Uutiset

Vaasan ja Mustasaaren vuoden yritykset toimivat aivan erilaisilla aloilla – Lue voittajien haastattelut

Mika Alatalon mukaan osa työntekijöistä omistaa Nordic Electro Power -yritystä.
Mika Alatalon mukaan osa työntekijöistä omistaa Nordic Electro Power -yritystä.
Kuva: Nordic Electro Power
  • Terhi Ekola

Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien vuosittaisessa yrittäjäjuhlassa viime lauantaina palkittiin jälleen Vuoden yrityksiä Vaasan seudulla.

Vuoden yritykseksi Vaasassa valittiin Nordic Electro Power. Palkinto tuli suurten yritysten sarjassa.

Nordic Electro Power tarjoaa sähköpalveluja teollisuusyrityksille, sähköyhtiöille, kaivosyhtiöille ja kiinteistöille. Yritys tekee sähköurakointeja, asennuksia ja fossiilisten polttoaineiden korvaamista moderneilla ja ympäristöystävällisillä ratkaisuilla.

– Teemme kauppaa yritykseltä yritykselle sekä valtion ja kuntien kanssa, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Mika Alatalo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omistajat mukana

Yritys on perustettu vuonna 2016 ja osa työntekijöistä, kuten Alatalo, omistaa sitä. Tänä vuonna sen liikevaihto nousee yli kymmeneen miljoonaan euroon. Se työllistää yli 70 työntekijää, ja se on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Tulevaisuus näyttää lupaavalta. Teemme paljon palvelu- ja tuotekehitystä sekä satsaamme uusiutuviin energiamuotoihin, kuten aurinkovoimaan. Kehitämme tuotteita energian varastointiin.

Esimerkiksi Vaasan sataman sähköistetty laivojen latausjärjestelmä on Nordic Electro Powerin suunnittelema ja rakentama.

Alatalon mielestä sähkö- ja energia-alan yrityksen on hyvä ponnistaa maailmalle Vaasasta. Seudulta löytyy osaamista, verkostoja, yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita.

– Suunnitelmiimme kuuluu kasvu ja uusien työntekijöiden rekrytointi. Toivomme lisää kansainvälisiä asiakkaita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Urheilutaustainen Mikael Toivainen keksi alkaa hierojaksi nähtyään dokumentin sokeasta hierojasta. Hän marssi heti Kelaan, sai tukea opintoihin ja ehti olla ilman töitä vain päivän opintojen loputtua.
Kuva: Jarno Pellinen

Toiminta kehittyy

Pienten yritysten sarjassa Vaasan Vuoden yritykseksi valittiin yksinyrittäjä Mikael Toivaisen MT Hieronta ja Fysio -yrityksen.

Toivainen on valmistunut hierojaksi näkövammaisten ammattikoulusta vuonna 1999. Siitä lähtien hän on toiminut yrittäjänä koulutettuna hierojana. Kymmenisen vuotta sitten hän vaihtoi yhtiömudon osakeyhtiöksi, ja perusti MT Hieronta ja Fysio -yrityksen. Se tuo maahan myös apuvälineitä.

Yrityksen asiakkaita ovat hyvinvointialueet, Kela ja apuvälineitä tarvitsevat näkövammaiset koko Suomessa.

Vamma pakotti kouluttautumaan

Toivainen sairastaa perinnöllistä verkkokalvonrappeumaa. Näkövamma pakotti hänet uudelleen kouluttautumaan ammattiin, jota pystyy tekemään, vaikka hän sokeutuisi. Vuosien varrella hän on lisäkouluttautunut ahkerasti.

– Liiketoimintaa täytyy muuttaa ja kehittää sairauden etenemisen kanssa samassa tahdissa. Myös digitaaliset palvelut kehittyvät ja niiden pitää sopia yhteen omien apuvälineiden kanssa.

Hän on kääntänyt oman näkörajoitteisuutensa voitoksi ja osaksi liiketoimintaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Andreas Knip tekee yhteistyötä paikallisten marjatuottajien kanssa. Leivonnaisissa käytetään kotimaisia marjoja.
Kuva: Agneeta Knip

Haastavat koronavuodet

Mustasaaren vuoden yritys on leipomo Andreas Knips hembageri. Yrittäjä Andreas Knip kertoo, että leipominen kulkee hitusen suvussa. Hänen isänsä isoisällä oli leipomo, joka lopetti toimintansa sodan aikana.

Itse hän puhui omasta leipomosta jo neljävuotiaana, ja kaatoi naapurin pihasta puun ja kertoi ihmettelijöille rakentavansa leipomon.

Knip iloitsee tunnustuksesta, joskin huonot ajat varjostavat hieman iloa.

– Koronavuodet ovat olleet haastavia. Kuluja pitää seurata tarkasti, eikä ole mukavaa, jos hintoja pitää nostaa.

Hän on tyytyväinen, että monet Vaasan seudun kaupat pitävät paikallista leipää myynnissä.

Knipillä on leipomo ja kahvila Koivulahdessa sekä kahvilat Mustasaaren terveyskeskuksessa ja aikuisopistossa. Hiihtämistä harrastava Knip on pitänyt talvisunnuntaisin latukahvilaa.

Leipomossa leivotaan kuutena päivänä viikossa. Yritys työllistää 20 työntekijää ja jonkin verran osa-aikaisia. Andreas Knips hembageri täyttää pian 30 vuotta.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka