Meksikolaishenkisen vaasalaisravintolan kattoparruista roikkuvat värikkäät kankaat, ja kattoon on ripustettu sombrero. Ruokalistat eivät jätä mitään epäselväksi: täällä syödään tukevasti ja maustetaan väkevästi, eikä pihtailla pihveissä.
Aurinkoisena kevätpäivänä pöydissä on lähes täyttä. Yhdessä Pancho Villan pöydistä istuu paikan isäntä, yrittäjä Kenth Vesterlund, 58. Mies, jonka vaasalaiset muistavat menneisyydestä Sportin ja sittemmin KalPan pelaajana, pokkasi viime viikolla valtakunnallisen Vuoden franchising-yrittäjän palkinnon.
Samalla Suomen franchising-yhdistys palkitsi 44 ravintolan Pancho Villa -ketjun Vuoden franchising-ketjuksi. Palkinnot jaettiin Franny Awards -tapahtumassa Helsingissä maaliskuun lopussa.
Jääkiekko opetti asenteen
Neljätoista vuotta Vesterlund on pyörittänyt Vaasan ydinkeskustassa yhtä ketjun vanhimmista ravintoloista. Kaksitoista vuotta on kulunut siitä, kun Vesterlund avasi ensimmäisen kahdesta saman ketjun Seinäjoen-ravintolastaan.
Vuosikymmenet jääkiekkokaukaloissa Vaasassa ja Kuopiossa opettivat asenteen, josta on ollut hyötyä kilpaillussa, nopeatempoisessa ravintolamaailmassa.
– Sen kautta tuli määrätietoisen tekemisen henkeä. Tuntuu, että nykyään on tehtävä yhä enemmän entistä lyhyemmässä ajassa, ja reagoitava kaikkeen yhä nopeammin. Kaikki on muuttunut entistä hektisemmäksi, Vesterlund sanoo.
Palkitsemisestaan Vesterlund on otettu, sillä voittaja valittiin suuresta määrästä yrityksiä. Kaikkiaan Suomessa toimii hurjat 250 franchising-ketjua ja 5000 ketjuyrittäjää. Koko sektori työllistää yli 100 000 työntekijää.
– Arvostan valtakunnallisen palkinnon tosi korkealle. Se on iso tunnustus tehdystä työstä, mutta kyllä kiitos kuuluu koko henkilökunnalle, Vesterlund sanoo.
Kesätyöntekijöitä on löytynyt
Joukkuehenkeä arvostava Vesterlund kiittää ennen kaikkea sitoutunutta henkilökuntaansa siitä, että Vaasan ja Seinäjoen ravintolat ovat selviytyneet koko ravintola-alaa ravistelleista kovista ajoista. Hänen ravintoloidensa työntekijöistä moni on ollut töissä 5–10 vuotta, osa vieläkin pidempään.
Korona-ajan jälkeen lisäpaineita alalle on kasannut vaikea työvoimapula.
– Työntekijöiden löytämisessä on edelleen haasteita. Nyt tänä keväänä töihin on tullut jonkin verran nuoria. Kesätyöntekijöitäkin on löytynyt. Vielä muutama vuosi sitten heitä ei juuri ollut. Paljon alalla ollutta väkeä on häipynyt pois.
Mutta mikä on meksikolaisravintolan menestyksen salaisuus? Siihen Vesterlund ei osaa suoraan vastata. Sama, konstailematon konsepti on pidetty alusta lähtien, eikä edes ravintolan sisustukseen ole juurikaan kajottu.
– Pitkäjänteinen työ on tärkeintä. Sitä en tiedä, mikä se salaisuus on. Joka päivä on pyritty tekemään asioita hyvin. Ehkä myös hyvinä aikoina on eletty tarkasti. Kun hyvinä aikoina elää nuukasti, pärjää huonoinakin aikoina, Vesterlund sanoo.