Uutiset

Vaasan Bestis on toiminut jo 20 vuotta – Marika Hietamäki on saanut työpajatoiminnasta energiaa

Soile Suominen ja Janne Haapamäki ovat tyytyväisiä polkupyöräverstaan suosioon.
Soile Suominen ja Janne Haapamäki ovat tyytyväisiä polkupyöräverstaan suosioon.
Kuva: Terhi Ekola
  • Terhi Ekola

Vaikka maassa on lunta, vaasalaisen Bestis-verstaan polkupyörähuolto Opistokadulla on täynnä pyöriä ja niiden varaosia.

Polkupyörähuollon ohjaajan Janne Haapamäen vetämä työpaja ei ole kiinni edes paukkupakkasilla, sillä kaupunkilaiset tuovat sinne pyöriä kunnostettaviksi kesää silmällä pitäen. He vaihdattavat siellä pyöriinsä myös talvirenkaita.

– Pyörähuolto on pajoistamme suosituin, sanoo Bestis-verstaan toiminnanjohtaja Soile Suominen.

Pyöräverstaalle lahjoitetaan jatkuvasti vanhoja pyöriä esimerkiksi taloyhtiöistä.

– Niitä kunnostetaan, tai romuja puretaan ja kootaan niistä uusia pyöriä. Niitä on lahjoitettu esimerkiksi ukrainalaisille tai myyty huokealla eteenpäin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Marika Hietamäki saa toteuttaa luovuuttaan Bestis-verstaalla
Kuva: Terhi Ekola

Monta eri pajaa

Bestiksellä toimivat myös puu- ja huonekalutyöpaja, luova käsityöpaja ja käsityömyymälä. Asiakkaat saavat tutustua eri työpajojen toimintaan ja löytää itselleen parhaiten sopivan työtehtävän.

Työ voi olla yhtä hyvin rutiininomaisia korjaustöitä tai uusien projektien kehittämistä ja viemistä loppuun saakka.

Puupuolella kunnostetaan ja entisöidään huonekaluja. Lisäksi siellä tehdään uusia tuotteita, kuten linnunpönttöjä, leikkuulautoja, naulakoita ja puunkantotelineitä.

Luovan käsityöpajan toiminta soveltuu taiteellisille henkilöille, kuten vaasalaiselle Marika Hietamäelle. Hän on ollut siellä viime huhtikuusta lähtien.

– Olen tehnyt täällä kuvakäsikirjoituksia eli sketchejä. Olen piirtänyt tarinoita kuvina, ja niiden pohjalta on tehty sarjakuvia. Olen tykännyt olla täällä todella paljon. Olen saanut uudenlaista energiaa.

Hänestä parasta on ollut se, ettei hän ole vain kotona. Hän on löytänyt uudenlaista motivaatiota. Hän miettiikin opiskelujen jatkamista sekä verkossa julkaistavan romaanin kirjoittamista.

– Saan täällä apua kirjan kirjoittamiseenkin.

Bestiksen luovan toiminnan ohjaaja Elina Jäntti on myös ollut Bestiksen asiakkaana takavuosina. Sen jälkeen hän jatkoi siellä oppisopimuskoulutuksella.

Osa pääsee suoraan töihin

20 vuotta toimineessa Bestis-verstaassa on tällä hetkellä noin 40 valmennettavaa asiakasta, jotka ovat joko työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa, yhdyskuntapalvelussa tai eri oppilaitosten työharjoittelussa.

– Talo on ihan täynnä. Meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin paljon valmennettavia. Normaalisti heitä on 20–30, Suominen kertoo.

Verstas toimii yhdistyspohjalta, ja sen toiminnan runkona ovat yhteisöllisyys ja osallisuus. Asiakkaat ovat yli 18-vuotiaita.

Bestiksessä asiakkaat oppivat työelämätaitoja, elämänhallintaa, kädentaitoja, olemaan muiden ihmisten kanssa ja luomaan sosiaalisia verkostoja.

– Aika moni on lähtenyt täältä opiskelemaan, esimerkiksi ammattikorkeakouluun tai työllisyyskoulutukseen. Meillä ollaan keskimäärin puolitoista vuotta.

Osa verstaan asiakkaista pääsee suoraan työelämään.

–Vanhemmat pääsevät nuoria paremmin töihin.

Bestis-verstaan toiminta on ulkopuolisen rahoituksen varassa, ja sitä haetaan joka vuosi uudestaan. Rahoituksen epävarmuus ja lyhytaikaisuus rajoittaa kuitenkin henkilökunnan palkkaamista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka