Uutiset

Vaasalainen Juha Saunala keikkailee ympäri Eurooppaa, mutta iloitsee myös duosta Sepi Kumpulaisen kanssa

Vaasalainen Juha Saunala on säveltänyt Sepi Kumpulaisen uuden albumin kappaleet, paria lukuun ottamatta. Kuva on levynteosta Soundwell-studiolta.
Vaasalainen Juha Saunala on säveltänyt Sepi Kumpulaisen uuden albumin kappaleet, paria lukuun ottamatta. Kuva on levynteosta Soundwell-studiolta.
Kuva: Kalle Kervinen
  • Anne Laurila

Vaasalaisella freelance-muusikolla Juha Saunalalla (ent. Perälä) on iso rooli laulelmia ja huumorimusiikkia esittävän Seppo ”Sepi” Kumpulaisen uudella pitkäsoittolevyllä.

12 kappaletta sisältävä Hyväntahtoinen lähettiläs julkaistiin viime perjantaina, ja tämän viikon lauantaina Kumpulainen yhtyeineen saapuu Vaasaan keikalle.

Levynjulkaisukeikat soitetaan Vaasan lisäksi vain Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Kumpulainen tunnetaan muun muassa kappaleista Armotonta menoa, Dip-Pa-Dai ja Mä oon mahtava mies.

Uutukainen on Kumpulaisen viides albumi, ja edellinen ilmestyi vuonna 2006.

– Paria biisiä lukuun ottamatta olen säveltänyt ja tuottanut kaikki kappaleet levyllä. Mutta Sepin levy se on, hänen sanomansa tulee sieltä esiin, ja biisit ovat sellaisia kuin hän halusi. Minä olen vain toteuttanut niitä toiveita, sanoo Saunala vaatimattomasti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Useita vierailijoita

Sepi Kumpulainen on lievästi kehitysvammainen ja tarvitsee jonkin verran tukea erilaisissa tilanteissa.

– Uusien laulujen sanat syntyivät niin, että Sepi kertoi minulle, mistä laulu kertoo ja kirjoitti minulle sanoja, joita hän halusi laulussa olevan. Minä sitten sommittelin niistä tekstit ja sävelsin ne, Saunala kuvailee.

Hänen mukaansa uusi levy kommentoi tämän päivän elämää ja pelkoja.

– Sepin sanoma levyllä on, että oltaisiin parempia ihmisiä toisillemme.

Playground Music -levy-yhtiön julkaisemalla uutuuslevyllä on useita tähtivierailijoita, muun muassa Virossa suosittu Jaan Pehk, rock-yhtye Ursus Factory ja Suomen arvostetuimpiin steel-kitaristeihin lukeutuva Olli Haavisto.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keikkakiertueella huoltoasemilla

Vaasassa syntyneen ja täällä nuoruutensa asuneen Saunalan polku risteytyi Sepi Kumpulaisen kanssa vuonna 2016.

– Muutin Helsinkiin ja törmäsin häneen musiikkipiireissä. Siihen aikaan Sepi esiintyi soolona. Eräissä iltamissa kokeiltiin yhteissoittoa, ja siitä se lähti. Meistä tuli duo.

Saunalan pääinstrumentti on basso, ja Kumpulainen soittaa kitaraa. Vuonna 2017 Saunalan säveltämä, Kumpulaisen esittämä kappale Ole rohkea vaan nosti Kumpulaisen ja siinä samalla Saunalan parrasvaloihin pitkästä aikaa.

– Se kappale päätyi Nesteen huoltoasemien ruokamainokseen. Saimme siitä kovasti huomiota ja teimme rundin päiväkeikkoja huoltoasemilla, Saunala muistelee.

Uutuuslevyllä he eivät esiinny duona, vaan levyllä ja levynjulkaisukeikoilla esiintyy kokonainen bändi.

Juha Saunala ja Seppo ”Sepi” Kumpulainen julkaisivat 2017 kappaleen, joka soi Neste K -huoltoasemien mainoksessa ja nosti heidät parrasvaloihin.
Kuva: Arkistokuva

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotiseutukaipuu toi takaisin Vaasaan

Saunala on koko aikuisikänsä elättänyt itsensä musiikilla, tavalla tai toisella.

– Olen ollut roudarina, muusikkojen kuljettajana, soitinliikkeen myyjänä, lipunmyyjänä, keikkamyyjänä ja muusikkona.

Kymmenen vuotta raikulipojan elämää Helsingissä riitti Saunalalle. Sitten hän muutti takaisin Vaasaan.

– Oli kotiseutukaipuuta. Haluan asua Vaasassa. Tein täydellisen elämänmuutoksen. Menin naimisiin, muutin sukunimeni, lopetin päihteiden käytön ja ryhdyin terveysintoilijaksi ja avantouimariksi. Olen sellainen, että kaikki, mitä teen, teen täysillä, hän hymyilee.

Nykyään Saunala saa leipänsä lähinnä soittajana kolmessa eri kokoonpanossa. Niiden erilainen musiikki pitää miehen vireessä ja työn kiinnostavana.

– The Slipovers -coverbändissä soitan smokissa lähinnä firmojen juhlissa, häissä ja muissa yksityistilaisuuksissa. Sitten kierrämme Sepin kanssa keikoilla, ja kesällä minut kutsuttiin Ramy Essamin bändiin, jonka kanssa esiinnyimme muun muassa Italiassa ja Norjassa.

Essam on egyptiläinen muusikko ja ihmisoikeusaktivisti, joka asuu Ruotsissa ja kiertää Eurooppaa suomalaisen yhtyeensä kanssa.

– Niillä keikoilla on suuri hurmos. Mutta yhtä kivaa on esiintyä Sepin kanssa, Saunala hymyilee.

Sepi Kumpulainen yhtyeineen la 22.10. Konst o. Deli -ravintolassa Vaasassa. Show and dinner -tyyppinen ilta kello 18 ja 21.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka