Uutiset

Vaasan paras kahvila on valittu – "Halusin tehdä sellaisen kahvilan, jonne itse haluan mennä"

Aveny Café Vasa voitti Vaasa-lehden Vaasan paras kahvila -äänestyksen. Kahvilan omistaja Annica Håkans on onnellinen. – Aiomme jatkaa samalla lailla kuin ennen. Olen kuullut asiakkailta, että kyllä huomaa, että minä nautin työstäni. Kun itse viihtyy, se näkyy. Tämä ei ole minulle työ, vaan valitsemani elämäntapa.
Aveny Café Vasa voitti Vaasa-lehden Vaasan paras kahvila -äänestyksen. Kahvilan omistaja Annica Håkans on onnellinen. – Aiomme jatkaa samalla lailla kuin ennen. Olen kuullut asiakkailta, että kyllä huomaa, että minä nautin työstäni. Kun itse viihtyy, se näkyy. Tämä ei ole minulle työ, vaan valitsemani elämäntapa.
Kuva: Laura Krohn
  • Laura Krohn

Aveny Café Vasan omistaja Annica Håkans on iloisesti yllättynyt ja onnellinen kuullessaan, että hänen kahvilansa voitti Vaasa-lehden ja MaRan järjestämän Vaasan paras -kahvilaäänestyksen.

– Kyllähän asiakkaat ovat kilpailusta puhuneet ja kertoneet äänestäneensä, hän sanoo.

Suhde asiakkaisiin on Håkansille tärkeä. Avenyssä käy paljon vakiasiakkaita, joiden kahvimaut kahvilanpitäjä tuntee ja osaa jo ottaa oikeankokoista kuppia käteen asiakkaan astuessa sisään.

Asiakaskunta on laaja.

– Jos yleistää, aamupäivisin täällä käy miehiä ja iltapäivisin olemme naisten kahvila, Annica Håkans nauraa.

Pöydät ovat monesti täynnä. Seinillä on taidetta, jota asiakkaat ovat kahvilaan lainanneet.
Kuva: Laura Krohn

Kesäisin espressokoneen ääni kuuluu avoimesta ovesta kadulle ja houkuttelee sisään matkailijoita.

– Kahvikone on Italiasta ja se oli ensimmäinen hankintani tänne, ennen kuin koko paikka edes varmistui.

Kahvila avasi yli kolme vuotta sitten, mutta Håkans kertoo, että edelleen melkein päivittäin sisään tulee uusia asiakkaita, jotka ihmettelevät, että onko tämä aivan uusi paikka.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kauppahallista isompiin tiloihin

Annica Håkans on taustaltaan ompelija, mutta työskenteli jo nuorena kahviloissa ja leipomoissa. Noin yhdeksän vuotta sitten hänelle tuli mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi Kauppahalliin, jonne hän perusti Lilla Entrén -kahvilan.

– Silloin huomasin, että gluteenittomien ja sokerittomien tuotteiden kysyntä lisääntyi. Kauppahallin tila oli kuitenkin pieni, eikä siellä pystynyt valmistamaan tuotteita, Håkans sanoo.

Niinpä hän päätti avata kahvilan uudessa paikassa kävelykadulla sijaitsevassa liikehuoneistossa, jossa oli aiemmin toiminut sisustusliike ja kukkakauppa. Hän aloitti remontin, kun koronapandemia oli juuri alkanut.

– Tästä oli päätetty ja lainat otettu, sitten iski korona. Mutta se ei pysäyttänyt minua. Olin täällä kaksi kuukautta joka päivä 16 tuntia vuorokaudessa ja remontoin. Kun kahvilat saivat taas kesäkuun alussa avata, olin valmis.

Kesäkaudella terassi on todella suosittu. – Se on niin hyvällä paikalla, katutasosta pikkaisen alempana ja tuulensuojassa, Håkans sanoo.
Kuva: Laura Krohn

Remontti oli iso, sillä tilaan piti rakentaa keittiö ja asiakas-wc:t. Niihin tarvittiin apuvoimia, mutta muuten Håkans teki paljon itse ja muun muassa otti esiin piilossa olleen vanhan tiiliseinän.

– Tekemällä oppii. Olen remontoinut myös oman kotini, hän hymyilee.

Meinasiko usko loppua missään vaiheessa?

– Ei. Eteenpäin, se on ainut oikea reitti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kalustus nettikirpputoreilta

Håkans halusi tehdä sellaisen kahvilan, jonne itse haluaisi mennä: rauhallisen, tunnelmallisen ja persoonallisen. Hänellä onkin vahva näkemys, millainen kahvilan pitäisi olla.

– Täällä olen saanut toteuttaa itseäni. Sama tyyli on kotonani.

Kahvilan erilaiset pöydät ja tuolit on hankittu nettikirpputoreilta.

– Olihan niiden noutamisessa työtä, mutta se on minulle myös harrastus. Lisäksi ihmiset toivat niitä tänne. Moni oli ilahtunut, kun kuuli, että kalusteet ovat tulossa kahvilaan.

Persoonallinen kalustus on hankittu kierrätyksenä.
Kuva: Laura Krohn

Omistaja on paikalla joka päivä

Kahvilan kaksi ensimmäistä vuotta olivat kovat, sillä Håkans ei uskaltanut epävarmana aikana palkata henkilökuntaa. Nyt keittiön puolella työskentelee puolitoista työntekijää.

– Siellä valmistetaan kaikki meidän tuotteemme. Palvelupuolella minulla on ahkeria, iloisia opiskelijoita tuuraajina, Håkans kertoo.

Annica Håkans kertoo itse nauttivansa "ehkä vähän liian monta" kuppia kahvia päivässä.
Kuva: Laura Krohn

Hän on kuitenkin itse joka päivä paikalla kahvilassa.

– Tänä kesänä tosin pidin enemmän vapaata kuin moneen vuoteen. Ei mitään pitempää, mutta yksittäisiä päiviä ja hetkiä, Håkans kertoo.

Syyslomalla on tulossa vähän pidempi irtiotto.

– Olen pienellä matkalla viisi päivää. Se on ensimmäinen kerta, kun jätän kaiken niin pitkäksi aikaa. Jännittävää, mutta uskon, että myös tarpeellista, Håkans sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auki sunnuntaisinkin

Suurin osa tuotteista on gluteenittomia ja ne suunnitellaan yhdessä kondiittoreiden kanssa.

– Olemme todistaneet, että on mahdollista leipoa hyvän makuisia gluteenittomia tuotteita, sekä suolaisia että makeita.

Tuotevalikoima myös vaihtuu.

– Aina pitää kehitellä jotain uutta, ettei itse kyllästy, Håkans huomauttaa.

Asiakkaiden suosikit, kuten Budapest-kookospallot, erimakuiset juustokakut ja sokeriton porkkanakakku, ovat aina listalla.

Kahvilan tuotvalikoima vaihtuu ja uusiutuu tasaisin väliajoin.
Kuva: Laura Krohn

Aveny Café on alusta asti ollut auki sunnuntaisin.

– Ajattelin, että kun sijaitsemme tällä paikalla ydinkeskustassa, on pakko olla auki sunnuntaisin. Mutta emme jaksa seitsemää päivää viikossa ympäri vuoden, joten talvisin meillä on maanantait kiinni – silloin taas muilla on auki, Håkans selvittää.

Eikä maanantai yrittäjälle mikään vapaapäivä ole, vaan silloin on paperitöitä, tavaranhankkimista ja monia hoidettavia asioita.

Kahvilassa on myös anniskeluoikeudet. Siellä on pidetty jazz-iltoja, ja marraskuussa on tulossa esiintymään laulaja ja pianisti.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Kolme kysymystä voittajalle

1. Mikä on parasta Vaasan kahvilakulttuurissa?

– On valinnanvaraa, paljon erilaisia paikkoja. Jokaiselle asiakkaalle löytyy varmasti oma kahvila ja olohuone. Tosin Sweet Vaasan, joka on ollut täällä niin kova nimi ja vahva toimija, lopettaminen on järkyttävää ja pelottavaakin.

2. Mikä on parasta työssäsi?

– Asiakaspalvelu. Se antaa minulle paljon. Tyytyväinen asiakas on tärkein.

3. Miten nautit kahvisi?

– Aamuisin juon aina cappuccinon, mutta sen jälkeen juon meidän tummapaahtoista suodatinkahviamme, mustana. Sitä kuluu ehkä liiankin paljon... Välillä nautin mielelläni jonkin hyvän leivoksen siinä ohessa.

Äänestäjien kommentteja

  • Vaasa paras kahvila -kilpailussa annettiin 345 ääntä. Tasan 20 eri paikkaa sai ääniä. Neljän joukko erottui kärjessä, mutta lopulta Aveny Café Vasa vei voiton. Se sai yhteensä 16 prosenttia kaikista äänistä.

  • Kaikkien äänestäjien kesken arvottiin Sokos Hotels -majoituslahjakortti kahdelle. Sen voitti Emil Borén.

  • Tässä äänestäjien perusteluja Aveny Cafésta:

  • Huomioitu erityisruokavaliot hyvin, esim gluteenittomuus. Laaja valikoima, makeita että suolaisia.

  • Hyvä palvelu, herkulliset tuotteet ja viihtyisä tila.

  • Hyvä valikoima tuotteita. Miellyttävä ympäristö, terassi.

  • Ystävällinen palvelu, hyvät leivonnaiset, tunnelmallinen miljöö ja keskeinen sijainti.

  • Monipuolinen tarjonta: kahvi, hyvät viinit, leivonnaiset ja suolaiset tuotteet. Rauhallinen paikka.

  • Lähikahvila,jossa hyvät leivonnaiset, kaupungin paras cappuccino, ystävällinen palvelu sekä kiva miljöö.

  • Kotoinen, ei liian suuri. Paljon valinnan varaa herkuissa.

  • Aito vaasalainen, ei monikansallinen ketju. Sisustus on sympaattinen sekoitus eri tyylin tuoleja ja pöytiä. Kristallikruunuja ja kynttilänjalkoja. Musiikkiesityksiä.

  • Tarjolla myös vegaanista.

  • Vaasan parhaalla paikalla oleva kahvila. Palvelee vauvasta vaariin ystävällisesti ja asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka