Uutiset

Vaasan Kalevan kisoihin pääsee vielä talkoolaiseksi – Nathalie Blomqvist ja Camilla Richardsson aikovat kilpailla kotikilpailussaan

Kalevan kisat järjestettiin Vaasassa viimeksi 11 vuotta sitten. Arkistokuva.
Kalevan kisat järjestettiin Vaasassa viimeksi 11 vuotta sitten. Arkistokuva.
Kuva: Timo Annanpalo
  • Minna Kallasvuo
  • Riikka Ilmonen

Vaasassa kesäkuun lopussa käytävien yleisurheilun SM-kilpailujen, Kalevan kisojen, järjestelyt ovat hyvässä vauhdissa.

Kalevan kisat rakentuvat kuuden urheiluseuran yhteistyöllä. Päävastuussa on Vasa Idrottssällskap, joka tekee yhteistyötä Vaasan Vasaman, Vaasan Tovereiden, Palosaaren Urheiluseuran, Vähänkyrön Viestin ja mustasaarelaisen IF Femmanin kanssa.

– Lipunmyynti on vilkkainta toukokuussa ja kisojen alla kesäkuussa, kertoo kisojen yleishallinnosta ja markkinoinnista vastaava pääsihteeri Kenneth Norrgård.

– Taloudelliset ajat ovat vaikeat, mutta Kalevan kisat on houkutellut yhteistyökumppaneita oikein hyvin, Norrgård luonnehtii.

Toukokuun alkuun mennessä toimitsijoita ja vapaaehtoisia on saatu kasaan noin 370. Kokonaisuudessaan tarvitaan noin 420 talkoolaista, Norrgård arvioi.

Vielä on tarvetta järjestyksenvalvojille, lipunmyyjille ja kioskimyyjille.

– Ei tarvitse olla järjestävän seuran jäsen voidakseen tulla talkoolaiseksi. Mukaan voi ilmoittautua kisojen verkkosivujen kautta.

Kilpailupaikkana on tuttuun tapaan Kaarlen kenttä. Suorituspaikat eivät tarvitse laajoja korjauksia. Näkyvin fiksaus lienee se, että pääkatsomon molemmat päädyt lasitetaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edellisen kerran 11 vuotta sitten Vaasassa

Kisojen aikana on viimeinen mahdollinen ajankohta tehdä tuloksia, jotka huomioidaan Pariisin olympialaisten tulosrankingiin. Sen jälkeen tuloksentekoikkuna sulkeutuu.

Avauspäivänä ovat ohjelmassa ainoastaan kilpakävelyt.

Kun Kalevan kisat edellisen kerran 11 vuotta sitten järjestettiin Vaasassa, kävelyjen näyttämönä oli kaupungin ydinkeskusta, ja lähtö ja maali sijaitsivat torilla.

– Selvitimme toria ja keskustaa kävelyjen paikaksi nytkin, mutta liikennejärjestelyt menivät vaikeaksi. Alustakaan ei ole siellä paras mahdollinen, Norrgård kertoo.

Nyt kävellään Onkilahden maisemissa.

– Kävelyvalmentajat ovat käyneet paikkaa katsomassa, ja he pitivät reittiä hyvänä, Norrgård tietää.

Kalevan kisat 27.–30.6.2024 Vaasassa Kaarlen kentällä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kalevan kisat

  • Yleisurheilun SM-kilpailut on järjestetty vuodesta 1907 alkaen, vain vuonna 1941 jatkosodan aikana kilpailuja ei järjestetty.

  • Nimi Kalevan kisat juontaa juurensa vuoteen 1909, jolloin henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta lahjoitti kisoihin kiertopalkinnon.

  • Ensimmäisen kerran SM-kisoista on käytetty nimitystä Kalevan kisat vuonna 1915.

  • Vuonna 1937 Suomen urheiluliitto virallisti SM-kisojen nimeksi Kalevan kisat. Kalevan kisat on viimeksi kisattu Vaasassa vuonna 2013.

  • Ennen sitä Kalevan kisat on järjestetty Vaasassa vuosina 2004, 1986 ja 1948.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nathalie Blomqvist (vas.) ja Camilla Richardsson ovat harjoitelleet paljon yhdessä. Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen

EM-kilpailuista Kaarlen kentälle, ja sieltä olympiamaratoniin

Vaasalainen Nathalie Blomqvist, 22, ja mustasaarelainen Camilla Richardsson, 30, ovat järjestäjien ykköskorin toiveita osanottajiksi Kalevan kisoihin. He ovat paikallisesti tunnettuja ja lajeissaan Suomen kärkeä.

Molemmat aikovat olla mukana, vaikka Kalevan kisojen ajankohta on tänä vuonna ongelmallinen. Yleensä ne ovat heinä- ja elokuun vaihteessa.

– Tuossa kohdassa kautta minun pitäisi tehdä 35 kilometrin kiihtyvää harjoitusta eikä juosta ratakymppiä. EM-kilpailut ovat pari viikkoa ennen Kalevan kisoja, ja olympiamaratoniin on kuusi viikkoa aikaa, Richardsson perustelee.

Hän on pyöritellyt jopa niin radikaalia ajatusta, että juoksisi 25 kilometriä ennen Kalevan kisojen naisten 10 000 metrin starttia ja tulisi suoraan lähtöviivalle Kaarlen kentälle.

– En tiedä, olisiko se mahdollista. Kilpailuissa on monia sääntöjen sanelemia muodollisuuksia.

Blomqvist arvelee juoksevansa Kalevan kisoissa vain yhden matkan, 1 500 metriä. 5 000 metriä olisi mahdollinen, mutta ei välttämättä järkevää koko kesän kilpailuohjelman kannalta.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Nathalie Blomqvist ja Camilla Richardsson aikovat olla mukana kilpailussa, vaikka Kalevan kisojen ajankohta on tänä vuonna ongelmallinen.
Kuva: Jarno Pellinen

Poikkeuksellinen harjoituskaveri

Richardsson ja Blomqvist harjoittelevat poikkeuksellisen paljon yhdessä siihen nähden, että toinen on maratoonari ja toinen maileri.

Alkuvuoden molemmat olivat 11 juoksijan ryhmässä Dullstroomissa Etelä-Afrikassa, sitten muutaman viikon kotimaisemissaan, josta harjoitukset jatkuivat maalikuussa Flagstaffin vuoristoleirille Yhdysvaltoihin.

Keskimatkoja juokseva Blomqvist ja maratoonari Richardsson voivat tehdä yhdessä yllättävän monia harjoituksia.

Blomqvist on nuorten sarjoissa meritoitunut juoksijalupaus, jonka harjoittelu on vielä kaukana Richardssonin määristä.

Sen hän kuitenkin on sisäistänyt jo kauan sitten, että kestävyysurheilu on yksinäistä puuhaa. Henkistä taakkaa syntyy helposti.

– On helpottavaa ja virkistävää, kun voi tehdä asioita samanhenkisen kaverin kanssa. Ulkomaan leireilläkään ei tarvitse olla yksin, Blomqvist sanoo.

Richardssonille yksin oleminen ja tekeminen sekä kotimaassa että ulkomailla oli vuosia arkea. Hän on myös usein ollut suomalaisryhmän ainoa naisjuoksija pitkillä ulkomaanleireillä.

– Täytyy olla onnellinen, että on löytynyt kaveri, jonka kanssa voin tehdä paljon samoja asioita, Richardsson huokaisee.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka