja strateginen. Jenkkifutikseen kuuluu myös runsaasti taktikointia.

– Lajissa on useita eri pelipaikkoja, joten kaikille löytyy oma pelipaikka ja rooli. Amerikkalaista jalkapalloa pelaamalla oppii kurinalaisuutta, joukkuepeliä ja itsensä haastamista, Roimela kiteyttää.

Lajina amerikkalainen jalkapallo on raskasta, koska treenataan paljon ja kovaa. Tämän vuoksi kolhuja ja venähdyksiä tulee ajoittain, mutta isommat vammat ovat harvinaisia.

– Kontaktilajista kun on kyse, niin nilkat, polvet ja kädet ovat kovilla. Mustelmia tulee varmasti, mutta laji ei fyysisyydestä huolimatta ole vaarallinen. Aivotärähdyksistä on puhuttu paljon, mutta nykyiset kypärät ovat suunniteltu aivan eri näkökulmasta kuin vanhat 80-luvun kypärät.

Noin 3 000 pelaajaa

Vaasa on yksi harvoista kaupungeista Suomessa, jossa on amerikkalaisessa jalkapallossa juniorijoukkueet jokaisessa ikäluokassa sekä miesten ja naisten edustusjoukkueet.

Alaikäraja lajin harrastamiseen on seitsemän vuotta, mutta lajiin pääsee sisään varsin nopeasti, vaikka aloittaisi harrastamisen vasta aikuisena.

Suomessa lajia harrastaa noin 3 000 lisenssipelaajaa, joista noin 10 prosenttia on naisia ja tyttöjä.

Miehet pelaavat aikuisissa neljässä sarjatasossa ja naiset puolestaan kahdessa.

Juniori-ikäluokat ovat U9:stä U20:een, ja junioreissakin on vähintään kaksi sarjatasoa. Lisäksi tällä hetkellä on myös käynnissä Korkeakoulusarja, missä oppilaitokset pelaavat toisiaan vastaan.

Royalsin U20 -joukkue aloittaa kautensa huhtikuun lopussa ja miesten edustusjoukkue puolestaan juhannuksen jälkeen. Naiset aloittavat oman kautensa toukokuun lopussa.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka