Uutiset

Vaasan parhaan pizzerian yrittäjiltä ei uskallusta puutu – "Kun muut miettivät kuuluuko ananas pizzaan, me Illyrian'sissa laitoimme salmiakkikastiketta pizzaan"

Fatos ja Faton Kavaja iloitsevat Vaasan paras pizzeria -tittelistä. Maaliskuussa he ovat pyörittäneet Illyrian’sia 14 vuotta.
Fatos ja Faton Kavaja iloitsevat Vaasan paras pizzeria -tittelistä. Maaliskuussa he ovat pyörittäneet Illyrian’sia 14 vuotta.
Kuva: Riikka Ilmonen
  • Riikka Ilmonen

Otatko cappuccinon, kuluu tiskiltä kahvikoneen takaa. Kysymys on yllättävä, sillä ihan jokaisesta pizzeriasta ei saa erikoiskahveja.

Faton ja Fatos Kavajan Illyrian’s on äänestetty Vaasan parhaaksi pizzeriaksi. Veljekset ovat asiasta hyvillään, mutta tietävät myös, että menestyksen eteen on tehty töitä.

Niin sanottu ekstra maili on meidän juttumme, ja sillä olemme voineet erottua muista kilpailijoista.
Fatos Kavaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaasan paras pizzeria -äänestys keräsi 1150 ääntä, joista Illyrian's sai 296.
Kuva: Riikka Ilmonen

He kertovat, että Illyrian’sissa on panostettu hyvän ruoan lisäksi siisteyteen, palveluun ja vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa etenkin sosiaalisessa mediassa.

– Olemme ottaneet asiakkaat osaksi kokonaisuutta ja sitä ihmiset arvostavat, Fatos Kavaja kertoo.

Pizzeria avasi ovensa vuonna 2010, ja maaliskuussa tulee kuluneeksi 14 vuotta yrittämistä.

– Kun päätimme avata oman pizzerian, meille sanottiin, että Vaasassa on yli 40 ruokapaikkaa, joten voi olla riski perustaa oma. Meillä oli kuitenkin kokemusta alalta ja halua, ja onnistuimme kovalla työllä, Faton Kavaja toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ravintolassa asiakaspaikkoja on vähän yli 30.
Kuva: Riikka Ilmonen

Ruokailijoita paikan päälle

Vaasassa pizzat otetaan vakavasti, ja sen kertoo äänestyksen äänisaalis, sillä yhteensä 1150 ihmistä äänesti kilpailussa suosikkipizzeriaan.

Vaasalaiseen tapaan Illyrian’sinkin salaattipöydästä löytyy tillimakaronia, mutta he kertovat ajatelleensa alusta asti ”boksin ulkopuolelta” ja ovatkin herättäneet huomiota rohkeilla valinnoilla.

– Silloin kun muut ovat miettineet kuuluuko ananas pizzaan, me olemme laittaneet salmiakkikastiketta pizzan päälle, Fatos Kavaja nauraa.

– Teimme sen punaviinipohjaan ja haimme apteekista kunnon salmiakkeja. Ensin maistoi punaviinin ja jäljestä tuli salmiakin maku. Se jakoi mielipiteitä, mutta ne, jotka siitä tykkäsivät olivat ihan haltioissaan.

Fatos ja Faton Kavaja esittelivät salmiakkipizzansa vuonna 2015.
Kuva: Minna Hirvelä

Illyrian’sin listalta löytyy klassikoiden lisäksi erikoislista, jossa on muun muassa poro- ja lohipizzat. Sen lisäksi heillä on sesonkiannoksia ja kilpailuja, jossa asiakkaat saavat kehittää omia pizzojaan.

Yrittäjät haluavat, että asiakkaat tulevat ravintolaan syömään, eikä heidän pizzojaan saa ruokalähettipalveluista. Siksi viihtyvyyteen on panostettu.

– Asiakkaan ei tarvitse juosta pois syötyään, vaan kahvista ja seurasta voi jäädä nauttimaan. Me uskomme, että kun ravintola on perustettu, siihen on syynsä, että ihmiset haluavat mennä sinne syömään, Fatos Kavaja taustoittaa.

Asiakkaina käy kaikenikäisiä ihmisiä, ja perheellisinä isinä he tietävät, että etenkin lapsiperheet tulee ottaa huomioon.

– Leikkaamme lapsille pizzan valmiiksi pieniksi paloiksi. Niin sanottu ekstra maili on meidän juttumme, ja sillä olemme voineet erottua muista kilpailijoista, hän jatkaa.

Ravintola sulkee ovensa kuudelta, paitsi sunnuntaina neljältä ja maanantaina se on kokonaan kiinni.

– Meillä ei tällä hetkellä ole muita työntekijöitä. Yrittäjälläkin pitää olla aikaa myös perheellee sekä hengähdystauko itselleen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sisustuksessa näkyy veljesten kosovolaiset juuret.
Kuva: Riikka Ilmonen

Juuret näkyvät ravintolassa

Veljekset muuttivat Kosovosta Suomeen ja Vaasaan pakolaisina vuonna 1998.

– Tulin vaimoni, poikani ja Fatoksen kanssa, kun hän oli 13-vuotias. Olen löytänyt uuden kodin, ja Suomi on antanut meille turvallisuutta, mistä olen kiitollinen, vanhempi veli kertoo.

– Me opiskelimme ja teimme paljon töitä, koska oli rahan tarvetta ja integroituminen oli tärkeää, jos aikoi jäädä. Isä kuoli sodassa ja talo oli raunioina, joten ei ollut paikkaa edes minne palata. Rakensimme elämän tänne, Fatos Kavaja lisää.

Fatos Kavajan mukaan heidän kulttuurinsa näkyminen on osa ravintolan sielua.
Kuva: Riikka Ilmonen

Veljesten juuret näkyvät ravintolan tauluissa ja muussa sisustuksessa. Nimi Illyrian’s viittaa Länsi-Balkanin vanhaan heimoon.

– Täällä on meidän kulttuuria ja perintöä. Se antaa sielun ravintolallemme, Fatos Kavaja sanoo.

Veljekset ovat olleet toistensa yrityskumppaneina 14 vuoden ajan. Päätökset tehdään yhdessä ja toinen auttaa toista. He kuitenkin korostavat, että ravintolassa he ovat ensisijaisesti yrityskumppaneita.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Fatos ja Faton Kavaja ovat ylpeitä saavutuksistaan.
Kuva: Riikka Ilmonen

Uusien unelmien edessä

Haastavia aikojakin on ollut, veljekset toteavat, eivätkä viittaa vain pandemiaan ja inflaatioon.

– Sain aivoinfarktin vuoden 2022 joulukuussa. Se pysäytti minut hetkeksi kokonaan, Faton Kavaja kertoo.

Hän vietti sairaalassa pari kuukautta ja oli puolen vuoden ajan pois töistä.

– Tämä on haastava ja fyysisesti raskas työ. Veljeni väsyy vähän nopeammin, enkä toki itsekään jaksa juosta kuin 20-vuotiaana. Olemme miettineet, jos joku olisi kiinnostunut jatkamaan toimintaa, nuorempi veli sanoo.

Hän kertoo, että heidän rakentamansa ravintola olisi jollekin todella valmis paketti.

– Ihan kelle tahansa emme tätä silti antaisi. Jatkaja jatkaisi samalla tyylillä kuin mekin.

Jatkajan löytyessä Faton Kavajalla olisi mahdollisuus etsiä kevyempää työtä.

– Minulla on tietokoneasentajan ammattitutkinto, ja olen tehnyt töitä IT-tukihekilönä. Voisin myös olla enemmän perheen ja lasten kanssa.

Tämä on meille todiste siitä, että unelmat voivat toteutua, kun tekee kovasti töitä ja uskoo itseensä.
Faton Kavaja

Fatos Kavaja puolestaan opiskelee parhaillaan tradenomiksi. Hän myös lisää, että yrittäminen on opettanut monitaituriksi, joten mahdollisuuksia on monia.

Kaikesta näkee, että veljekset ovat ylpeitä ravintolastaan, eikä ajatus luopumisesta ole kivutonta.

– Ei se meillekään helppoa ole, mutta on ajateltava hyvinvointiakin. Ilman sitä ei ole mitään. Monesti otamme terveyden itsestään selvänä.

Vaikka tulevaisuus on avoin, yrittäjät sanovat jatkavansa varmasti remmissä vielä jonkin aikaa.

Nyt kuitenkin päällimmäisenä mielessä on ilo voitosta ja etenkin siitä, että he ovat löytäneet tiensä vaasalaisten pizzansyöjien sydämiin.

– Se on palkinto, jota ei voi mitata äänestyksissä. Olemme osa yhteisöä, jota rakastamme palvella, Fatos Kavaja sanoo kiittäen asiakkaitaan.

Voitto on myös symbolinen.

– Tämä on meille todiste siitä, että unelmat voivat toteutua, kun tekee kovasti töitä ja uskoo itseensä, Faton Kavaja päättää.

Äänestäjien kommentteja

Vaasan paras pizzeria -äänestyksessä annettiin yhteensä 1150 ääntä, joista Illyrian’s sai 296 ääntä. Ääniä annettettiim yhteensä 40:lle eri paikalle.

Äänestäjien kesken arvottiin 60 euron lahjakortti voittajapizzeriaan ja sen voitti Raimo Wegelius.

Tässä äänestäjien kommentteja Illyrian’sista:

  • 100 prosenttia laatua saa ihan sama minä päivänä ja kellonaikana menet. Vaasan paras pizzeria.

  • Herkulliset pizzat, luovat täytteet, maukas taikina. Hyvin hoidettu salaattipöytä. Tämä on pizzeria mistä Vaasa tunnetaan.

  • Aina iloinen asiakaspalvelu, mahtavat pizzat ja muutkin ruuat. Lisäksi viihtyisä paikka.

  • Annokset maittavia ja palvelu hyvää.

  • Maukkaat, isot pitsat runsailla täytteillä. Mukavan tunnelmallinen miljöö. Hyvä, ystävällinen palvelu.

  • Parhaat pizzat. Aina hyvä laatu. Tuoreet raaka-aineet. Siistit ja puhtaat tilat. Tillimakaroni täällä Vaasan parasta. Aina ystävällinen ja aurinkoinen palvelu.

  • Mainonta on sopivan huumorillista ja iskee jokaiseeen.

  • Erilainen ja laajempi menu kuin muissa ravintoloissa. Koko seurueelle löytyy varmasti mieleistä syötävää. Raaka-aineet ovat laadukkaita. Erinomainen palvelu.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka