Uutiset

Vaasan kaupunginteatteri julkisti suurtuotannon – 80-vuotisjuhlan kunniaksi ooppera ja musikaali

Seppo Välinen ohjaa syksyllä musikaalin Sound of Music.
Seppo Välinen ohjaa syksyllä musikaalin Sound of Music.
Kuva: Linus Lindholm
  • Vaasa

Vaasan kaupunginteatteri tuo näyttämälle kotimaisen oopperaklassikon Pohjalaisia. Oopperan ensi-ilta on alkuvuonna 2023.

Leevi Madetojan säveltämä, vuonna 1924 kantaesitetty kolminäytöksinen Pohjalaisia on Suomen esitetyin ooppera ja ensimmäinen kotimainen menestysteos.

Orkesterina toimii Vaasan kaupunginorkesteri ja kuorona Vaasan oopperayhdistyksen kuoro. Solistit julkaistaan syksyllä.

Kapellimestarina toimii Anna-Maria Helsing ja teoksen ohjaa vahvoista oopperaohjauksistaan tunnettu Anna Kelo. Lavastuksesta vastaa Janne Vasama ja pukusuunnittelijana toimii Paula Varis.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiistaton klassikko

Pohjalaisia perustuu Artturi Järviluoman samannimiseen, vuonna 1914 kantaesitettyyn näytelmään. Myöhemmin kirjoittajaksi on esitetty alahärmäläissyntyistä Anton Kangasta.

Pohjalaisia kertoo mielivaltaista vallesmannia vastaan nousevista härmäläisistä. Teoksella on ollut tärkeä rooli pohjalaisuuskuvan luomisessa. Se on ollut vahvistamassa myyttiä eteläpohjalaisista vapautta rakastavana kansanosana. Teos sai varhain myös kansallisen ulottuvuuden. Sen tulkittiin kuvastavan koko Suomen kansan mentaliteettia, itsenäistymispyrkimyksiä ja vapauden kaipuuta.

Pohjalaisia-näytelmästä on oopperan ohella tehty kaksi elokuvaa, vuosina 1925 ja 1936 (kuva). Pohjalaisia-ooppera tulee Vaasan kaupunginteatterin näyttämölle tammikuussa 2023.
Kuva: Elonet

Pohjalaisia on elänyt suomalaisilla näyttämöillä pitkään, ja oopperan ohella siitä on tehty kaksi elokuvaa, vuosina 1925 ja 1936.

Edellinen iso tuotanto oopperasta nähtiin 2017, kun Tampereen ooppera esitti teoksen 70-vuotisjuhlateoksenaan. Suomen Kansallisooppera tarttui Pohjalaisiin 2009. Ilmajoen musiikkijuhlat esitti teosta 2005 ja 2008–2009.

Pohjalaisia saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterin Romeo-näyttämöllä 14. tammikuuta 2023.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teatterin syksyssä musikaalia, tanssia ja farssia

Vaasan kaupunginteatteri viettää tulevana näytäntökautena 80-vuotisjuhlaansa. Näytäntövuoden teemana on juuret, mikä kuvastuu kauden kaikissa ensi-illoissa. Teoksissa pohditaan, millaisista juurista olemme kasvaneet ja kasvamme.

Syyskauden avaa syyskuun alussa lastennäytelmä Irmeli – kummitusseikkailu. Näytelmässä Vaasan kaupunginteatterissa on tehty suursiivousta, ja teatterin varasto on jouduttu väliaikaisesti siirtämään Julia-näyttämölle. Näyttämömestari Kaunokki on tulossa töihin tavalliseen tapaansa, siivoamaan hiukan pölyttynyttä varastoa, mutta katsomo onkin täynnä väkeä. Teos tehdään yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa.


Syksyn toisena ensi-iltana 17.9. nähdään ikoninen musikaali West Side Story. 50-luvun New Yorkiin sijoittuvassa musikaalissa kahden vastakkaisen jengin nuoret Maria ja Tony kohtaavat, eikä mikään voima voi estää heitä rakastumasta.
Musikaalin ohjaa teatterinjohtaja Seppo Välinen, ja kapellimestarina on Sauli Perälä. Koreografiasta vastaa Reija Wäre (vier.).

Tunnettuja tanssitaiteilijoita vierailijoina

Vaasalaislähtöinen tanssitaiteilija ja koreografi Carl Knif vierailee syksyllä Vaasassa ja tekee tanssin ja fyysisen teatterin keinoin Sakari Topeliuksen sadun Koivu ja tähti. Nuorille ja aikuisille suunnatun teoksen ensi-ilta on Julia-näyttämöllä 22.10.

Suurella näyttämöllä saa marraskuussa ensi-iltansa Michael Cooneyn farssi Puhtaana käteen. Siinä Erkki Lehtinen on tehtaillut sosiaalitukia keksittyjen henkilöiden nimissä ja sotkenut vyyhteen mukaan myös vuokralaisensa Visan. Ohjaajana vierailee Riku Innamaa.

Marraskuussa tulee ensi-iltaan myös Maa, jossa on liikettä ja musiikkia. Mitä tapahtuu, kun kymmenen nuorta ihmistä astuu näyttämölle löytääkseen yhteisen maan unelmille, läsnäololle ja kohtaamiselle? Teoksen ohjaajana ja koreografina vierailee Hanna Brotherus, ja kyseessä on yhteistuotanto.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka