Uutiset

Vaasan seudun kirjoittajat ovat julkaisseet kirjoja jännityksestä koiriin – mutta mitä kirjaa he itse toivovat pukinkonttiin?

Kirja on mieluinen joululahja, myös kirjailijoille.
Kirja on mieluinen joululahja, myös kirjailijoille.
Kuva: Pixabay
  • Laura Krohn

Syksyn paikallinen kirjasato on runsas ja monipuolinen. Vaasan seudun kirjoittajat ovat julkaisseet niin runoja, kertomuksia koirista kuin jännitystäkin. Myös maailmantilanne näkyy aihevalinnoissa.

Kysyimme kirjailijoilta, millaisia kirjoja he ovat julkaisseet ja minkä kirjan he itse haluaisivat saada joululahjaksi.

Nuorena naisena olon ylistys

Vaasalainen Enni Yli-Hynnilä on julkaissut runokirjan Toistaiseksi tuntematon (Enostone kustannus). Sen suorasanaiset runot ammentavat arjesta, elämästä ja rakkaudesta. Ne sisältävät monille samaistuttavia, nolostuttaviakin, tilanteita.

Yli-Hynnilä työskentelee markkinointi- ja viestintäpäällikkönä ja kirjoittaa runoja vapaa-aikanaan ja lomilla.

Hän on esittänyt runojaan yleisölle esimerkiksi Ritzin open stage -illoissa ja Taiteiden yössä.

Mitä olet kirjoittanut aiemmin?

– Olen kirjoittanut aikaisemmin kaksi runokirjaa, Taireteos ja Likellä. Ne on kirjoitettu Etelä-Pohjanmaan murteella, toisin kuin uusin kirjani, joka on kirjoitettu yleiskielellä. Olen kotoisin Kuortaneelta, mutta nyt olen asunut jo aika monta vuotta Vaasan seudulla, joten murteeseen ei ole samanlaista tuntua.

Enni Yli-Hynnilä kirjoittaa sellaisia runoja, joita itsekin lukisi mielellään.
Kuva: Jarno Pellinen

Miksi halusit tehdä tällaisen kirjan?

– Toistaiseksi tuntematon on nuoren aikuisuuden ja nykyaikaisen naiseuden ylistys. Koen tärkeäksi kirjoittaa nuorena naisena olemisesta ja siihen liittyvistä paineista. Kirjassa on kuitenkin myös huumoria, sillä monet asiat helpottuvat, kun niitä käsittelee huumorin keinoin.

Mikä oli hauskinta tätä kirjaa tehdessäsi?

– Hauskinta oli keksiä runoihin samaistuttavia tilanteita arkielämästä. Usein aiheet pulppusivat pintaan kuin itsestään.

Mitä arvelet lukijan saavan kirjastasi?

– Ihanaa olisi, jos kirja antaisi iloa ja voimaa olla oma itsensä ja suhtautua lempeästi eteen tuleviin asioihin. Monet näkevätkin runoissa yhtymäkohtia omaan elämäänsä.

Minkä kirjan toivoisit itse saavasi joululahjaksi?

– Olen toivonut joululahjaksi Lucinda Rileyn uusinta kirjaa Valoa ikkunassa. Hänellä on upea taito saada lukija koukuttumaan tarinaan ensimmäiseltä sivulta lähtien.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miten suojautua informaatiovaikuttamiselta?

Vaasalainen kirjailija ja kolumnisti Harri V. Hietikko on julkaissut tänä syksynä teoksen Informaatiosota – taistelu mielistä (Readme.fi). Se kuvaa informaatiovaikuttamisen teoriaa ja käytännön tekniikoita. Kirja opettaa tuoreiden esimerkkien avulla tunnistamaan ja analysoimaan propagandaa ja disinformaatiota sekä käsittelee informaatiovaikuttamisen vastatoimia.

Mitä olet kirjoittanut aiemmin?

– Vuosien varrella olen kirjoittanut dekkareita, kaunokirjallisuutta, gonzo-journalismia, näytelmiä sekä viime aikoina pääasiassa sotahistoriaan ja turvallisuuteen liittyviä tietokirjoja. Viime vuonna ilmestyi sotahistoriaa käsitellyt Someri – Jatkosodan saaritaistelu.

Harri V. Hietikon uusi kirja opettaa tunnistamaan propagandaa ja suojautumaan siltä.

Miksi halusit kirjoittaa juuri tästä aiheesta?

– Keskeisin motiivi kirjoittaa kirja oli tiedon jakaminen ja kansalaisten henkinen varustaminen aikaan, jonka tuskin kukaan meistä vielä hetki sitten uskoi voivan koskaan enää koittaa.

Mitä arvelet lukijan saavan kirjastasi?

– Tämä on ajankohtainen perusteos jokaiselle nykyhetken hybridi- ja informaatiovaikuttamisesta kiinnostuneelle kansalaiselle. Toivon lukijan oivaltavan teokseni äärellä, että hybridi- ja informaatiovaikuttaminen ovat tällä hetkellä peittelemätöntä todellisuuttamme. Kirjan avulla oppii suojaamaan itsensä niiltä. Varautuminen on paitsi jokaisen kansalaistaito, tärkeää myös yhteisen tulevaisuutemme kannalta.

Minkä kirjan toivoisit itse saavasi joululahjaksi?

– Ensipainoksen Olavi Paavolaisen teoksesta Synkkä yksinpuhelu. Se on ainutlaatuinen dokumentti ja samalla taideteos, joka käyttää onnistuneesti rakenteenaan päiväkirjamuotoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Irja Kylälällä on ollut kuusi koiraa ja kaikki samaa rotua, cairnterriereitä.

Sattumuksia elämästä kuuden koiran kanssa

Irja Kylälä on julkaissut teoksen Koiruuksien koiruudet (Mediapinta). Kirja kertoo siitä, miten läheiseksi ja lämpimäksi ihmisen ja koiran suhde parhaimmillaan tulee ja erilaisista yllättävistä tilanteista, joihin koirien kanssa voi joutua.

Kirjoittaja on asunut miltei koko elämänsä Vaasassa. Viisi vuotta sitten hän muutti Tampereelle, jonne on kotiutunut nyt lopullisesti.

Mitä olet kirjoittanut aiemmin?

– Koko elämäni olen viihtynyt kynä kädessä. Olin joskus nuorempana Sana-lehden kolumnistina. Kirjoittelin juttuja säännöllisesti nimimerkin takaa, kunnes minulta pyydettiin musiikkia julkaisuun ja keskityin sen jälkeen etupäässä sovitusten tekoon.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Millaisen teoksen olet nyt julkaissut?

– Julkaisin esikoiskirjani 77-vuotiaana. Kirja kertoo kaikista kuudesta koirastani sekä yhdestä kissastani, joiden edesottamukset olen halunnut tallentaa yksiin kansiin. Vain koiraihmiset tietävät, millaisiin hauskoihin ja yllättäviin tilanteisiin eläinten kanssa voi joutua.

Irja Kylälä on asunut koko ikänsä Vaasassa, mutta muutti viisi vuotta sitten Tampereelle

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Mikä on ollut parasta tätä kirjaa tehdessäsi?

– Kirjaa tehdessäni olen nauranut paljon, kun olen muistellut koirien järjestämiä hauskoja yllätyksiä, joita on todella riittänyt joka mahdolliseen lähtöön.

Mitä arvelet lukijan saavan kirjastasi?

– Uskoisin, että myös lukijat saavat nauraa kirjaa lukiessaan. Kirja ei ole mikään opetusteos, vaan tarkoitus on, että myös lukijat saavat nauttia hauskoista tarinoista.

Minkä kirjan toivoisit itse saavasi joululahjaksi?

– Lukisin mielelläni Eero Huovisen Sielujen puolustajan.

Ralf Henriksson on aiemmin kirjoittanut jännitystarinan Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä. Nyt hän on julkaissut dekkarin, jonka päähenkilöt ovat Vaasasta.
Kuva: Tero Hautamäki

Päähenkilöinä vaasalainen geologi ja poliisi

Vaasaan hiljattain paluumuuttanut Ralf Henriksson on julkaissut tänä syksynä rikosromaanin Jäämeren rata (Bookcover).

Hän on varttunut Seinäjolla ja valmistunut Vaasan kauppakorkeakoulusta ekonomiksi vuonna 1980. Hän palasi Vaasaan eläköidyttyään vientiteollisuuden talousjohdon tehtävistä.

Kirjassa vaasalaisen geologian tohtori Arvi Laikkion johtama työryhmä suunnittelee Jäämeren rataa ja uutta meritietä. Vaasalainen rikoskomisario Marvin Martens tulee mukaan kuvioon, kun hän tunturilomallaan löytää Laukkion kuolleena.

Mitä olet kirjoittanut aiemmin?

– Kirjallinen tuotantoni sisältää yhteensä 7 romaania ja 10 novellikokoelmaa ja ne kaikki on julkaistu kymmenessä vuodessa. Kirjoissani pohjalaisuus on laajasti esillä.

Miksi halusit kirjoittaa juuri tästä aiheesta?

– Sain kimmokkeen kirjoittaa tämän jännitysromaanin kylmän sodan palattua entistäkin hyytävämpänä takaisin Eurooppaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Itämeren laivaliikenteen ja huoltovarmuuden vaarantuessa Suomi on alkanut uudelleen suunnitella rautatietä Lapin kautta Pohjois-Norjaan Kirkkoniemen satamaan. Jäämeren reitti korvaisi tarvittaessa Itämeren laivareitin. Ratahanke on kohdannut myös lujasti vastustusta erityisesti Lapin asukkaissa ja siitä sainkin lisää aineksia tarinaani.

Mikä oli haastavinta tätä kirjaa tehdessäsi?

– Haastavinta oli laajan taustatiedon kerääminen Jäämeren ratahankkeesta, jota on aiemminkin suunniteltu vuosikausia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Mitä arvelet lukijan saavan kirjastasi?

– Toivon, että lukijat pääsevät mukanani erittäin ajankohtaiseen jännitystarinaan, jolla on myös vankka totuuspohja ja paikallisuuttakin. Kirjassani liikutaan paljon myös Vaasassa, koska romaanin keskeiset päähenkilöt ovat vaasalaisia.

Mitä kirjaa toivot itse joululahjaksi?

– Oma joululahjatoiveeni on Björn Wahlroosin Sateentekijät. Minulla on ollut onni työskennellä näköalapaikoilla talouselämässä, josta Wahlroos uudessa kirjassaan kertoo.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka